2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Apskatāma izstāde “Smiltenes simtgades vēstures mirkļi: 1920-2020”

Izstāde “Smiltenes simtgades vēstures mirkļi: 1920. – 2020.” veltīta simtgadei, kopš Smiltenei piešķirtas pilsētas tiesības. Tā ir kā pieskāriens vēstures mirkļiem un sniedz ieskatu katras desmitgades nozīmīgākajos notikumos, kas attiecīgajā laika posmā ietekmējuši mūsu pilsētas attīstību un dzīvi. Izstādē apskatāmas vēsturiskas fotogrāfijas un publikācijas gan no bibliotēkas Novadpētniecības krājuma, gan no Muzeja krājuma, gan arī no pilsētas vēstures pētnieku, novadpētniecības entuziastu privātajām kolekcijām.

Paldies par atbalstu izstādes tapšanā: Inesei Upmalei, Ingunai Kudlānei, Maritai Mūzei, Velgai Mālkalnei, Ģirtam Leimanim, Aldim Apsītim, Gatim Samučonokam, Vilim Purmalim, Gunāram Liedagam, Modrim Apsītim, Aldim Pētersonam, Ievai Miķei, Aldai Liukei.

Virtuālā izstāde “Smiltenes simtgades vēstures mirkļi: 1920. – 2020.” papildināta ar noslēdzošo laika posmu: 2010.-2020. gads. Šajā laika posmā īstenoti daudzi vērienīgi un nozīmīgi infrastruktūras projekti. Attīstītā uzņēmējdarbība iet roku rokā ar spēcīgām tradīcijām izglītībā, kultūrā un sportā.  Smiltene kļuvusi par skaistu, sakoptu, tīru, zaļu, latvisku, omulīgu mazpilsētu, Smiltenes novada centru un vienu no Latvijas spēcīgākajiem attīstības centriem. Smiltenes attīstības un izaugsmes pamatā ir nekas cits, kā kopīgs stipru cilvēku darbs ar sapni par stipru pilsētu. Smiltenei ir īpaša aura un smiltenieši ir ļoti lieli savas pilsētas patrioti. Tieši tāpēc mūsu pilsētas simtgades devīze ir: “Stipri cilvēki, stipra pilsēta”.
“Ikviens smiltenietis ir stiprs, un viņa devums pilsētai šajos 100 gados ir radījis Smilteni par unikālu vietu Latvijas kartē. Šeit dzimuši, auguši un joprojām strādā varoši un daroši cilvēki, bet citu talants un varēšana tiek augsti novērtētā un atzīta Latvijā un pasaulē.” /K.Anitens/

Vēstures notikumi ir atstājuši gan vieglas, pēc mirkļa gaistošas pēdas, gan paaudzēs paliekošas, kas radījušas pamatu un iedvesmu šodienas notikumiem. Lai mums izdodas, izzinot vēsturi un apzinot pilsētas kultūras mantojumu, rast iedvesmu nākamajiem simts pavasariem, rudeņiem, ziemām un vasarām! No pagātnes caur tagadni uz nākotni!

 

Izstāde Kultūras centrā apskatāma: 17.jūlijā no plkst. 15.00 līdz 22.00; 18.jūlijā no plkst. 9.00 līdz 22.00; 19.jūlijā no plkst. 9.00 līdz 15.00; turpmāk Smiltenes kultūras centra darba laikā.

Informāciju sagatavoja
Inta Mežule,
Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja