2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Aicinām iedzīvotājus nepiebarot gulbjus, kā arī neapdraudēt sevi

Tepera ezers un tā promenāde ir viena no iecienītākajām atpūtas un pastaigu vietām ģimenēm ar bērniem, kā arī vieta aktīvās atpūtas cienītājiem. Tāpat Tepera ezers vasaras sezonā ir iecienīta vieta peldētajiem un supotājiem.  Smiltenieši būs pamanījuši, ka ezeru par šīs vasaras mājvietu ir izvēlējies gulbju pāris, kuriem tuvākajā laikā šķilsies mazuļi. Pašvaldība vērš iedzīvotāju uzmanību, ka gulbji, aizstāvot savus mazuļus un ligzdas teritoriju, var kļūt agresīvi.

Aizvien vairāk sociālos medijos  parādās fotogrāfijas un video, kur viens no gulbjiem iznāk krastā un iedzīvotāji to piebaro ar līdzpaņemto baltmaizi, pašvaldība aicina to nedarīt, tādā veidā nepieradinot pie barības meklēšanas ārpus ūdenstilpnes. Sazinoties ar vairākiem ornitologiem, saņēmām apstiprinājumu, ka tieši piebarošana ar maizi ir aktuāla problēma un var nodarīt kaitējumu gulbjiem. Speciālisti vērš uzmanību, ka gulbji, barojot tos ar maizi, var palikt atkarīgi, kļūt agresīvi, jo mainās viņu uzvedība. Tie var apdraudēt gan sevi, gan cilvēkus. Gulbji pamatā barojas ar augu izcelsmes barību, kā arī ar sīkiem ūdens dzīvniekiem un dažādu ūdensaugu daļām, kas ūdenstilpnēs ir pietiekami, tāpēc papildus tos barot nav nepieciešams.     

Tāpat iedzīvotājiem ir jābūt īpaši piesardzīgiem tuvojoties gulbjiem, jo viņi var sajusties apdraudēti un mēģināt sevi aizstāvēt, uzbrūkot cilvēkiem.  Īpaši bīstami tas var būt bērniem! Gulbis ir spēcīgs putns, ar spārna sitienu tas mazam bērnam var salauzt roku vai kāju, tāpat tuvošanās putnam var traumatiski izvērsties jebkuram cilvēkam, tai skaitā peldoties vai airējoties ar sup dēli.

Pašvaldība pie ūdenstilpnes izvietos informatīvās zīmes, lai informētu un brīdinātu iedzīvotājus. Kamēr mazuļi nav izšķīlušies, gulbju pāri traucēt nedrīkst, tāpēc aicinām iedzīvotājus nepieradināt tos pie piebarošanas, neapdraudēt sevi un būt uzmanīgiem šajā laikā!  

 

Papildus informācijai:

Šo problēmu ir aktualizējušas vairākas pašvaldības jau iepriekš, tāpēc, lai vairāk uzzinātu, kādu kaitējumu nodara piebarošana gulbjiem, iesakām papildus izlasīt rakstu: Gulbji pilsētā: vai putnus drīkst barot ar maizi.  

 

Sagatavoja, Marita Mūze, Sabiedrisko attiecību speciāliste