2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicina uz mobilitātes semināru Somijā: atbildība, mobilitātes nabadzība un inovatīvi iepirkumi

Turpinot mobilitātes semināru ciklu, projekta MAMBA komanda aicina uz kārtējo tematisko semināru, kas šoreiz notiks  5.jūnijā Somijā, Seinäjoki pilsētā.

Semināra fokusā mobilitātes problēmas un risinājumi, priekšplānā izvirzot atbildības aspektu. Pasākumā tiks sniegts ieskats Eiropas kopējās politikas  uzstādījumos attiecībā uz mobilitāti attālajos reģionos, piedaloties Eiropas parlamenta Transporta un tūrisma komitejas pārstāvei Merjai Killonenai (Merja Kyllönen), kas  savulaik bijusi arī Somijas Transporta ministre. Seminārā tiks diskutēts arī par to, vai jāliek vienlīdzības zīme starp mobilitāti laukos un mobilitātes nabadzību, kā arī semināra dalībnieku uzmanība tiks vērsta uz iespējām ieviest dažādus mobilitātes risinājumus ar inovatīvu iepirkumu palīdzību. Tāpat semināra laikā tiks aplūkoti vairāki jau šobrīd eksistējoši mobilitātes risinājumi Somijā.

Detalizēta darba kārtība skatāma šeit:

Atgādinām, ka dalība seminārā ir bez maksas, tomēr dalībniekiem pašiem jāapmaksā ceļa un uzturēšanās izdevumi. Darba valoda – angļu.

Reģistrēšanās dalībai pasākumā.

Par mobilitātes semināriem
Mobilitātes seminārus organizē projekts MAMBA, lai atspoguļotu šī brīža mobilitātes aktualitātes un izaicinājumus lauku teritorijās. Katrs no plānotajiem semināriem (kopskaitā seši) tiks veltīts kādai konkrētai tēmai, un uz tiem aicināti gan pētnieki, gan vietējie lēmumpieņēmēji, gan transporta un mobilitātes profesionāļi, kuri ir ieinteresēti apmainīties ar jauniem mobilitātes risinājumiem tieši lauku teritorijās, vienlaikus meklējot jaunus sadarbības partnerus un gūstot pavisam jaunu redzējumu.

Semināru cikla trešais seminārs “Atbildība: Lauku mobilitāte starp sabiedrības un biznesa interesēm” tika izsludināts, sniedzot šādu uzstādījumu: “Lai gan intelektuāļi diskutē par mobilitāti kā cilvēka pamattiesībām, realitāte Eiropā nemaz nav tik progresīva un patiesībā ir diezgan atšķirīga. Dažviet valsts nodrošina saviem iedzīvotājiem salīdzinoši plašus mobilitātes pakalpojumus, tomēr pastāv tendence tiem arvien samazināties, kamēr citur pakalpojumi tiek novirzīti NVO un uzņēmumu rokās, un visu nosaka situācija tirgū. Kaut arī  projekta MAMBA spēkos nav mainīt valstu politiku, tomēr mūsu rokās ir iespēja attīstīt vietēja līmeņa risinājumus, laužot ierasto ceļu.”

Ar šiem semināriem mēs centīsimies apvienot gan tās zināšanas un pieredzi, kas pieejamas projekta MAMBA partnerībā, gan arī ārpus tās. Semināri tiek veidoti tā, lai tiktu atvēlēts arī pietiekams laiks profesionāļu un praktiķu diskusijām, kurām par pamatu varēs ņemt seminārā piesaistītā lektora ieskicēto problēmu apmēru un konkrētus mobilitātes izaicinājumus. Semināra labo piemēru stāsti iedvesmos un sniegs ierosmi iespējamiem risinājumiem.
Vairāk informācijas projekta MAMBA mājaslapā un Vidzemes plānošanas reģiona mājaslapā www.vidzeme.lv.

Projektu MAMBA īsteno Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar partneriem no Vācijas, Polijas, Somijas, Dānijas, Zviedrijas un Latvijas Interreg Baltijas jūras reģiona (BJR) programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu. Tā mērķis ir uzlabot mobilitātes  pakalpojumu pieejamību attālajos lauku apvidos un demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos, un pilnveidot transporta pakalpojumu sniedzēju kapacitāti.

Jautājumiem: Līga Puriņa-Purīte, projekta MAMBA vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected], mob.t. +371 29214024.

Informāciju sagatavoja: Anita Āboliņa, projekta MAMBA sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, [email protected].