2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aizvadīts foto akcijas noslēguma pasākums “Ģimeņu diena/ Bezatkritumu Ziemassvētki”

Sestdien, 14. decembrī norisinājās pasākums “Ģimeņu diena/ Bezatkritumu Ziemassvētki”. Tas pulcēja vairāk nekā 80 apmeklētājus, kuri dienas gaitā iepazina bezatkritumu dzīvesveidu un dabai draudzīgu svētku svinēšanas veidu. Pasākuma organizēšanā apvienojās biedrība “Daibes ilgtspējas centrs” un projekta WasteArt partneri – Vides risinājumu institūts un SIA “ZAAO”.

Pasākumā dalībniekiem bija iespēja iepazīties ar foto akcijas “Šķiro un samazini!? Padalies, kā veicās!” rezultātiem un laureātiem, noklausīties bloga “Seek the simple” veidotājas Lauras Arnicānes stāstu par tēmu “Bezatkritumu dzīvesveids – ar ko sākt?” un piedalīties darbnīcās, kurās varēja iemācīties kā pašam mājās pagatavot videi draudzīgas Ziemassvētku dāvanas. Visas dienas garumā apmeklētāji devās divās ekskursijās: izpētes braucienā pa atkritumu apsaimniekošanas poligonu “Daibe”; WasteArt izstādes “PROM no acīm, PROM no prāta” apmeklējumā.

Viena no galvenajām pasākuma aktivitātēm bija foto akcijas „Šķiro un samazini!? Padalies, kā veicās!” apbalvošana. Pasākuma laikā tika apbalvoti visi akcijas dalībnieki un labāko darbu autori, kas tika noskaidroti ar balsošanas palīdzību URDA Facebook lapā un Instagram kontā. Foto akcijā iesniegti 58 foto padomi un videi draudzīgas rīcības atspoguļojums gan ikdienā, gan arī svētkos, ko iesūtījušas ģimenes, skolas un klašu grupas. Akcijas kopā iesaistījušies ap 1500 dalībnieku, savukārt noslēguma pasākumā pulcējās vairāk nekā 80 foto akcijas dalībnieku.

Facebook un instagram vērtētākie foto attēli:

I kategorija – individuālie: oktobrī – swiitra_paari, novembrī – Ilga Ūdre;
II kategorija – pirmsskolas: oktobrī – Valmieras pilsētas 5.pirmsskolas izglītības iestādes “Vālodzīte” grupiņa “Rūķu namiņš”, novembrī – Līvu pirmsskolas izglītības iestādes grupiņa “Saulītes”;
III kategorija – skolas: oktobra un novembra mēnesī Rugāju novada vidusskolas Ekopulciņš.

Dabas un tehnoloģiju parka “URDA” specbalvas – Palsmanes pagasta 5.klasei, Valmieras pilsētas 5.pirmsskolas izglītības iestādes “Vālodzītes” struktūrvienības “Krācītes” grupiņas “Knīpas un knauķi” pirmsskolēniem Alvim, Mārim un Alvim, Krimuldas vidusskolas 3.b klasei, Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskolai.

Pasākuma viena no galvenajām viešņām bija bloga “Seek the simple” veidotāja Laura Arnicāne ar sarunu par tēmu “Bezatkritumu dzīvesveids – ar ko sākt?”. Viņa dalījās ar savas ģimenes pieredzi, kā 3 gadu laikā mainījies viņu ikdienas dzīvesveids, lai kļūtu par labāku šīs zemeslodes ciemiņiem. Laura iedvesmoja klausītājus stāstot, ka bezatkritumu dzīvesveids nav tikai par to, kā samazināt savus fiziskos atkritumus. Tas var palīdzēt taupīt savus resursus un reizē pozitīvi ietekmēt pasauli, ja ķeramies klāt kaut mazām izmaiņām.

Visas dienas garumā norisinājās dažādas darbnīcas, kurās apmeklētāji sev un citiem varēja darināt bezatkritumu dzīvesveida pamatprincipiem atbilstošas Ziemassvētku dāvanas. Darbnīcu vadītāji apmeklētājiem mācīja kā pašiem izgatavot bišu vaska drāniņas, kas ļauj aizstāt dabai tik nedraudzīgo pārtikas plēvi, no mājās atrodamām sastāvdaļām uzjaukt aromātiskus sāls vai cukura vannas skrubjus un apgleznot auduma iepirkumu maisiņus, kā arī kā dot otro iespēju šķietami nederīgiem kokmateriāliem. Tos noēvelējot, nopulējot un izmantojot izdomu apmeklētāji radīja praktiskas un ikdienā izmantojamas lietas – pakaramos, virtuves dēlīšus un vannas paplātes. Apmeklētāji varēja arī izmēģināt roku sveču liešanā un papīra dāvanu maisiņu locīšanā.

Foto akcijas projekta „Šķiro un samazini!? Padalies, kā veicās!”  ietvaros ir izstrādāti arī lielformāta plakāti, lai pastiprinātu foto akcijas dalībnieku veikumu – ar plakātu palīdzību tiek atspoguļotas iespējas, kā cilvēks var rīkoties ikdienā videi draudzīgāk, liekot aizdomāties par resursu patēriņu un tā kaitējumu videi, ataino mums tik ierastās ikdienas rīcības un ko tās patiesībā sevī ietver.

Dienas gaitā viesi apmeklēja projekta WasteArt starptautisko izstādi “PROM no acīm, PROM no prāta”. Apskatot 14 mākslas darbus, kurus veidojuši mākslinieki no 9 valstīm, pasākuma dalībnieki palūkojās uz atkritumiem no cita skatu punkta, kā uz materiālu un resursu ar augstu potenciālu. Izstādes mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību Baltijas valstīs aktuālajai atkritumu problēmai.

Pasākums tapa, apvienojot spēkus 2 iniciatīvām: biedrības “Daibes ilgtspējas centrs” projekta “URDA šķiro un samazina” (projekta reģ.nr. 1-08/57/2019) foto akcijas “Šķiro un samazini!? Padalies, kā veicās!” ietvaros, ko finansē Latvijas vides aizsardzības fonds (LVAF); Vides risinājumu institūta vadītais projekts “Otrreizēja atkritumu izmantošana, pielietojot mākslu un amatniecību” (WasteArt) Nr. Est-Lat 65. WasteArt finansiāli atbalsta Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF), Igaunijas – Latvijas pārrobežu programmas Interreg V-A ietvaros, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), projekta WasteArt partneri.

Paldies par dāvanām un arī saldajām dāvanām beziepakojumu preču veikaliem: Zeroveikals, BURKA, TURZA, Zemes Draugs, Ber un sver, ieber.lv.

Projektu WasteArt īsteno Vides risinājumu institūts sadarbībā ar sešām partneru organizācijām no Latvijas un Igaunijas. Tā galvenais mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību atkritumu daudzumam, kas katru dienu tiek saražots, kā arī veicinātu izpratni par atkritumu samazināšanas, atkārtotas izmantošanas un pārstrādes iespējām.

Šis raksts atspoguļo autora uzskatus. Interreg V-A Igaunijas – Latvijas pārrobežu programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informācija sagatavoja:
Ieva Freimane-Mihailova, Biedrības “Daibes ilgtspējas centrs”, Valdes locekle