2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Piesardzības pasākumi COVID-19 izplatības ierobežošanai ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās saglabājas

Lai pasargātu COVID-19 īpašā riska grupā esošās ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās dzīvojošās personas, gan bērnus, gan pieaugušas personas ar smagiem funkcionāliem traucējumiem un hroniskām slimībām, institūcijām arī turpmākajā periodā tiks saglabāti piesardzības pasākumi jeb daļēji ierobežojumi.

 

Tā kā institūcijās saistībā ar blīvo apdzīvotību ir augsts COVID-19 izplatīšanās un masveida saslimšanas risks, minētajām institūcijām jau ir sniegti ar Veselības ministriju saskaņoti ieteikumi karantīnas noteikto ierobežojumu pakāpeniskai mazināšanai. Tajās institūcijās, kurās ir inficēšanās gadījumi ar COVID-19, tiek un tiks īstenoti pilna spektra epidemioloģiskās drošības pasākumi.

 

Slimību profilakses un kontroles centrs ir informējis, ka saskaņā ar Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra novērtējumu Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs augsta Covid-19 saslimstība un mirstība novērota ilgstošās aprūpes iestādēs, kas rada nopietnas problēmas infekcijas profilaksei un kontrolei šādās iestādēs. Tādējādi ir ļoti svarīgi spēt ātri identificēt, novērtēt un kontrolēt Covid-19 uzliesmojumus institūcijās, lai aizsargātu šo sabiedrības daļu ar augstu inficēšanās risku.

 

Labklājības ministrija aicina institūciju klientus būt solidāriem un respektēt citu institūcijās dzīvojošo personu tiesības, ievērojot nosacījumus atstājot institūcijas teritoriju – distancēšanās, individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu lietošana. Attiecīgi, ja minētie nosacījumi netiek ievēroti, tad atgriežoties institūcijā klientiem ir jāievēro 14 dienu pašizolācija.

 

Tāpat LM aicina tuviniekus respektēt institūcijās dzīvojošo personu tiesības uz pakalpojumu saņemšanu drošā, veselību neapdraudošā vidē un lūdz minēto personu tuviniekus ievērot apmeklētājiem noteiktos ierobežojumus. Tostarp arī nosacījumu par vizīšu iepriekšēju saskaņošanu, distancēšanās ievērošanu un individuālo aizsardzības līdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu lietošanu vizītes laikā. Tāpat pirms apmeklējuma vajadzētu izvērtēt risku savu tuvinieku un citu personu inficēšanai, ja esat atgriezušies no valstīm, uz kurām ir attiecināmi īpašie piesardzības un ierobežojošie pasākumi. Būt vēlams atlikt institūcijas apmeklējumu, ja jums ir COVID-19 raksturīgie klīniskie simptomi, vai esat  bijis ciešā kontaktā ar COVID-19 infekcijas slimnieku vai cilvēku, kurš atrodas mājas karantīnā. Tāpat institūciju klientiem vēlams nodot tikai tādus sūtījumus, kuri ir oriģinālā iepakojumā, vai tādus, kuru derīguma termiņš atļauj tos novietot karantīnā. 

 

Informāciju sagatavoja:

Egils Zariņš,

Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists