2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

28. jūlijs – Pasaules Hepatīta diena

28.jūlijā tiek atzīmēta Pasaules Hepatīta diena. Tās laikā sabiedrība tiek informēta par vīrushepatītiem, pastiprināti tiek pievērsta uzmanība vīrushepatītu profilaksei, kā arī kontroles pasākumiem un veselības pārbaužu veikšanai.

Hepatīts ir aknu iekaisums, ko nereti mēdz dēvēt arī par “dzelteno kaiti”, jo ādas un gļotādu dzelte var būt viena no aknu iekaisuma izpausmēm. Aknas ir ļoti svarīgs orgāns cilvēka organismā, kas piedalās gremošanas procesā, attīra asinis un cīnās ar infekcijām. Aknu iekaisumu var izraisīt pārmērīga alkohola lietošana, toksīni, atsevišķi medikamenti vai arī dažas slimības (ģenētiskas, vielmaiņas vai autoimūnās saslimšanas, aptaukošanās). Tomēr visbiežāk hepatītu izraisa vīrusi. Vīrusu izraisītu hepatītu dēvē par vīrushepatītu. Izplatītākie ir vīrushepatīts A (VHA), vīrushepatīts  B (VHB) un vīrushepatīts  C (VHB), taču sastopami arī D, E, G un TT vīrushepatīti.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dati liecina, ka saslimšana ar vīrushepatītu vērtējama kā globāla problēma – 325 miljoni pasaules iedzīvotāju ir inficējušies ar B un/vai C hepatītu, savukārt ik gadu aptuveni 900 tūkstoši nāves gadījumus pasaulē ir izraisījusi B hepatīta infekcija. PVO norāda, ka, lai sasniegtu “No hepatīta brīvu nākotni”, kas ir šī gada Pasaules Hepatīta dienas tēma, nepieciešams īpašu uzmanību vērst uz tādiem profilakses pasākumiem kā vakcinācija pret B hepatītu, vertikālās transmisijas novēršana (inficēšanās no mātes bērnam), profilakses, testēšanas un ārstēšanas pieejamība arī riska uzvedības populācijas vidū un pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšana arī COVID-19 pandēmijas laikā.

Arī Slimību profilakses un kontroles centrs šī gada Pasaules Hepatīta dienā aicina uzzināt vairāk par izplatītākajiem vīrushepatītiem un atcerēties par galvenajiem profilakses pasākumiem, ko ikviens var veikt, lai mazinātu risku inficēties – higiēnas ievērošanu, vakcināciju, drošiem dzimumkontaktiem, drošu un legālu medicīnas un skaistumkopšanas pakalpojumu izvēli un citiem.

Uzzināt vairāk par vīrushepatītiem: https://www.spkc.gov.lv/lv/citas-infekcijas-slimibas