2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Arī martā D vitamīna līmeņa noteikšana – tikai 6 €!

Ņemot vērā iedzīvotāju interesi un atsaucību, Vidzemes slimnīcas laboratorija arī martā piedāvā D vitamīna līmeņa noteikšanas analīzi veikt par pazeminātu cenu – 6 eiro.

Asins analīzes D vitamīna līmeņa noteikšanai pieņem:
•    Vidzemes slimnīcas laboratorijas analīžu nodošanas kabinetā 1. stāvā, 182. kab. darbdienās plkst. 7.30-15.30,
•    Konsultatīvajā kabinetā Bastionā, 101. kab., darbdienās plkst. 8.00-12.00, sestdienās plkst. 8.00-11.00,
•    Poliklīnikā Valkā, Rūjienas ielā 3, Steidzamās medicīniskās palīdzības punktā darbdienās plkst. 8.00-12.00,
•    Mazsalacas slimnīcā, Parka ielā 14, trešdienās, plkst. 8.00-13.00.

Pētījumos par D vitamīna līmeni Latvijas iedzīvotājiem atzīts, ka tā nepietiekamība un deficīts mūsu iedzīvotāju vidū ir izplatīts neatkarīgi no vecuma, dzimuma un gadalaika.

Kāpēc D vitamīns ir tik svarīgs? Bērnu slimību nodaļas virsārste Irina Krastiņa: “D vitamīns ietekmē visu organisma attīstību, jo īpaši bērna imūnsistēmas, nervu sistēmas un skeleta kaulu veselību un pareizu attīstību. D vitamīna nepietiekamība bērnībā nozīmē veselības problēmas, kas pieaugušo vajās visu mūžu un pazeminās dzīves kvalitāti”.
Neiroloģijas nodaļas virsārste Ligita Belasova: “Pētījumos ir atklāts, ka pazemināts D vitamīna līmenis organismā iespaido ne tikai kaulu sistēmu, veicinot osteoporozes un rahīta attīstību. Atklāta saikne arī starp nepietiekamu D vitamīna līmeni un paaugstinātu arteriālo asinsspiedienu, depresijas, multiplās sklerozes, reimatoīdā artrīta, augšējo elpceļu infekciju, sirds un asinsvadu slimību, cukura diabēta attīstību, kā arī palielinātu dažu ļaundabīgo audzēju veidu rašanās risku”.

Ko darīt, ja analīzes uzrāda D vitamīna nepietiekamību? Laboratorijas vadītāja Sandra Siliņa: “Jāgriežas pie ārsta, kurš pēc analīžu rezultātu izvērtēšanas ieteiks izmaiņas dzīvesveidā vai arī izrakstīs medikamentus D vitamīna deficīta kompensēšanai, jo ar uzturu vien ir grūti uzņemt nepieciešamo D vitamīna devu”.

Benita Brila,
Vidzemes slimnīca