2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Apkures sezona sākusies – kas jāievēro, lai māja būtu silta un ugunsdroša?

Ziema ir pamatīgs pārbaudījums apkures sistēmai. Kā jebkura tehniska ierīce, arī apkures sistēma pirms saliem ir jāsakārto, lai tā funkcionētu un būtu droša no ugunsnelaimes. Biedrība „Latvijas Ugunsdzēsības asociācija” ir sagatavojusi ieteikumus, kurus ir vērts ievērot katram mājas īpašniekam vai apsaimniekotājam.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta dati liecina, ka 2017. gadā Latvijā reģistrēti 8714 ugunsgrēki, kuros gājuši bojā 79 cilvēki. Gandrīz trešdaļa ugunsgrēku izcēlušies dzīvojamajās mājās un teju visos gadījumos nelaimes cēlonis ir cilvēku bezatbildība vai neapdomība. Tāpat pēc VUGD datiem, 2017. gadā ugunsdzēsēji sodrēju degšanas dēļ piedzīvoti 520 izsaukumi.

Lai arī katru gadu tiek stāstīts par apkures sistēmu pareizas uzturēšanas pamatnosacījumiem, bieži tie netiek ievēroti, kas noved pie bēdīgām sekām. Lai samazinātu draudus Ministru Kabineta noteikumos Nr.238 „Ugunsdrošības noteikumi” minēta dūmvadu, apkures iekārtu un ventilācijas kanālu obligāta un regulāra tīrīšana. Atkarībā no kurināmā veida, dūmvadus un apkures iekārtas ar cieto kurināmo iesaka tīrīt pirms apkures sezonas (līdz 1.novembrim) un ilgdedzes krāsnīm papildus vēl vienreiz apkures sezonā (no 1.novembra līdz 1.martam). Papildus tam, reizi piecos gados ir jāveic arī apkures sistēmas stāvokļa novērtējums, kas nereti netiek darīts.

“Skursteņa uzdevums nav tikai rotāt jumtu, kā daži domā. Skurstenim ir jānodrošina droša dūmgāzu izvadīšana ārpus ēkas. Tātad, lai šo procesu nodrošinātu, skurstenim jābūt pietiekoši augstam, ar nemainīgu un atbilstošu pielietojumam šķērsgriezumu. Skursteņa šķērsgriezumam ir jābūt piemērotam attiecīgajai apkures iekārtai, lai skursteņa sieniņas kurināšanas laikā iesiltu un veidotos “vilkmes efekts””, atgādina Latvijas Skursteņslaucītāju amata brālības valdes priekšsēdētājs Māris Bambis.

Ar to, ka skurstenis ir “fiziski” vesels, nepietiek. Nepilnīgas kurināmā sadegšanas laikā uz skursteņa sieniņām nosēžas kvēpi, vai vēl sliktāk, kreozots. Nosēdumi samazina apkures ierīces – sildelementa lietderības koeficientu un rezultātā jātērē vairāk kurināmā. Nosēdumi mēdz pa reizei aizdegties, veidojot virs skursteņa karstu liesmu stabu, un tas jau ir ļoti nopietns drauds ugunsdrošībai. Kreazotam sadegot veidojas ļoti augsta temperatūra, ķieģeļu skurstenis bojājas, tā sieniņās veidojas plaisas un var aizdegties māja. Aizdegoties kvēpiem metāla skurstenī, tas pārkarst un deformējas, izmainot arī izolācijas struktūru. Skursteņa aplikumi veidojās mazāk, ja tiek ievēroti pareizi kurināšanas noteikumi, kas katram kurināmā veidam un sistēmai ir specifiski. Kurinot ar malkas apkuri, jāatceras, ka malkai jābūt sausai un ka degšanas procesa nodrošināšanai telpai ir jāpievada pietiekoši daudz gaisa.

Daudzdzīvokļu mājās koplietošanas apkures sistēmas sakārtošana jānodrošina namu apsaimniekotājam, ja tas deleģēts apsaimniekošanas līgumā. Individuālajos dzīvojamajos namos, pēc Ugunsdrošības noteikumiem, saimnieks drīkst skursteni tīrīt pats.

Ņemot vērā dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu tīrīšanas specifiku un nozīmi, būtu vēlams un nepieciešams izmantot tikai sertificētu skursteņslauķu pakalpojumus. Viņi, kā zinoši praktiķi, apsekos visu apkures un ventilācijas sistēmu kopumā un dos saimniekam vērtīgus padomus.

“Lai arī Latvijā ir ap 70 sertificētu skursteņslauķu, pirms apkures sezonas sākuma un tās laikā noslodze paaugstinās. Plānojot dūmvadu un dabīgās ventilācijas kanālu apkopi laicīgi, mums izdotos samazināt ugunsgrēku skaitu, kas izceļas sodrēju degšanas dēļ.” uzskata Latvijas Ugunsdzēsības asociācijas priekšsēdētājs Ilgvars Cēris.

Atcerieties!

  1. Apkures sistēma jāsakārto laicīgi,
  2. Vislabāk to izdarīs profesionālis,
  3. Pie vienas reizes ir laiks uzstādīt dūmu detektoru un iegādāties atbilstošu ugunsdzēsības aparātu.

Latvijas Ugunsdzēsības Asociācija ir profesionāla sabiedriska organizācija Latvijā, kuras darbības mērķis ir sekmēt tās biedru komercdarbību, veicināt tās biedru savstarpējo sadarbību un profesionālo izaugsmi, aizstāvēt un pārstāvēt savu biedru un visas nozares tiesiskās, saimnieciskās un ekonomiskās intereses pašvaldību un valsts institūcijās.

Papildu informācija:
Ilgvars Cēris
Biedrības „Latvijas Ugunsdzēsības asociācija” valdes priekšsēdētājs
 [email protected], www.ugunsdzesiba.lv http://www.skurstenslaukiem.lv/