2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Atcels strīdīgo normu par maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalstu aprēķināšanas kārtību

Labklājības ministrija rosina atcelt normu, kas paredz mainīt maternitātes, paternitātes, vecāku un slimības pabalsta aprēķināšanas kārtību.

To paredz likumprojekts “Grozījumi likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu””, kas ceturtdien, 20. jūlijā, izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāpieņem Saeimā.

Līdz ar to no 2018. gada 1. janvāra nemainīsies paredzētā vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas kārtība. Tas nozīmē, ka līdz 2019. gada 31. decembrim spēkā būs līdzšinējā kārtība – personai, kurai vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas perioda daļā apdrošināšanas iemaksu alga nav bijusi pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dēļ, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas noteikšanas periodā neieskaitīs pārejošas darba nespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma, atvaļinājuma bērna tēvam, atvaļinājuma bez darba samaksas saglabāšanas, kas piešķirts sakarā ar nepieciešamību kopt bērnu, vai bērna kopšanas atvaļinājuma dienas.

Pieņemtie grozījumi tapuši, ņemot vērā vecāku intereses pārstāvošo sabiedrisko organizācijas ieteikumus un Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšlikumus.

Vienlaikus atbilstoši spēkā esošajam tiesiskajam regulējumam, no 2020.gada 1.janvāra plānots noteikt vienādu vidējās iemaksu algas aprēķināšanas algoritmu (pabalstu aprēķina metodiku) īstermiņa pakalpojumiem. Tas tiks veikts, lai padarītu pabalsta aprēķināšanu saprotamāku klientiem un vieglāk administrējamu valstij, kā arī, mazinot sociālās apdrošināšanas pabalstu sistēmas negodprātīgu izmantošanu, vienlaikus nepasliktinātu situāciju tām personām, kuras godprātīgi veikušas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Informāciju sagatavoja:
Egils Zariņš, Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists,