2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicinājums pieteikties apmācībām par dārzu labiekārtošanu un veidošanu

Biedrība Spēkavots” piedaloties Abulas lauku partnerības ELFLA fonda 6.kārtas 5.2 aktivitātes „Vietas potenciāla attīstības iniacitīvas”projektā,ir saņēmusi pozitīvu apstiprinājumu apmācību organizēšanai. Biedrība 2018.gadā  jau realizēja apmācības „Dārza ābece”, kurās bija liela interesentu atsaucība no visa Smiltenes novada , kas liecināja par to, ka šīs tēmas ir aktuālas.

Smiltenes novadā atgriežas saimniekot jaunās ģimenes, ģimenes ar bērniem ,kuri vēlas turpināt vai arī no jauna veidot savu īpašumu un piemājas dārzu, kurš būtu gan skaistumam, gan arī nestu praktisku atbalstu ģimenes iztikai. Laikam ejot uz priekšu, ir mainījusies arī saimniekošanas pieeja, arvien vairāk kļūst populāra videi draudzīga un zaļa pieeja dabā. Taču dažreiz pietrūkst zināšanu un sapratnes kā paši saviem spēkiem, neieguldot lielus līdzekļus to visu panākt, jo katrai vietai vai labiekārtojamajai teritorijai ir savi apstākļi – augsnes sastāvs, mitrums, gaisma, gaisa tīrība, esošie kokaugi vai kokaugu grupas. Visi šie faktori ir svarīgi augu izvēlē un teritorijas apsaimniekošanā.

Apmācību uzdevums ir sniegt pamazināšanas un ļaut katram interesentam pašam izstrādāt sev vēlamo augu katalogu, kurā būs noteikti dažādi šī auga audzēšanas kritēriji, piemēram saulesmīlis, vai ēnmīlis, kāda augsne labākā, cik liels tas var izaugt, auga veidošana u.c.. Apmācības ir saistošas gan interesentiem ar pieredzi, gan tiem, kam tādas nav, bet ir vēlme dzīvot pašu rokām sakārtotā vidē gudri un zaļi, priecājoties par skaistumu.

Mēdz teikt, ka katrā latvietī sēž iekšā zemnieks un vienmēr atradīsies kāds pleķītis zemes, kurā izpausties. Vai nu tas būs mazdārziņš, dobe zem balkona, vai arī plaši lauki, vienmēr būs vēlme sēt, stādīt un kopt .Apmācības vadīs ainavu arhitektūras un plānošanas speciāliste Agija Kukaine, kuras apmācību programma ir izvēlēta pamatojoties uz iepriekšējās apmācībās izvirzītajiem dalībnieku jautājumiem. Arī praktikums-mācību ekskursija piedāvās iepazīties ar stādu audzētavās pieejamo piedāvājumu, uzklausot speciālista ieteikumus. Apmācību laikā lektore sniegs padomus un individuālas konsultācijas , lai gala rezultātā katrs dalībnieks izveidotu savu augu katalogu-rokas grāmatu.

Aicinām novada iedzīvotājus  izmantot šis apmācības, kuras notiks Palsmanē biedrības telpās Pagasta namā ,piesakoties pa telefonu 28349158. Apmācības plānojas septembra mēnesī.

Biedrības”Spēkavots” vadītāja Birute Mežale