2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Atvērtas durvis uz nedzirdīgo pasauli

19. septembrī Latvijas Nedzirdīgo savienība rīko Atvērto durvju dienu. Visiem interesentiem būs iespēja uzzināt vairāk par nedzirdīgo cilvēku ikdienu, kā arī iepazīties ar zīmju valodas tulka un sociālā rehabilitētāja darbu.

Pasākums tiek organizēts Starptautiskās Nedzirdīgo nedēļas ietvaros, un šī gada tēma ir “Ar zīmju valodu – pilnīga iekļaušanās sabiedrībā”. Tādēļ Latvijas Nedzirdīgo savienības biedrību durvis Rīgā, Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Smiltenē un Alūksnē būs vaļā visiem interesentiem no plkst. 12 līdz 17, lai parādītu zīmju valodas lomu nedzirdīgo cilvēku ikdienas dzīvē un iepazīstinātu ar zīmju valodas tulka un sociālā rehabilitētāja ikdienas darbu. Apmeklētājiem būs iespēja ieskatīties zīmju valodas pasaulē, izmēģināt un iemācīties zīmju valodas alfabētu un saņemt atbildes no zīmju valodas tulka par viņa  darbu un par nedzirdīgajiem – viņu ikdienas dzīvi dzirdīgo pasaulē un nedzirdīgo kopienā.

Starptautisko nedzirdīgo diena, vēlāk nedēļa, tiek atzīmēta kopš 1958. gada, lai vienotu visas pasaules nedzirdīgos un demonstrētu šo vienotību pārējai pasaulei. Šī nedēļa palīdz arī stiprināt sadarbību starp dažādu valstu nedzirdīgo kopienām un viņu atbalstītājiem, un tas ir veids, kā panākt lielāku progresu nedzirdīgo cilvēku tiesību ievērošanā un attīstībā.

134 valstu nedzirdīgo organizācijas septembra pēdējā pilnajā nedēļā organizē īpašus pasākumus, gājienus, debates un dažādas informējošas akcijas un sanāksmes, lai pievērstu plašas sabiedrības uzmanību nedzirdīgo cilvēku tiesībām, kas noteiktas ANO Konvencijā par personu ar invaliditāti tiesībām.

Starptautiskās Nedzirdīgo nedēļas ietvaros LNS rīko arī citus dažādus pasākumus. Par tiem vairāk www.lns.lv

Preses relīzi sagatavoja:

Latvijas  Nedzirdīgo savienība

E- pasta adrese: [email protected]
Kontakttālrunis: 26554473