2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Aicinām dalīties ar senajām ēdienu receptēm!

Aizvadītā gada nogalē Smiltenes tehnikums kļuvis par Eiropas kulinārā mantojuma tīkla dalībnieku. Skola ir gatava pieņemt lielu izaicinājumu – kļūt par Vidzemes kulinārā mantojuma centru, kas pulcinās ap sevi citus šā reģiona kulinārā mantojuma popularizētājus.

Muižas kādreizējā pārvaldnieka mājā Kalnamuižā 3, kas pamazām pārtop par Mājamatniecības centru, jau vairākus gadus, iesaistot tūristus, tiek cepta maize pēc sentēvu receptēm. Sadarbībā ar biedrību “Siera klubs” un Porhovas tehnikumu pārrobežu projekta “Latvija – Krievija” ietvaros plānots popularizēt senos, ar piena pārstrādi saistītos amatus. Tā vienlaikus būs atgriešanās pie senām skolas tradīcijām, jo Smiltenes Piensaimniecības un lopkopības vidusskolā (tagad – Smiltenes tehnikums) aizvadītā gadsimta 30. gados darbojās Sierniecības nodaļa, kas bija populāra visā Latvijā.

Kulinārā mantojuma ēdienus popularizēsim ne vien Smiltenes tehnikumā, bet arī sadarbojoties ar vietējiem ēdināšanas uzņēmumiem. Šobrīd skolā tiek apzinātas senās ēdienu receptes. Saimnieces, kuru rīcībā ir Vidzemes reģionam raksturīgo kulinārā mantojuma ēdienu receptes, aicinām sazināties ar Smiltenes tehnikuma Restorānu mācību programmu vadītāju Iritu Teperi (tālrunis: 26365736).

Baiba Vahere