2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

26.septembris – Eiropas valodu diena

26.septembrī, kad rudens mūs pārsteidz ar krāsainu dažādību, visās Eiropas Savienības valstīs tiek svinēta Eiropas valodu diena, cildinot valodu daudzveidību šajā pasaules daļā, kurā lieto vairāk nekā 200 Eiropas valodu, aptuveni 60 reģionālās un mazākumtautību valodas un vēl daudzas citas, kurās runā atbraucēji no citām pasaules malām. Eiropas valodu dienu pirmo reizi atzīmēja 2001.– Eiropas Valodu gadā un kopš tā laika to atzīmē katru gadu. Eiropas Savienībā ir 24 oficiālās valodas, tai skaitā arī latviešu valoda jau 15 gadus no brīža, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā.
25.septembrī angļu valodas stundas Smiltenes vidusskolas 10.a un 8.d klases skolēniem iesākās savādāk, nekā citas reizes. Uz tikšanos bija ieradusies Smiltenes novada bibliotēkas Eiropas Savienības informācijas punkta koordinatore Alda Liuke, lai kopā ar angļu valodas skolotāju Elitu Babru runātu par Eiropas valodu dienu, valodu zināšanu nozīmi ikviena cilvēka dzīvē. ESIP koordinatore Alda Liuke prezentāciju “Latviešu valoda – viena no 24 oficiālām Eiropas Savienībā valodām” papildināja ar reāliem stāstiem un piemēriem. Bilingvālajā dzejas lasījumā skolēni varēja sajust dažādu valodu burvību un ieklausījās, kā Ojāra Vācieša dzejolis “Nedaliet bēdas” skanēja latviešu, angļu, krievu, vācu valodā. Skolotājas Elitas Babras vadītajā diskusijā “Valoda un karjeras iespējas” ikviens tika rosināts domāt un diskutēt. Skolēni aktīvi atbildēja uz ekspress viktorīnas “Zini vai mini” jautājumiem, par pareizām atbildēm un atraktivitāti saņemot balvas. Noslēgumā ikviens tika uzaicināts apmeklēt Smiltenes novada bibliotēku, kur var atrast plašāku informāciju par sev interesējošiem jautājumiem.
Pasākumu ”15 gadus Eiropas Savienības valodu saimē”: Eiropas Valodu diena 2019” atbalstīja Europa Direct informācijas centrs Valmierā.

 

Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe, ESIP koordinatore