2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicina uz grandiozu ielīgošanu – brīvdabas izrādi “Skroderdienas Silmačos”

2017. gada 21. jūnijā Smiltenes un apkārtnes iedzīvotāji tiek aicināti uz  Jāņu ielīgošanas svinībām ar latviešu visu laiku visvairāk skatīto izrādi – Rūdolfa Blaumaņa “Skroderdienām Silmačos”, kam šajā gadā aprit 115 gadu jubileja kopš pirmizrādes. Izrāde notiks Smiltenes Jāņukalna estrādē, sākums plkst. 20.00, bet no plkst. 18.00-pirmsjāņu gadatirgus.

Mīlestības līkločus, palaidnības un amizantus brīžus no Silmaču sētas dzīves izrādē “Ondo.lv grandiozā ielīgošana Skroderdienas Silmačos” izspēlēs izcilu aktieru ansamblis no teju visiem profesionālajiem Latvijas teātriem: aktieri Elīna Vāne, Edgars Pujāts, Ģirts Ķesteris, Ieva Puķe, Regīna Devīte, Gints Grāvelis, Imants Strads, Dārta Daneviča, Inese Ramute, Inta Tirole, Kārlis Neimanis un Zigurds Neimanis, kurš ir arī jubilejas izrādes režisors.

Valmieras drāmas teātra aktrise Inese Ramute saka: “Kamēr būs latviešu tauta, tikmēr svinēs Jāņus un skatīsies “Skroderdienas Silmačos”. Tas ir ierasts rituāls cauri gadu desmitiem, tā laikā viss gaišais pamostas, un kā saule stāv taisni debesīs, tā labais nostājas mums apkārt.”

Lomās iejutīsies arī dziedātāji Ieva Sutugova un Nikolajs Puzikovs. Katru iestudējumu kuplinās arī vietējie tautas deju un koru kolektīvi, kas ne tikai uzstāsies, bet iesaistīs visus skatītājus kopīgā svētku ielīgošanā.

Dziedātāja un muzikālo izrāžu dalībniece Ieva Sutugova par izrādi: “Piedalīties Skroderdienās ir atšķirīgāk, kā spēlēt kādā citā izrādē, jo ir sajūta, ka esi daļa no kādas lielākas vērtības. Es uzskatu, ka “Skrodedienas Silmačos” ir jāspēlē katru gadu, jo paaudzes mainās, bet mums ir jārūpējas, lai vērtības nepazūd.”

Biļetes uz brīvdabas izrādēm iespējams iegādāties “Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā, kā arī izrāžu norises vietās uz vietas. Senioriem biļetes ar 10 % atlaidi. Biļešu cena sākot no 8 EUR.

Teātra kritiķe Zane Radzobe 2016. gada vasarā portālā “Satori.lv” rakstīja: “”Skroderdienas Silmačos” bija Blaumaņa trešā komēdija. To pirmo reizi uzveda 1902. gadā, un kritika to burtiski iznīcināja. Visslavenākais piemērs, protams, ir Jānis Asars, kurš recenzijā lugu ne tikai nosauc par sapelējušām drupačām (salīdzinot ar Blaumaņa iepriekšējiem darbiem), kas piemērotas tikai krogiem, bet arī pareģo, ka “Skroderdienas” ir Blaumaņa kapu zvans, kas vēsta – viņš neko būtisku vairs nespētu uzrakstīt, pat ja pūlētos. (..) Pēc neveiksmīgās “Skroderdienu” pasaules pirmizrādes Blaumanis pat jutās spiests aizstāvēt sevi publiski, presē skaidrojot, ka viņa mērķis ir bijis radīt vieglu izklaidējošu gabalu, neko vairāk, bet publiku šis arguments neaizkustināja. Īstenībā lugas statuss mainījās no tās neatkarīgu apstākļu dēļ – pēc tam, kad 1908. gadā Blaumanis Somijā plašākai publikai negaidīti mira.” (Zane Radzobe. “Skroderdienas Silmačos” – izklaide, ideoloģija un rituāls”. Satori.lv; 2016. gada 22. jūnijs)

Sākot ar 1908. gadu, “Skroderdienas Silmačos” iestudētas regulāri: 30. gados Liepājas, Jelgavas un Dailes teātrī, sākot ar 1955. gadu – Andreja Upīša Akadēmiskajā drāmas (tagad – Latvijas Nacionālajā teātrī), Krievu Drāmas teātrī, Ruses (Bulgārija) teātrī, Jaunatnes teātrī (divreiz) un pat Jaunajā Rīgas teātrī.

 “Skroderdienas Silmačos” 115. gadu jubilejas izrāžu norisi atbalsta Ondo.lv, Latvijas Avīze un Rīgas Viļņi. Organizators:  komunikācijas aģentūra Volume.

 

]

Papildu informācijai:

Kristīne Tjarve

T. 29296617

E: [email protected]

https://www.facebook.com/theiamVOLUME