2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicina vardarbībā cietušos iedzīvotājus saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas

Lai palīdzētu iedzīvotājiem izprast, kā rīkoties ar vardarbību saistītā situācijā un sniegtu juridisku atbalstu, šī gada 29. novembrī notiks akcija “Pajautā juristam”. Akcijas ietvaros interesentiem, zvanot uz noziegumos cietušo atbalsta tālruni 116006, būs iespēja saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas no augsti kvalificētiem juristiem.

Konsultēties ar juristiem varēs par šādām tēmām:

  • vardarbība ģimenē – cietušā tiesības, aizsardzība, palīdzības saņemšanas iespējas, rīcība;
  • pagaidu aizsardzības pret vardarbību nodrošināšana vardarbībā cietušām personām tiesā un ar policijas starpniecību;
  • ģimenes tiesību jautājumi – laulības šķiršana, bērnu aprūpes, aizgādības un saskarsmes tiesības, uzturlīdzekļi, ģimenes maksātnespēja un tās risināšanas iespējas.


Konsultācijas būs iespējams saņemt 29. novembrī laika posmā no plkst.9:00 līdz 18:00, zvanot uz atbalsta tālruni noziegumos cietušajiem 116006.

LR Labklājības ministrs Jānis Reirs: “Profesionālam padomam un atbalstam ir īpaša loma vardarbīgas situācijas risināšanā. Dažkārt šāda veida atbalsts ir trūkstošais posms, lai sieviete justos gatava un droša rīkoties un pārraut vardarbības apli. Šī akcija ir lieliska iespēja saņemt profesionālu konsultāciju situācijas risināšanā, lai pasargātu ne vien sevi, bet arī savus līdzcilvēkus. Aicinu ikvienu, kas dzīvo vardarbīgās attiecībās, izmantot šo iespēju un uzsākt ceļu uz dzīvi bez vardarbības.”

Biedrības “Skalbes” direktore Zane Avotiņa: “Ņemot vērā lielo iedzīvotāju interesi, akcija “Pajautā juristam” norisinās atkārtoti. Iepriekšējās akcijas ietvaros pamatā tika sniegtas konsultācijas par vardarbības jautājumiem, kur lielākais zvanītāju pārsvars bija cietušās sievietes. Jāatzīst, ka ikdienā strādājot ar vardarbībā cietušajām sievietēm, novērots, ka bieži tieši juridiska rakstura neskaidrības un informācijas trūkums par tiesībām un likumisku aizsardzību bijis par iemeslu tam, ka cietušās nespēj pārtraukt vardarbīgās attiecības. Tāpēc aicinām izmantot šo akciju, lai uzzinātu sev interesējošus jautājumus gan tad, ja paši esat cietuši, kā arī tad, ja vēlaties palīdzēt cietušajiem, bet nepietiek informācijas, lai sniegtu precīzu padomu.”

Zvērināta advokāte Daina Saulīte: “Ir jāmeklē palīdzība ne tikai tāpēc, lai aizsargātu sevi, bet arī tāpēc, lai aizsargātu savus tuvākos, draugus, līdzcilvēkus, kuriem, tāpat var gadīties situācijas, kad tiek nodarīts pāri un var būt nepieciešams atbalsts un palīdzība.”

Zvērināta advokāte Linda Reisa: “Pirmais solis uz risinājumu ir saprast, ka vardarbībai nav jābūt attiecību sastāvdaļai. Jāsaprot, ka šādās attiecībās ir iesaistīti ne tikai varmāka un upuris, bet arī līdzcilvēki, tajā skaitā bērni. Un neviens nezin, kādas sekas netiešā vardarbība atstās uz bērniem, viņu spēju dzīvē izveidot veselīgas attiecības un stipru ģimeni, kas ir katras sabiedrības vitāla šūniņa. Tikai tad, kad cilvēks šo saprot, viņš ir gatavs smagajam darbam – kļūt brīvam no vardarbības atkarības.”

Uz iedzīvotāju zvaniem atbildēs un padomus sniegs 6 pieredzējuši juristi

Mārīte Kozlovska, zvērināta advokāte.
Konsultāciju laiks: 29.novembrī plkst. 9:00-12:00

Linda Reisa, zvērināta advokāte. “Zvērināta advokāta Jāņa Ernstsona birojs” partnere. Rīgas Stradiņa universitātes juridiskās fakultātes lektore, Baltijas apgabala šķīrējtiesas priekšsēdētāja. Specializācija: civiltiesības.
Konsultāciju laiks: 29.novembrī plkst. 9:00 – 12:00

Jevgenija Tverjanoviča-Bore, zvērināta advokāte, zvērinātu advokātu biroja “INTELLEXI” partnere, bērnu tiesību aizsardzības speciāliste. Specializējusies vardarbības ģimenē, jo īpaši pret bērniem un sievietēm jautājumos. Nodrošina vairāku desmitu cietušo pārstāvību Zolitūdes traģēdijas kriminālprocesā.
Konsultāciju laiks: 29. novembrī plkst. 12:00-15:00

Daina Saulīte, zvērināta advokāte, darba stāžs profesijā 30 gadi.
Viena no aktuālajām tēmām ir pagaidu aizsardzības pret vardarbību nodrošināšana vardarbībā cietušām personām tiesā un ar policijas starpniecību.
Konsultāciju laiks: 29.novembrī plkst. 12:00-15:00

Inga Lauce
, zvērināta advokāte. Konsultē krimināllietās, kā arī bērnu un ģimenes tiesību jautājumos.
Konsultāciju laiks: 29.novembrī plkst. 15:00-18:00

Rita Oļhova, zvērināta advokāte. . Konsultē krimināllietās, laulības šķiršanas lietās, kā arī bērnu un ģimenes tiesību jautājumos.
Konsultāciju laiks: 29.novembrī plkst. 15:00 – 18:00

Plašāk par akciju: www.cietusajiem.lv

Projekts noris Labklājības ministrijas un Eiropas Savienības programmas “Tiesības, vienlīdzība un pilsonība” līdzfinansētā projekta “Izpratnes veidošanas kampaņa par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm “Vardarbībai patīk klusums“” (Nr.JUST/2016/RGEN/AG/VAWA/9944) ietvaros.

Kontaktpersona plašākai informācijai:
Gita Kalniņa
Cietušo atbalsta tālruņa koordinatore
Tel. 29358045