2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Apskatāma izstāde “Bārbijas un Keni latviešu tautastērpos”

Smiltenes novada bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā 7.augustā notika izstādes “Bārbijas un Keni latviešu tautastērpos” atklāšana.  Izstādē apskatāmas 30 lelles latviešu tautastērpos no Latvijas vēstniecības Zviedrijā leļļu kolekcijas.

Izstādes atklāšanā piedalījās Vita Viktorsone, kura bija ieradusies no Latvijas vēstniecības Zviedrijā, lai pastāstītu par leļļu vēsturi un tapšanas gaitu.

Šīs 30 lelles ir tikai neliela daļa no vienreizējās – vairāk nekā 200 leļļu kolekcijas, kas kopš 2000. gada rudens apskatāma Latvijas vēstniecībā Zviedrijā. Tās latviešu tautas tērpos ietērpušas Marija Muzikante un Dzidra Ciparsone pagājušā gadsimta 70. gados.

Leļļu autores Marija Muzikante un Dzidra Ciparsone devās bēgļu gaitās uz Zviedriju.  Marijai allaž patikušas lelles, un mājās kādreiz bija leļļu krājums no dažādām pasaules malām. Kā pamats savas aizraušanās īstenošanai bija kāda grāmata, kurā bija attēloti un aprakstīti latviešu tautastērpi. Viņa pievērsās katrai detaļai – galvasrotai, kreklam, jostai, apaviem.

Audēja Dzidra Ciparsone labvēlīgas situācijas rezultātā Zviedrijā iepazinās ar Mariju Muzikanti. Ciparsone auda materiālu tautastērpu svārkiem un prievītes, kas tika izmantotas jostu vietā. Darināšanas iecere bija pavisam vienkārša – lai nākamajām paaudzēm būtu ko redzēt un zināt.

Latvijas vēstnieks Zviedrijā Gints Jegermanis ceļamaizē lellēm, no Zviedrijas tēvzemē ierodoties, rakstīja, ka “leļļu stāsts ir aizkustinošs un dziļš. Tas krāšņi parāda latviešu ilgas pēc zaudētās dzimtenes, runā par vēlmi nodot gadsimtiem krātās tautas zināšanas nākamajām paaudzēm. Marija Muzikante un Dzidra Ciparsone radīja šo kolekciju laikā, kad reti kurš ticēja, ka Latvija jebkad atgūs neatkarību.”

Leļļu izstāde sniedz jaunus iespaidus un rosina bērnus un jauniešus (un arī citus izstādes apmeklētājus) domāt par latviešu tautas bagāto, seno un neparasto kultūru un apzināt to.

Izstāde Bērnu bibliotēkā būs apskatāma līdz 31.augustam.

Informāciju sagatavoja
Sanita Lārmane
Smiltenes novada bibliotēkas
Bērnu apkalpošanas nodaļas
Vecākā bibliotekāre