2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicina vardarbībā cietušos saņemt bezmaksas konsultācijas

Advokāti: vardarbībā cietušajiem nepieciešams profesionāls atbalsts

Šī gada 12.jūnijā norisināsies akcija “Pajautā juristam”, kuras ietvaros augsti kvalificēti juristi sniegs bezmaksas konsultācijas pa tālruni cilvēkiem, kas cietuši no vardarbības ģimenē. Juridiskās konsultācijas būs iespējams saņemt laika posmā no plkst.9:00 līdz 18:00, zvanot uz atbalsta tālruni cietušajiem 116006.

Konsultēties ar juristiem varēs par šādām tēmām:

•    vardarbība ģimenē – cietušā tiesības, aizsardzība, palīdzības saņemšanas iespējas, rīcība;
•    pagaidu aizsardzības pret vardarbību nodrošināšana vardarbībā cietušajiem tiesā un ar policijas starpniecību;
•    ģimenes tiesību jautājumi – laulības šķiršana, bērnu aprūpes, aizgādības un saskarsmes tiesības, uzturlīdzekļi, ģimenes maksātnespēja un tās risināšanas iespējas.

Jana Macuka, klīniskā psiholoģe, atbalsta tālruņa noziegumos cietušajiem konsultante: “12. jūnijā aicinām ikvienu, kas saskāries ar vardarbību, izmantot iespēju un bez maksas konsultēties ar juristiem. Tā ir iespēja cilvēkiem, kas cietuši vai joprojām cieš no jebkāda veida vardarbības,  gūt informāciju par konkrētām darbībām, ko var veikt, lai pārtrauktu vardarbību un pasargātu sevi no atkārtotas pakļaušanas vardarbībai.”

Karīna Landmesere, zvērināta advokāte: “Pamudinājumam vardarbībā cietušajai personai ir jānāk ne tikai atsevišķi no sociālā darbinieka, psihologa vai jurista. Manuprāt, visiem trim speciālistiem būtu jāstrādā kopā un cietušajai personai būtu jāsniedz profesionāls atbalsts. Svarīgi, lai būtu pieejama publiska informācija, lai cietušās personas nebaidītos vērsties pēc palīdzības, neizjustu kauna sajūtu vai bailes no atriebības.”

Linda Reisa, zvērināta advokāte: “Pirmais solis uz risinājumu ir saprast, ka vardarbībai nav jābūt attiecību sastāvdaļai. Jāsaprot, ka šādās attiecībās ir iesaistīti ne tikai varmāka un upuris, bet arī līdzcilvēki, tajā skaitā, bērni. Un neviens nezin, kādas sekas netiešā vardarbība atstās uz bērniem, viņu spēju dzīvē izveidot veselīgas attiecības un stipru ģimeni, kas ir katras sabiedrības vitāla šūniņa. Tikai tad, kad cilvēks šo saprot, viņš ir gatavs smagajam darbam – kļūt brīvam no vardarbības atkarības.”

Agne Upīte, zvērināta advokāte: “Galvenais, ko vēlētos pateikt personai, kura cieš no vardarbības – “Nekas nemainās, ja nekas nemainās!”. Un ir laba sajūta būt tam palīgam, profesionālim un atbalstam personai, reizēm arī draugam, kurš, ne vien pamudina vardarbībā cietušo kaut ko mainīt, runāt, cīnīties, bet ir blakus savam klientam visu garo ceļu, līdz dzīvē notiek kādas labas pārmaiņas. Un tās notiek. Visiem!”

Uz iedzīvotāju zvaniem atbildēs un padomus sniegs 6 pieredzējuši juristi

Aldis Blumbergs, zvērināts advokāts, Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija.
Konsultāciju laiks: 12. jūnijā plkst. 9:00-12:00

Karīna Landmesere, zvērināta advokāte.  Kā zvērināta advokāte strādā sesto gadu. Kopumā juridiskā pieredze ir jau vairāk kā 20 gadus. Strādājusi dažādās tiesību nozarēs, bet lielākoties specializācija ir krimināllietās (gan aizstāvot apsūdzētos, gan sniedzot juridisko atbalstu cietušajiem), nodokļu jautājumos, dažādās civillietās, piemēram, laulības škiršanas lietās, saskarsmes jautājumos, uzturlīdzekļu jautājumos un tml.
Konsultāciju laiks: 12. jūnijā plkst. 9:00-12:00

Linda Reisa, zvērināta advokāte, partnere “Zvērināta advokāta Jāņa Ernstsona birojs”, praktizēšanas vietas Jelgava, Jelgavas rajons, Dobele, Dobeles rajons, specializācija- civiltiesības.
Konsultāciju laiks: 12. jūnijā plkst. 12:00-15:00

Inga Lauce, zvērināta advokāte. Konsultē krimināllietās, kā arī bērnu un ģimenes tiesību jautājumos.
Konsultāciju laiks: 12. jūnijā plkst. 12:00-15:00

Petra Janule, zvērināta advokāte. Advokāte ar vairāku gadu uzkrātām zināšanām un  pieredzi juridiskajā jomā spēs efektīvi, profesionāli un konfidenciāli rast risinājumu jebkuras sarežģītības pakāpes krimināltiesiska rakstura jautājumu risināšanā.
Konsultāciju laiks: 12. jūnijā plkst. 15:00-18:00

Agne Upīte, zvērināta advokāte. Praktizē ģimenes tiesībās kopš 2007.gada, kad tika uzņemta Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģijā. Specializācija ir ģimenes tiesības nacionālā un starptautiskā griezumā.
Konsultāciju laiks: 12. jūnijā plkst. 15:00-18:00

Šādi atbalsta pasākumi, kas sniedz informāciju un palīdzību vardarbības ģimenē cietušajiem, lai pārvarētu vardarbības sekas un no jauna veidotu savu dzīvi, tiek īstenoti saskaņā ar Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu (Stambulas konvenciju).

Plašāk par akciju: www.cietusajiem.lv

Akcija tiek īstenota Labklājības ministrijas un Eiropas Savienības programmas “Tiesības, vienlīdzība un pilsonība” līdzfinansētā projekta “Izpratnes veidošanas kampaņa par nulles toleranci attiecībā uz vardarbību pret sievietēm “Vardarbībai patīk klusums“” (Nr.JUST/2016/RGEN/AG/VAWA/9944) ietvaros.

Kontaktpersona plašākai informācijai:
Ivars Livdāns
Cietušo atbalsta tālruņa koordinators
Tel. 26248709