2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Azimuta 3 dienas

24.-26. jūlijā notika šogad vienīgās trīsdienu orientēšanās sacensības Latvijā . Sacensību centrs bija izvietots Cērtenes pilskalna pļaviņā.

Sacensības rīkoja OK Azimuts sadarbībā ar Smiltenes novada domi. Sacensību galvenais tiesnesis Mārtiņš Mārcis Leimanis.

 Visu trīs dienu apvidus – skuju koku mežs ar jaunaudzēm. Daudz ceļu un taku. Vairākas upītes ar bebru dambjiem. Otrajā dienā neliels augstais purvs. Citādi apvidus visai sauss.

Sacensībās piedalījās 182 dalībnieki , kuri sacentās 25 dažādās vecuma un meistarības grupās. Piedalījās kupls skaits dalībnieku no Igaunijas-11. Bija arī sportisti no Francijas- 1, Anglijas-1 , Somijas- 2.

Sacensības izdevās veiksmīgi noorganizēt ar nelielu organizatoru un tienešu skaitu. Katru dienu dabā tika izvietoti 50 kontrolpunkti.

Sacensības sākas ar īstu pārbaudījumu organizatoriem un dalībniekiem, jo neilgi pirms starta sākās spēcīgs lietus. Toties apbalvošanas laikā spīdēja saule un dalībniekiem bija jāmeklē kāda ēnaināka vieta.

 Sportistu veikums tika vērtēts trīs dienu  pavēles distancē (vidējā + vidējā + saīsināta garā )

Sacensībās startēja arī Smiltenes BJSS sportisti.

Viņu veikums:

Viktorija Broma 2. vieta S-10

Zane Tarasa 3. vieta S-10

Marta Morīte 5. vieta S-12

Kitija Abula 8. vieta S-12

Anete Stabiņa 3. vieta S-14

Artūrs Kalniņš 5. vieta V-10

Emīls Tarass 2. vieta V-12

Markuss Jānis Pommers 5. vieta V-12

Tomass Broms 6. vieta V-12

Renārs Kļaviņš dalīta 1. vieta V-16.

 

Savās mājās pie godalgām tika arī Azimuts OK sportisti un citi Smiltenes novada iedzīvotāji.

Stiprākajā grupā SA uzvaru izcīnīja Signe Sirmā no Jelgavas.  Otrajā vietā Anita Užule (Kāpa OK). Trešā Aiva Klepere (Ziemeļkurzeme). Vienīgā Azimuta pārstāve šajā grupā Zanda Stabiņa uzrādīja piekto rezultātu.

Savukārt vīriešu A grupā kurā startēja 11 dalībnieki visas trīs dienas ar rezultātu finišēja tikai divi dalībnieki. Pirmā vieta jau mūsu novada iedzīvotājam Uldim Kleperam. Viņš  pārstāv OK Ziemeļkurzeme.  Otrajā vietā individuāli startējošais Jānis Kukks.

Ar uzvaru SC grupā savu atgriešanos orientēšanās sportā atzīmēja Pārsla Kupriša. Šajā grupā otrā Rudīte Grabovska.

S-40 grupā sudraba godalga Ievai Godiņai. Šajā grupā 4. vietā Francijā dzīvojošā latviete Laura Kučinska.

V-10 grupā 3. vieta Alda Lapiņa mazdēlam Adrianam Moruzam (ZVOC) un 4. vieta blomēnietim  Arvīdam Nulle.

V21B grupā pirmā vieta Jānim Bormanim, V50 grupā trešais Jānis Nullle. Savā piemājas mežā lieliski distances veica Māris Lapiņš uzvarot grupā V-65.

Vēl jāatzīmē ka sacensību trešajā dienā  grupā S-65 startēja  Alīda Ābola , kas 1989.gada Pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļu garajā distancē , kas bija pirmā Latvijas sportistu izcīnītā medaļa orientēšanās Pasaules čempionātu vēsturē.

Dažas minūtes pirms viņas  distancē devās nākamais Pasaules čempionātu medaļnieks   Edgars Bertuks, kas 2012 gadā Šveicē  izcīnīja zelta medaļu vidējā distancē un bronzas medaļu garajā distancē. Arī 2013. gadā Edgaram izdevās izcīnīt bronzas medaļu garajā distancē.

  1. gada noslēgumā E. Bertuks portāla World of O Newslīdzjutēju balsojumā tika atzīts par gada labāko orientieristu pasaulē.

Azimuta 3 deinas bija labs treniņš Latvijas kausa sacensībām Mazā balva  kas notiks 22. un 23. augustā Kapusilā.  Šajā laikā gan Tukumā notiks Eiropas čempionāts rogainingā kas paņems daļu potenciālo dalībnieku. Neskatoties uz to organizatori cer ka Mazajā balvā piedalīsies vairāk kā 450 dalībnieku.

Sacensību rezultāti:

 

Kopvērtējums  http://okazimuts.lv/images/azimuts/3-dienas/2020/3dienusumma.html

1.diena http://okazimuts.lv/images/azimuts/3-dienas/2020/3dienas_1r.html

3.diena http://okazimuts.lv/images/azimuts/3-dienas/2020/3dienas_3r.html

Grafiki https://lof.lv/seriali_rez/?id=2020072600#g

Spliti  http://okazimuts.lv/images/azimuts/3-dienas/2020/3dienas_1s.html

 

 

Foto:  Ojārs Millers

Foto galerija par pasākumu apskatāma ŠEIT.

 

Informāciju sagatavoja: 

Māris Stabiņš