2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aicinās ieraudzīt vērtīgo Latvijas ainavā

Pēdējā pusgadsimta laikā Latvijas ainava ir ievērojami mainījusies. Caurskatāmas birzis, līkumainas upes un lauku ceļi, viensētas, pļavu ieloki meža malās, puķēm bagātas dabiskās pļavas ir tas, ko uzskatām par Latvijas tradicionālo ainavu. Taču dabā to redzam arvien mazāk. Mūsdienu Latvijas ainava vienkāršojas, skati kļūst cits citam līdzīgi, ainavā zūd dabas daudzveidība un kultūrvēsturiskā mantojuma liecības.

Tāpēc Latvijas Dabas fonds ceturtdien, 2. februārī atklāja simtgades projektu Ainavas runā!, ar kuru aicinās cilvēkus ieraudzīt vērtīgo Latvijas ainavā. Aicinās ieraudzīt, saprast vērtīgo un darboties, lai to saglabātu.

Projektā “Ainavas runā” piedalās Latvijas Dabas fonds, Vidzemes Augstskola, Dabas Retumu krātuve un Annas Koku skolas biedrība, bet ainavām runāt palīdzējuši sabiedrībā pazīstami cilvēki, ieskaņojot video klipus, kas skaidro dažādu ainavu elementu nozīmi. Tā Uldis Dumpis iejuties akmens tēlā, Kaspars Znotiņš pastāstīs, kāpēc svarīgi parūpēties par ozolu lauka vidū, Katrīne Pasternaka devusi balsi viensētai, Jolanta Gulbe – pļavai, savukārt Jānis Skutelis vēstīs, kāpēc ainavai ir svarīgi līkumi.

Latvijas Dabas fonda direktors Ģirts Strazdiņš: “Pēdējā pusgadsimta laikā esam pazaudējuši daudz vērtīgu Latvijas ainavu, un to skaits arvien samazinās. Bieži tieši mūsu nezināšana par ainavas vērtībām noved pie tās iznīkšanas. Mēs uztveram ozolu lauka vidū kā traucēkli, mēģinām novākt akmeņus, lauku sētā ierīkot mauriņu.  Kad mēs uzzinām vairāk, ar citām acīm paskatāmies uz ainavu, labāk pamanām tās patiesās vērtības, un arī citādāk rīkojamies.”

Projekts, kas veltīts Latvijas simtgadei, izglītos un informēs, kā arī pētīs Latvijas ainavu. Tāpat tiks sniegti praktiski ieteikumi, kā saglabāt un veidot ainavu, notiks semināri un demonstrācijas talkas.

Projekta ietvaros izveidota vietne www.ainavasruna.lv, kurā apkopota informācija gan par ainavas vērtībām, gan praktiskie padomi ainavas saglabāšanai un kopšanai, un projekta gaitā tā tiks arvien papildināta.

Projekts “Dabas daudzveidība Latvijas ainavās. Ainavas runā.” veltīts Latvijas valsts simtgadei un tiek īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas finansiālu atbalstu”.

Papildu informācija:
Liene Brizga-Kalniņa
+371 29110527
[email protected]
www.ldf.lv ; @LDF_lv