2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Grundzāles pamatskolas skolniecei Elzai Lucānei 2. vieta distanču slēpošanas čempionāta pirmajā posmā.

Šī ziema nelutina mūs ar sniegu, bet neraugoties uz dabas liktajiem šķēršļiem tikko aizvadīts „S!-Fischer Ziemas skolēnu čempionāts 2020” pirmais posms, Siguldā pulcējot vairāk nekā 730 dalībniekus. Starp dalībniekiem piedalījās arī Grundzāles pamatskolas skolēni.

Sacensību seriālā skolēni sacenšas par kopvērtējuma galveno balvu – dāvanu karti 1500 eiro apmērā slēpošanas inventāra iegādei no  Fischer Latvia. Pasākuma mērķis ir popularizēt distanču slēpošanas sporta veidu skolēnu vidū, nosakot spēcīgākās vispārizglītojošās Latvijas skolas distanču slēpošanā, kā arī veicināt lietderīgu un aktīvu brīvā laika pavadīšanu skolēnu vidū.

Kopumā 21.februārī „S!-Fischer ziemas skolēnu čempionāta 2020” pirmajā posmā mērojās spēkiem 730 dalībnieki no 33 Latvijas vispārizglītojošajām skolām – Super sprinta 200 m garajā distancē piedalījās 184 skolēni. Visu sacensību vēsturē šis ir posms, kas pulcējis visvairāk Latvijas skolas – Krāslavas pamatskola, Strenču novada vidusskola, Talsu Valsts ģimnāzija, Cēsu Valsts ģimnāzija, Vecpiebalgas vidusskola, Ogres 1. vidusskola, Madonas pilsētas vidusskola, Grundzāles pamatskola un citas Latvijas skolas. Pirmo reizi sacensībās piedalījās skolēni no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas un Strenču novada vidusskolas.

Pirmo reizi Grundzāles pamatskola var lepoties ar tik augstiem panākumiem distanču slēpošanā. Astoņu meiteņu konkurencē S-10 grupā, Elza Lucāne pirmās vietas ieguvējai zaudēja tikai 1,49 sekundes, tādējādi pirmajā posmā iegūstot sudraba medaļu un otro vietu. Līdzīgi kā lielākā daļa Grundzāles skolas biedru, arī Elza slēpošanas sacensībās startēja ar slēpošanas inventāru, kas iegādāts biedrības Orientēšanās sporta klubs “Azimuts” īstenotā projekta Nr.19-09-AL12-A019.2202-000005 “Inventāra iegāde orientēšanās, distanču slēpošanas un orientēšanās ar slēpēm popularizēšanai un attīstīšanai Grundzāles pagastā” ietvaros.

Ņemot vērā to, ka šoziem Grundzālē neliels sniegs ir bijis tikai pāris dienas, skolas sportistiem šīs sacensības bija ļoti izaicinošas. “Noķert sniega sajūtu nemaz nebija tik vienkārši, jo pirms starta iesildīties un slēpot pa trasi bija stingri noliegts. Pamatojot to, ka sniegs ir dārgs un tas jātaupa. Protams arī pie jaunā inventāra ir jāpierod un jāpieslīpē prasmes”, uzsver Grundzāles pamatskolas sporta skolotājs Māris Stabiņš.

Tradicionāli čempionāts noris četros posmos, bet šoziem silto laika apstākļu dēļ, čempionāta norise tiek saīsināta uz diviem posmiem. Noslēdzošais „S!-  Fischer Ziemas skolēnu čempionāts 2020” otrais posms plānots – slēpošanas un biatlona centrā “Cēsis” marta sākumā. Otrā posma distanču garumi, norises laiki un vieta tiks precizēta atkarībā no sniega apstākļiem.

Čempionāta ideja ir radusies Siguldā, kur tas ik ziemu tiek organizēts jau kopš 2015.gada. Sacensības organizē Fischer Slēpošanas centrs (SIA “Siguldas Sporta serviss”) sadarbībā ar Slēpošanas un biatlona centrs “Cēsis” (SIA “Cēsu Olimpiskais centrs”), Fischer Latvia un biedrību “A2”.

 

Informāciju sagatavoja,
Linda Beitika