2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Atklāj jaunizbūvēto Smiltenes posteņa depo

25.augustā svinīgi atklāts Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Vidzemes reģiona brigādes (VRB) Valkas daļas jaunizbūvētais Smiltenes posteņa depo.

Iepriekšējās telpas, kurās mitinājās Smiltenes ugunsdzēsēji glābēji bija uzceltas 1907.gadā un vairs neatbilda mūsdienu standartiem ne sadzīviskā, ne tehnikas ziņā – garāžas nelielo izmēru dēļ tajā nevarēja izvietot jaunu speciālo tehniku, tāpēc ugunsdzēsēji uz izsaukumiem arī šobrīd vēl dodas ar padomju laika tehniku. 2016.gada jūlijā tika uzsākti jaunā depo celtniecības darbi un ugunsdzēsēju depo Smiltenē kopumā ir jau ceturtais valstī, kas uzbūvēts no jauna.

VUGD vadība solīja, kad uzcels jauno depo, smilteniešiem beidzot būs iespēja saņemt arī jaunas automašīnas un aprīkojumu. Šis solījums ir pārlikts uz 2018.gadu. VUGD rīcībā esošais tehniskais nodrošinājums joprojām ir nepietiekams, noris darbs pie specializēto transportlīdzekļu klāsta atjaunošanas ar jaunākajām un modernākajām glābšanas un dzēšanas darbiem piemērotām specializētām automašīnām. Ņemot vērā Smiltenes apkārtnes specifiku un vajadzības, VUGD Smiltenes posteņa ugunsdzēsēji glābēji būs vieni no pirmajiem, kuriem plānots 2018.gadā piešķirt specializēto autocisternu MAN 6×6 ar ūdenstilpni 7 tonnām ūdens.

Atklājot jaunizbūvēto Smiltenes posteņa depo, Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis savā uzrunā un apsveikumā klātesošajām valsts amatpersonām, novada iedzīvotājiem un uzņēmējiem pauda neviltotu prieku, jo beidzot Smiltenei ir jauns ugunsdzēsības un glābšanas dienesta depo un  ka valsts ir domājusi par mūsu iedzīvotāju un uzņēmumu drošību. Taču vienlaicīgi uzsvēra un cer, ka stāsts par jauna aprīkojuma un tehnikas  solīšanu un piešķiršanu “rītdien” noslēgsies.

Gints Kukainis: “Smiltenes novads pēdējos gados ir absolūti otrajā vietā Vidzemes reģionā  ar darba vietu skaitu uz 1000 darbaspējīgā vecumā esošiem iedzīvotājiem, ar lielāko darba vietu skaita pieaugumu pēdējos trīs gados, Smiltenes novadā ir koncentrējušies desmit reģiona un pat Latvijas mēroga lielākie kokapstrādes uzņēmumi, mūsu novadā ir Vidzemes reģiona lielākais nodokļu maksātājs un darba devējs. Smiltene nav pelnījusi trešā līmeņa posteņa statusu, jo, salīdzinot ar vienu līmeņa augstāko posteni, tā  novads ir ar gandrīz divreiz mazāku iedzīvotāju skaitu un aptuveni trīs reizes mazāku ekonomisko darbību.  Tā ir tā realitāte, ko vēlos šodien akcentēt, mēs dzīvojam vēl aizvien 20 gadus atpakaļ! Premjers savā uzrunā pareizi teica, ka mums ir jādzīvo līdzi laikam. Mēs to cenšamies darīt izglītībā, ikdienā, bet tas ir jādara arī drošības struktūrām mūsu valstī.” Runas noslēgumā priekšsēdētājs Smiltenes novada ugunsdzēsējiem pasniedza simbolisku dāvanu – kanvu ar Smiltenes ugunsdzēsēja depo ēkas vēsturisko fotogrāfiju, un novēlēja, lai pietiek izturības, mērķtiecības ikdienas darbā un lai pienāk  dzīvē tādi laiki, ka atskatoties uz  veco depo ēku un to aprīkojumu kāds bija, variet lepoties par to, ko esiet sasnieguši.

Svinīgajā Smiltenes posteņa jaunās depo ēkas atklāšanas pasākumā piedalījās Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis,  Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, VUGD priekšnieka vietnieks Intars Zitāns. Jāpiebilst, ka Smiltenes novada domes priekšsēdētājs amatpersonām nodeva pašvaldības sagatavotu vēstuli un 22 novada uzņēmumu atbalsta vēstules, kur lūdz pēc iespējas ātrāk nodrošināt VUGD Smiltenes posteni ar atbilstošu, rīcībspējīgu glābšanas tehniku un aprīkojumu, kā arī sakarā ar to, ka Smiltenes pilsēta valsts plānošanas dokumentos ir noteikta kā reģionālās attīstības centrs, aicina pārskatīt teritoriālo struktūrvienību līmeņus, kas saglabājušies no rajonu teritoriālā dalījuma laika, un mainīt Smiltenes posteņa līmeni no “Vidzemes reģiona brigādes Valkas daļas Smiltenes posteņa” uz “Vidzemes reģiona brigādes Smiltenes daļu”.

Sagatavoja:
Marita Mūze,
Sabiedrisko attiecību speciāliste