2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

2020. gadā Zemkopības ministrija turpinās darbus iedzīvotāju un zemju pasargāšanai no plūdiem

VSIA “Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi” (ZMNĪ) 2020. gadā turpinās atjaunot un pārbūvēt valsts nozīmes meliorācijas infrastruktūras objektus, ieguldot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalsta līdzekļus. Šo darbu mērķis ir plūdu risku mazināšana, valstij piederošo hidrotehnisko būvju atjaunošana un pārbūve, valsts nozīmes ūdensnoteku atjaunošana, lauksaimniecības un meža zemju meliorācija.

2020.gadā ZMNĪ organizēs būvdarbus 13 valsts nozīmes meliorācijas infrastruktūras objektos. Būvdarbu laikā tiks atjaunotas un pārbūvētas 8 hidrobūves un atjaunotas valsts nozīmes ūdensnotekas 95,5 km garumā, tādējādi no plūdu draudiem pasargājot vairāk nekā 1200 cilvēku un no plūdu apdraudējuma aizsargājot zemes vairāk nekā 5400 ha platībā.

Kā nozīmīgākie ZMNĪ 2020. gadā īstenojamie projekti jāmin Meirānu kanāla rekonstrukcija Lubāna zemienē Madonas un Varakļānu novadā. 2020. gadā tiks pabeigta arī Gaujas – Daugavas kanāla pārbūve Ādažu novadā, kā arī Silzemnieku poldera sūkņu stacijas pārbūve Burtnieku novadā.

Īstenojot valstij piederošu hidrotehnisko būvju atjaunošanu un pārbūvi, tiek novērsti vai samazināti plūdu riski, lauku apvidos pasargājot no plūdiem iedzīvotājus un viņiem piederošās būves, saimniecības un tehniku, kā arī lauksaimniecības un meža zemes, autoceļus u.c. nozīmīgus infrastruktūras un citus objektus.

Jau ziņots, ka 2019. gadā ZMNĪ īstenoja 7 būtiskus projektus 8,4 miljonu eiro vērtībā. 2019. gadā atjaunotas un pārbūvētas 7 hidrobūves un valsts nozīmes ūdensnotekas atjaunotas 32,5 km garumā, tādējādi no plūdu apdraudējuma pasargājot vairāk nekā 5200 iedzīvotāju reģionos un no applūšanas aizsargājot lauku un meža zemes vairāk nekā 6600 ha platībā.

Savukārt pašreizējā ES plānošanas perioda laikā no 2014. līdz 2019. gadam ZMNĪ atjaunojusi 13 hidrobūves un valsts nozīmes ūdensnotekas 62,6 km garumā 14,1 miljona eiro apmērā, tādējādi no plūdu draudiem pasargājot vairāk nekā 7000 iedzīvotāju reģionos un no applūšanas aizsargājot lauku un meža zemes vairāk 11 800 ha platībā.

 

Informāciju sagatavoja:

Dagnija Muceniece

Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja