2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

ALTUM aicina pievērst uzmanību izmaiņām biznesa uzsācēju atbalsta programmā

No šī gada februāra būtiski paplašināts saimnieciskās darbības veicēju loks, kas Attīstības finanšu institūcijā ALTUM var saņemt valsts atbalstu uzņēmējdarbības sākšanai vai jauna biznesa projekta finansēšanai. Vienlaikus ir atviegloti aizdevuma atmaksas nosacījumi.

Galvenās izmaiņas:

  • starta finansējumu aizdevuma veidā var saņemt uzņēmumi līdz 5 gadu vecumam, līdzšinējo 3 gadu vietā;
  • no 8 līdz 10 gadiem pagarināts aizdevuma atmaksāšanas termiņš; projektiem nekustamā īpašuma iegādei, būvniecībai vai rekonstrukcijai  – līdz 15 gadiem;
  • aizdevumam var pieteikties arī pašnodarbinātas personas, ne tikai uzņēmumi.

Inese Zīle, ALTUM valdes locekle: “Ikdienā, strādājot ar jaunajiem uzņēmējiem, redzam, ka trīs gadu periods no uzņēmuma dibināšanas brīža var būt nepietiekams, lai izstrādātu biznesa ideju, izveidotu komandu, uzsāktu kaut vai nelielu ražošanu un iegūtu naudas plūsmu, lai uzņēmums varētu pretendēt uz komercbanku finansējumu. Īpaši aktuāli tas ir inovatīviem projektiem ar ilgāku izstrādes un ieviešanas periodu. Arī aizdevuma termiņa pagarināšana ir būtisks ieguvums, jo ļaus samazināt aizdevuma ikmēneša maksājumu ietekmi uz naudas plūsmu, kas īpaši svarīgi ir lielāka apjoma aizdevumiem. Kopumā veiktās izmaiņas palīdzēs jaunajiem uzņēmumiem vieglāk saņemt valsts atbalsta finansējumu gadījumos, kad nauda attīstībai vēl nav pieejama privātajā tirgū.”

Didzis Dejus, uzņēmuma Baltic 3D līdzīpašnieks: “Pozitīvi vērtēju šīs izmaiņas, jo mūsu gadījumā iepriekš Starta programmai kvalificēties nevarējām, taču vienlaikus biznesa specifikas dēļ arī bankā nevarējām saņemt finansējumu – mūsu 3D drukāšanas iekārtas ir jaunums Latvijas tirgū, un  šādā situācijā privātajiem finansētājiem mūsu biznesa ideja ir grūti novērtējama. Arī aizdevuma atmaksas termiņa pagarinājums ļaus sekmēt idejas attīstīšanu, sākotnēji maksājot mazāk. Aicinu valsti arī turpmāk sekot situācijai uzņēmējdarbības vidē, lai uzlabotu finansējuma pieejamību maziem un vidējiem uzņēmumiem, īpaši tehnoloģiskiem un inovatīviem jaunuzņēmumiem, jo pasaule un uzņēmumu vajadzības nemitīgi mainās.”

Izmaiņas veiktas, ņemot vērā Ministru kabinetā šā gada 23. janvārī apstiprinātos grozījumus noteikumos par mikroaizdevumiem un starta aizdevumiem.

ALTUM kopumā Starta programmā līdz 2017. gada beigām jaunajiem uzņēmumiem piešķīrusi 39 miljonus eiro, kopumā atbalstot vairāk nekā 2000 uzņēmumus.

Lielākā biznesa uzsācēju aktivitāte ir Rīgā, kur piešķirti 48% no Starta programmas aizdevumiem. Rīgai seko Vidzeme – 18% no aizdevumiem, Zemgalē un Latgalē – 12% katrā no reģioniem, savukārt 10% aizdevumu piešķirti biznesa uzsācēju projektiem Kurzemē.

Starta programmā pieejams finansējums investīcijām un apgrozāmajiem līdzekļiem no 2000 līdz 150 000 eiro, ar atmaksas termiņu līdz 10 gadiem. Aizdevumiem līdz 7000 eiro nav nepieciešama aizņēmēja līdzdalība projektā, aizdevumiem virs 7000 eiro – līdzdalība ir 10% no projekta summas.

Informācija par ALTUM Starta programmu

Par ALTUM

Attīstības finanšu institūcija ALTUM ir Latvijas valstij piederoša kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas. 2017. gada jūnijā ALTUM saņēma starptautiskās kredītreitingu kompānijas Moody’s ilgtermiņa kredītreitingu Baa1 valsts kapitālsabiedrībai, kas apliecina ALTUM stabilo finanšu situāciju. Savukārt 2017. gada 24. oktobrī ALTUM obligācijas tika iekļautas regulētajā tirgū – biržas Nasdaq Riga Baltijas Parāda vērtspapīru sarakstā.

Altum Vidzemē:
Olita Untāla
ALTUM Vidzemes reģiona vadītāja
tālr. 27896585,
[email protected]
www.altum.lv www.facebook.com/altumLV
Twitter: @AltumLV