2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

15 gados no poligona par reģionālu atkritumu apsaimniekošanas centru

Poligons “Daibe”, kas izveidots Pārgaujas novadā 2004. gadā, šogad svin savu 15 gadu jubileju. Poligona īpašnieks un apsaimniekotājs ir SIA “ZAAO”, kas gadu gaitā to mērķtiecīgi izveidojis par reģionālu atkritumu apsaimniekošanas centru (RAAC). RAAC nonāk atkritumi no 22 Ziemeļvidzemes pašvaldībām. Atkritumu apstrāde un apglabāšana norit atbilstoši Eiropas Savienības un Latvijas Republikas likumdošanas prasībām videi draudzīgā veidā. Līdz poligona izveidei Ziemeļvidzemes reģiona atkritumi nonāca 104 izgāztuvēs un patvaļīgi ierīkotās atkritumu izmešanas vietās.

“Daibes” poligona kā vides prasībām atbilstoša atkritumu apsaimniekošanas centra izveidē, tā infrastruktūras pilnveidošanā un iekārtu modernizēšanā līdz šim investēti vairāk nekā 11 000 000 eiro, tai skaitā Eiropas fondu līdzekļi.

Atkritumu apsaimniekošanas nozare attīstās, izvirzot arvien jaunus vides aizsardzības mērķus, veicinot atkritumu izmantošanu kā resursus. Tas nemitīgi rosina attīstīt atkritumu apsaimniekošanas centrā notiekošos procesus. Lai samazinātu apglabājamo atkritumu daudzumu, “Daibē” izveidoto infrastruktūru un pielietotās atkritumu apstrādes tehnoloģijas uzņēmums attīsta, izzinot labākos pieejamos risinājumus sadarbībā ar kolēģiem no dažādām Eiropas valstīm.

Nupat ekspluatācijā nodota ražošanas atkritumu noglabāšanas krātuve. Nākamie lielākie izaicinājumi ir rast risinājumu, kā pārstrādāt bioloģiski noārdāmos atkritumus, kurus no mājsaimniecībām jāsāk vākt jau no 2021. gada.

Lai nodrošinātu RAAC efektīvu darbību, arī tehnika tiek modernizēta. Sākotnēji tehnika un iekārtas iegādātas ar Eiropas savienības līdzekļu atbalstu, tagad tehnika tiek atjaunota pa uzņēmuma līdzekļiem. Nupat iegādāts jauns atkritumu kompaktors, kurš blietē atkritumus, lai atkritumu krātuvi izmantotu maksimāli efektīvi.

2018.gadā RAAC ievests aptuveni 58 tūkstoši tonnu dažādu veidu atkritumu un otrreizējai pārstrādei derīgu materiālu. Atkritumu apstrāde poligonā notiek dažādos procesos, lai samazinātu apglabājamo atkritumu daudzumu un lai sagatavotu iepakojumu nodošanai otrreizējai pārstrādei.

Bioloģiski noārdāmie atkritumi tiek kompostēti. Tiek iegūta poligona biogāze, ko izmanto siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošanai. Aptuveni 10% no saražotās elektroenerģijas nodrošina ražošanas procesus, pārējā tiek pārdota AS “Elektroenerģijas publiskais tirgotājs”, kas ļauj nedaudz samazināt maksu iedzīvotājiem par atkritumu apsaimniekošanu. Lietderīgā siltumenerģija apkures sezonā tiek izmantota atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” biroja un ražošanas ēku apsildei, to plānots piedāvāt arī sadarbības partneriem malkas un šķeldas žāvēšanai.

RAAC ir darba vieta turpat 50 darbiniekiem, kuri uzrauga tehniskos procesus, apkalpo iekārtas, organizē un nodrošina atkritumu pāršķirošanu, sagatavošanu pārstrādei un atkritumu apglabāšanu.

RAAC sadarbībā ar Dabas un tehnoloģiju parku “URDA”, kas atrodas līdzās, piedāvā izziņas braucienus dažādām interesentu grupām, lai palīdzētu izprast, cik un kāda veida atkritumi Ziemeļvidzemē tiek radīti un kādi apstrādes procesi ar tiem tiek veikti.

15 gadu laikā RAAC ir kļuvis par vietu, kur pieredzi objekta attīstībā un pārvaldībā smeļas nozares kolēģi un pašvaldību pārstāvji gan no Latvijas, gan ārvalstīm.

Attēlā: poligona atklāšana. 

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Leimane
SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste