2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Aktīvo iedzīvotāju fonds sāk darbību Latvijas pilsoniskās sabiedrības labā

Demokrātijas nedēļas ietvaros 8. maijā plkst. 13:00-15:30 tiešsaistē notiks Aktīvo iedzīvotāju fonda (AIF) atklāšanas pasākums. Tajā Latvijas biedrības un nodibinājumi, aktīvie iedzīvotāji un citi interesenti saņems detalizētu informāciju par šo Latvijā jauno Islandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas atbalsta programmu un finansējuma saņemšanas iespējām.

Kopumā šogad AIF Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšanai sadalīs nedaudz vairāk kā 3 miljonus eiro vērtu finansējumu. Maijā tiks izsludināti projektu konkursi par 2,8 miljoniem eiro pilsoniskajām iniciatīvām un līdzdalības aktivitātēm, savukārt vasaras pirmajā pusē – vēl 315 000 eiro pilsoniskās sabiedrības organizāciju kapacitātes stiprināšanas pasākumiem.

Lai arī jau sākotnēji pirmo projektu konkursu plānojām izsludināt gada pirmajā ceturksnī, COVID-19 ir viesis izmaiņas. Domājot, kā atbalstīt NVO sektoru šajā laikā, esam pārplānojuši konkursu kalendāru, palielinot līdz jūlijam/augustam izsludināmo naudas apjomu un konkursu skaitu,” informē Kristīne Zonberga AIF padomes vadītāja un AIF administrējošās NVO apvienības vadošā partnera – Latvijas Pilsoniskās alianses – direktore.

AIF programmu Latvijā īsteno sešu pieredzes bagāto NVO apvienība ar kopīgu mērķi – stiprināt pilsonisko sabiedrību un iedzīvotāju līdzdalību un vairot mazaizsargāto iedzīvotāju grupu spējas. Šis mērķis tiks panākts ar pilsoniskās sabiedrības organizāciju projektiem, kas tiks īstenoti no 2020.-2024. gadam četrās AIF programmās: “Demokrātijas kultūra”, “Cilvēktiesības”, “Ilgtspēja un kapacitāte” un “Divpusējā un reģionālā sadarbība”.

8.maija AIF atklāšanas pasākumā AIF pārstāvji informēs gan par fonda darbību Latvijā kopumā, gan par pirmajiem projektu konkursiem un to nosacījumiem. Tuvāko projektu konkursu plānots izsludināt programmās “Demokrātijas kultūra” un “Cilvēktiesības”. Tie būs:

  1. Konkurss stratēģiskajiem projektiem jeb ilgtermiņa projektiem ar stratēģisku ietekmi līdz pat 4 gadu darbības termiņam. Atbalsta apjoms – līdz 105 000 eiro katram projektam.
  2. Konkurss rīcības projektiem jeb mazākām un īstermiņa rīcībām aktuālu un steidzamu iniciatīvu īstenošanai interešu pārstāvības un pilsonisko aktivitāšu nodrošināšanai – ar īstenošanas laiku līdz 1 gadam. Atbalsta apjoms – līdz 10 000 eiro katram projektam.

Aicinām infografikā iepazīties  ar visām četrām AIF programmām un tajās pieejamo finansējumu un sasniedzamajiem rezultātiem līdz 2024. gadam.

Aicinām plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus vērot pasākumu AIF mājaslapā vai pieslēdzoties Zoom platformai. Savukārt jautājumus aicinām sūtīt uz e-pastu [email protected].

 

Par Aktīvo iedzīvotāju fondu: Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumenti pilsoniskās sabiedrības stiprināšanai Eiropā ir novirzījuši gandrīz 200 miljonus eiro lielo finansējumu. To AIF ietvaros administrē 13 fondi Eiropas valstīs. Viens no tiem ir Latvijas Aktīvo iedzīvotāju fonds, kas AIF saimei ir piebiedrojies 2019. gada 27. decembrī. No 2020. – 2024. gadam kopējais AIF finansējums Latvijā ir 8,5 miljoni eiro. To administrē NVO apvienība: Latvijas Pilsoniskā alianse un Dienvidlatgales NVO atbalsta centrs, Kurzemes NVO centrs, Latvijas Lauku forums, Valmieras novada fonds, Zemgales NVO centrs. Plašāk par AIF lasiet šeit: www.acitvecitizensfund.lv

 

Papildu informācijai aicinām sazināties ar Dianu Bogdanovu, AIF sabiedrisko attiecību speciālisti, rakstot uz [email protected] vai zvanot 26435463.