2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Ārkārtas pasākumi Vidzemes slimnīcā Covid-19  sakarā

Sakarā ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju jaunā koronavīrusa jeb Covid-19 infekcijas sakarā, Vidzemes slimnīcā mainīta veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība ar mērķi – ierobežot vīrusa izplatību un pasargāt pacientus, personālu un iedzīvotājus no iespējamās inficēšanās.

 Par būtiskajām izmaiņām stāsta ārstnieciskā direktore Inga Ozoliņa:“No 16. marta līdz 14. aprīlim ir ieviesti pastiprinātas karantīnas noteikumi, galvenais – nav atļauts apmeklēt pacientus slimnīcā! Ir atceltas visas plānveida operācijas, t. sk. endoprotēzēšanas operācijas. Personāls sazināsies ar pacientiem un par operācijas iespējamo norises laiku vienosies personiski. Plānveidā tiks veiktas tikai onkoloģiskās operācijas.

Līdz 14. aprīlim tiek atcelti arī visi medicīniskās rehabilitācijas ambulatorie un dienas stacionāra pakalpojumi, stacionāra rehabilitācijas nodaļa darbu turpinās līdzšinējā režīmā.

Ambulatoro pakalpojumu – speciālistu konsultāciju un diagnostisko izmeklējumu norisi šobrīd paredzam plānotajā apjomā. 

Dzemdību palīdzība tiks nodrošināta ierastajā kārtībā”.

Paredzēti arī papildu pasākumi, lai samazinātu inficēšanos no pacientiem, kas ierodas saņemt pieejamos veselības aprūpes pakalpojumus. Skaidro sabiedrības veselības ārste Inga Zariņa: “Pie poliklīnikas ieejas būs māsu postenis, kurā ikviens ienācējs tiks primāri testēts. Viņam būs jāsniedz informācija, vai beidzamo 14 dienu laikā viņš nav atgriezies no pandēmijas skartajām valstīm, vai viņam nav bijusi jebkāda saskare ar personu, kas atgriezusies no turienes un vai nav Covid-19 infekcijai raksturīgie simptomi. Māsa, nepieciešamības gadījumā, izmērīs temperatūru.

Ja ienācējs noliedzoši atbildēs uz epidemioloģiskajiem  jautājumiem, viņš drīkstēs doties tālāk – pie speciālista uz konsultāciju, uz izmeklējumu, pie sava ģimenes ārsta, kura prakses vieta ir slimnīcas telpās, vai uz magnētiskās rezonanses izmeklējumu, kurš arī pieejams slimnīcas telpās.

Cilvēkam, kurš apstiprinoši atbildēs uz epidemioloģisko jautājumu un būs  akūtu respiratoru infekciju pazīmes – paaugstināta temperatūra, klepus, elpas trūkums, rīkles iekaisums vai sāpošs kakls – veselības aprūpes  pakalpojums tiks atteikts. Par atceltā pakalpojuma jauno laiku pacientam jāsazinās ar reģistratūru: tālr. 64202601, 64202603, elektroniski: www.vidzemesslimnica.lv/e-pieraksts

Kā uzsver mediķi, ārkārtas situācija prasa izpratni un atbildību katram pašam par savu veselību un savu apkārtējo drošību. Tāpēc svarīgi ne tikai uzklausīt ieteikumus par pareizu rīcību pandēmijas gadījumā, bet speciālistu padomus arī ievērot. Arīdzan pašus elementārākos – bieži mazgāt rokas, izvairīties no sabiedrisku masu pasākumu apmeklēšanas, paturēt sevi mājas karantīnā 14 dienas, ja pats vai ģimenes loceklis atgriezies no pandēmijas skartajām vietām, vai kontaktējies ar tādu personu. Un, ja šo 14 dienu laikā sajūtami Covid-19 raksturīgie simptomi – klepus, elpas trūkums, sāpošs kakls, paaugstināta temperatūra, zvanīt 113 vai ģimenes ārstam.

 

Benita Brila,

Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste,

Mob.t. 29411814

e-pasts: [email protected]