2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Atskats uz Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra paveikto 2016. gadā

Aizvadīts veiksmīgs un panākumiem pilns 2016. gads Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrā (TIC), tādēļ esam apkopojuši informāciju par TIC lielākajiem paveiktajiem darbiem un TIC interesentu statistiku.

Lai uzlabotu tūrisma infrastruktūru Smiltenes novadā, TIC aizvadītajā gadā paveicis šādus darbus:

  • Pastaigu maršruta “Pa firsta Līvena pēdām Smiltenē” izveide, kuram ir uzstādīti 26 informācijas stendi trīs valodās – latviešu, angļu un krievu;
  • Sadarbībā ar fondu “Krustceles” tika uzstādīti 6 informācijas stendi Cērtenes pilskalna teritorijā;
  • Uz 11 tūrisma apskates objektiem tika uzstādītas 22 virziena rādītāja norādes (zīme Nr. 706). Norādes tika izvietotas uz galvenajiem autoceļiem. 
  • Gada nogalē sadarbībā ar “Sports S” tika izstrādāts un nomarķēts jauns velo maršruts “Izriteņo Dienvidkalni”. Tas ir 40 km garš un ved pa ainavisko Launkalnes teritoriju.

Lai prezentētu un popularizētu Smiltenes novadu vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem, pasākumos un dažādās izstādes tik izdoti dažādi drukātie materiāli:

  • Smiltenes novada foto grāmata, kurā ir apkopotas fotogrāfijas no Smiltenes novada pagastiem, pilsētas un galvenajām nozarēm. Foto grāmata tapa sadarbībā ar Smiltenes Foto klubu;
  • Kā jau ierasts gada nogalē, tika izdots Smiltenes novada kalendārs 2017. gadam. Šogad kalendārā tika izceltas iecienītākās novada vietas un tās vietas, kuras gada laikā ieguvušas pārmaiņas;
  • Gada laikā izstrādātas vairākas tūrisma kartes – “Vidzemes šosejas pieturu” kartes sadarbībā ar Raunas un Apes novadiem (LV, ENG), pastaigu maršruta kartes “Pa firsta Līvena pēdām Smiltenē” (LV), tika papildus nodrukātas velo kartes “Apriteņo Smiltenes ezerus” un izdotas jaunas velo kartes jaunizveidotajam maršrutam “Izriteņo Dienvidkalni” (LV, ENG), Smiltenes novada tūrisma karte (LV, ENG, RU, EE) kā arī gada nogalē tika izstrādāti papildus atvasinājumi svešvalodās (ENG, RU, EE) pastaigu maršruta “Pa firsta Līvena pēdām Smiltenē” kartēm.

Smiltenes novada TIC kolektīvs 2016. gada laikā piedalījās dažādos pasākumos un tūrisma izstādēs, lai pārstāvētu un prezentētu Smiltenes novada tūrisma piedāvājumu:

  • Balttour 2016 Rīgā no 5. līdz 7. februārim;
  • Tourest 2016 Tallinā no 12. līdz 14. februārim;
  • Vidzemes uzņēmēju dienās Valmierā 20. un 21. maijā;
  • Latvijas tūrisma informācijas gadatirgū Saulkrastos 28. maijā.

Tika organizēti vairāki tūrisma pasākumi, lai iepazītu Smiltenes novadu. Kopā aizvadīti 5 pasākumi, kurus apmeklēja 232 dalībnieki:

  • Ziemas pārgājiens “Rakstu rakstiem, cilpu cilpām”;
  •  Aktīvā tūrisma sezonas atklāšana “Ieriteņo vasarā 2016”;
  • Seminārs “Ēdienkartes ravēšana jeb esi kustīgs un zini, ko ēd”;
  •  Aktīvā tūrisma sezonas noslēgums “Ieriteņo rudenī 2016”;
  • Nakts pārgājiens “Spocīns jocīns”.

Kā vienu no galvenajiem un lielākajiem darbiem 2016. gadā uzsveram Smiltenes novada tūrisma mājas lapas http://visit.smiltenesnovads.lv/ izstrādi. Jaunā tūrisma mājas lapa ir pieejama kopš 2016. gada decembra.

Visa gada laikā tika sniegta informācija un konsultācijas tūristiem, vietējiem iedzīvotājiem, tūrisma uzņēmējiem, studentiem un sadarbības partneriem.

Kopējais TIC interesentu skaits 2016. gadā bija 3166 apmeklētāji, kas salīdzinājumā ar 2015. gadu ir audzis par 5%. Vislielākais interesentu skaits ir novērojams tieši tūrisma sezonas laikā. Lielākā informācijas daļa 92% tika sniegta klātienē, 7% pa telefonu un 1% pa e-pastu.

Tūrisma informācijas centru apmeklēja 93% latvieši un 7% ārzemnieki. 70% interesenti no Latvijas bija tieši Smiltenes novada iedzīvotāji. Vietējo iedzīvotāju apmeklējums salīdzinājumā ar 2015. gadu ir audzis par 16%, bet apmeklētāji no citiem Latvijas novadiem sastādīja 30%, diemžēl šo apmeklētāju skaits salīdzinājumā ar 2015. gadu ir sarucis par 21%. No ārzemju apmeklētājiem lielāko daļu sastādīja tūristi no Igaunijas un Vācijas, kārtējo gadu sarucis tūristu skaits no Krievijas.

Informāciju sagatavoja:
Lelde Sprancmane,
Smiltenes novada Tūrisma informācijas centra
tūrisma speciāliste