2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

26.septembris – Eiropas valodu diena

Svešvalodu zināšana mūsdienās ir kļuvusi par ikdienas nepieciešamību. Valodas atver durvis uz pasauli – tā paver daudz plašākas iespējas ceļošanai, studēšanai, izaugsmei darba tirgū. Eiropas valodu dienu pirmo reizi atzīmēja 2001. – Eiropas valodu gadā un kopš tā laika to atzīmē katru gadu visās Eiropas Savienības valstīs.
Eiropas Savienības teritorijā lieto vairāk nekā 200 valodas, 24 no tām, tai skaitā arī latviešu valoda, ir Eiropas Savienības oficiālās valodas.
Digitālajā laikmetā, lai Eiropa saglabātu savu vadošo lomu pasaulē, vajadzīgas visām Eiropas valodām pielāgotas valodu tehnoloģijas, kas viegli pieejamas un efektīvas ikvienam. Valodas tehnoloģijas – līdzeklis, kā pārvarēt valodu barjeras un stiprināt Eiropas nacionālās valodas. Tieši mazajām valodām ir jābūt digitāli stiprām, lai tās turpinātu pastāvēt. 2018.gada nogalē Latvijā atklātā valsts pārvaldes valodas tehnoloģiju platforma Hugo.lv apliecina Latvijas konkurētspēju mākslīgā intelekta un tehnoloģisko inovāciju jomā.
25.septembra pasākumā “ES – valodas – digitālais laikmets” Smiltenes vidusskolā, kas bija veltīts Eiropas valodu dienai, skolēni iepazinās ar Smiltenes novada bibliotēkas ESIP koordinatores Alda Liukes sagatavoto prezentāciju, klausījās angļu valodas skolotājas Elitas Babras sagatavoto apskatu “Viltus draugi” – par vienādu vārdu nozīmi dažādās valodās, priecēja pasākuma organizatorus ar labajām zināšanām ekspress viktorīnā, kā arī stāstīja reālus notikumus, kad valodu zināšana viņiem palīdzējusi atrisināt dažādas dzīves situācijas. Eseju konkursa “Languages – our bridges to the world” (“Valodas – tilts uz pasauli”) labāko darbu autori 11.a klases skolēni Ance Pakalne, Ginters Ķelps, Sintija Laura Behmane saņēma balvas.
Pasākumu atbalstīja Europe Direct informācijas centrs Valmierā.

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke, 
Smiltenes novada bibliotēkas ESIP koordinatore