2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicina ikvienu pievienoties kopīgam Smiltenes ev.lut. baznīcas atjaunotnes ceļam

Sestdien, 23. septembrī, plkst. 19.00 Smiltenes evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks garīgās un laikmetīgās mūzikas koncerts.  Mācītājs Reinis Kulbergs aicina ikvienu pievienoties  kopīgam baznīcas atjaunotnes ceļam, apmeklēt koncertu un piedalīties ar savu mērķziedojumu. Koncerta mērķis ir iegūt trūkstošo finansējumu, lai atjaunotu baznīcas apkures krāsnis, lai  telpu mikroklimats uzlabotos.

Koncertā uzstāsies Latvijas Nacionālās operas un baleta teātra soliste, mecosoprāns Ilona Bagele un tenors Sandis Ulpe. Programmā iekļauti E. L. Vēbera, G.F. Hendeļa, J. S. Baha un citu komponistu skaņdarbi. Koncertmeistars ir Gļebs Beļajevs.

Smiltenes luterāņu draudzes mācītājs Reinis Kulbergs norāda, ka Smiltenes ev. lut. baznīcā ir nepieciešams atjaunot divas 4,2 metrus augstās cilindriskās apvalka krāsnis un izolētus metāla skursteņus. Lauku atbalsta dienestā ir jau apstiprināts projekts “Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīcas lielās zāles krāšņu atjaunošana. Papildus piešķirtajam 9000 eiro publiskajam finansējumam  ir nepieciešams līdzfinansējums 5649,22 eiro apmērā, lai realizētu krāšņu atjaunošanu.

Mācītājs arī stāsta, ka  šā gada pavasarī Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis, uzrunājot novada uzņēmējus, ir rosinājis par kopīgo Latvijas simtgadei sakopjamo vietu Smiltenes novadā izvēlēties Smiltenes ev. lut. baznīcu, tās centrālā novietojuma un nozīmības dēļ. 2018.gadā plānotas vairākas atbalsta aktivitātes.

Smiltenes evaņģēliski luteriskā baznīca savu atjaunotnes ceļu ir uzsākusi jau 2016.gadā.  Smiltenes baznīcas draudze ar Rietumu Bankas labdarības fonda un Valsts Kultūrkapitāla  fonda  finansējuma  palīdzību ir īstenojusi baznīcas altārgleznas restaurācijas projektu. Jau gandrīz gadu Smiltenes ev. lut baznīcā ikvienam ir aplūkojama atjaunotā rotā un gaismojumā altārglezna “Kristus augšāmcelšanās.” Altāra glezna ir unikāla ar to, ka tai ir divi autori – Tartu apriņķī, Ratshofas muižā dzimušais vācbaltu mākslinieks Ernsts fon Lipharts (1847. –1932.), kurš šo gleznu ir darinājis Venedigā 1879. gadā, un izcilais latviešu gleznotājs Janis Rozentāls (1866. – 1916.). Janis Rozentals dzimis Saldus pagasta “Bebros”. 1896. gadā Smiltenē viņš saņem savu pirmo lielo pasūtījumu sakrālās mākslas jomā un veic šīs gleznas atjaunošanu, paspilgtinot un pārgleznojot to, tomēr saglabājot tās oriģinālo kompozīciju.

Aicinām ikvienu pievienoties šajā baznīcas atjaunošanas ceļā, lai uz Latvijas simtgadi Smiltenes evaņģēliski luteriskā baznīca, kuru var dēvēt par Smiltenes pilsētas centra sirdi, uzplauktu.

Ilonas Bageles koncertu  atbalsta AS “Smiltenes piens” un Smiltenes novada dome.