2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Aicinājums atbalstīt bibliotēkas akcijā “Draudzīgais aicinājums”

“Bagātini savu dzīvi dodams, sniegdams, dāvinādams! Mūsu tautas gudrība vēstī, ka dots devējam atdodas desmitkārt. Tas nav jāpārbauda. Tas ir jau tūkstoškārt pārbaudīts. Dotais atgriežas kā gandarījums, kā prieks, kā dzīves piepildījums un jēga,” ir teikusi Māra Zālīte.

Smiltenes novada bibliotēka aicina atbalstīt “Draudzīgā aicinājuma” ideju un no 28.janvāra līdz 28.februārim dāvināt grāmatas, galda spēles un audiovizuālos resursus gan bibliotēkai Smiltenē, gan bibliotēkām novada pagastos.
Pārlūkojiet savus grāmatplauktus — varbūt tur atrodas kāds izdevums, kuru vēlaties dāvināt bibliotēkai. Daudziem mājās ir grāmatas, kuras ir izlasītas un vairs nav nepieciešamas. Ļausim šīm grāmatām uzsākt jaunu dzīvi un iepriecināt citus lasīt gribētājus! Dāvinājumu mērķis ir uzlabot bibliotēkas krājuma kvalitāti, kā arī fiziski nolietotas, bet vērtību nezaudējušas grāmatas aizvietot pret labā stāvoklī esošām.

Bibliotēkas dāvinājumus pieņem saskaņā ar Dāvinājumu bibliotēkas krājumā pieņemšanas politiku. Dāvinātie resursi var būt gan jauni, gan lietoti, taču tiem jābūt labā stāvoklī. Dāvinot ir svarīgi apzināties, ka bibliotēka nevar pieņemt pilnīgi visas piedāvātās grāmatas, tāpēc būsim pateicīgi, saņemot nenolietotas grāmatas, kas izdotas pēc 2010. gada – gan nozaru literatūru un daiļliteratūru pieaugušajiem, gan arī grāmatas bērniem un jauniešiem. Tāpat bibliotēkas aicina dāvināt galda spēles un filmu un animācijas filmu DVD un klausāmgrāmatas.

Saraksts ar grāmatām un citiem resursiem, kuri nepieciešami bibliotēkām, kā arī citas vēlmes, kas papildinātu bibliotēku piedāvājumu aplūkojams šeit.
Priecāsimies saņemt arī grāmatas (izdotas pēc 2010. gada), spēles, DVD un citus resursus, kuri nav minēti sarakstā.

Neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar Smiltenes bibliotēku (tel. 20047831; e-pasts: [email protected]) vai Smiltenes novada pagastu bibliotēkām.

Esam pateicīgi ikvienam atbalstītājam par dāvinājumiem!

1935. gadā akcija “Draudzīgais aicinājums” tika iedibināta Latvijas skolās. “Draudzīgo aicinājumu” uzsāka toreizējais Valsts prezidents Kārlis Ulmanis, kurš savā vārda dienā uzdāvinājis bērnības skolai grāmatas un lūdzis, lai arī citi atceras savas skolas. Tāds bija viņa iedibinātās „Draudzīgā aicinājuma” dienu sākums, ar vēlmi atjaunot pilsētās dzīvojošo un strādājošo cilvēku bieži vien zaudēto saikni ar dzimto pagastu, veicināt garīgās intereses, izglītību un sakoptas kultūrvides veidošanu arī visattālākajos Latvijas nostūros. Pēc neatkarības atjaunošanas 1994. gadā šo tradīciju atjaunoja Draudzīgā aicinājuma fonds. “Draudzīgais aicinājums” ir nacionāla ideja, un diez vai ir vēl kāda tauta, kas var lepoties ar kaut ko līdzīgu.

Informāciju sagatavoja:
Sanita Lārmane,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre