2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Atzīmēs Hipertensijas dienu Kardiologi vērš uzmanību – pacienti paliek arvien jaunāki!

Atzīmējot Starptautisko Hipertensijas dienu, 17.maijā pacientu biedrības “ParSirdi.lv” un Latvijas Hipertensijas un aterosklerozes biedrība uzsāk akciju “Tāpēc, ka es tā teicu!”, kuras mērķis ir mudināt ikvienu izmērīt asinsspiedienu un rīkoties!

Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidents, kardiologs asoc.prof. Kārlis Trušinskis: “Lai arī pierasts domāt, ka arteriālā hipertensija skar gados vecus cilvēkus, arvien vairāk mēs saskaramies ar gados jauniem pacientiem 30-50 gadu vecumā. To dēvē par “snaudošo epidēmiju”, kuru lielā mērā veicina mūsdienu modernā dzīve, sākot no mazkustīguma, ekrānlaika, kas tiek pavadīts viedtālruņos, pieaugošā stresa darbā un sadzīvē, neveselīga uztura, dodot priekšroku “ātrajām” uzkodām, kā arī pārmērīga alkohola patēriņa un smēķēšanas. Lielākoties, savlaicīgi atklājot hipertensiju, to ir iespējams ārstēt un samazināt asinsspiedienu ar izmaiņām dzīvesveidā, taču ļoti daudzos gadījumos, lai izvairītos no insulta un infarkta, nepieciešama arī medikamentoza ārstēšana. Saskaņā ar Starptautiskās Hipertensijas biedrības datiem, ik gadu vairāk nekā 10 miljoni cilvēku mirst no paaugstināta asinsspiediena. Es aicinu jūs nepievienoties šai statistikai un savlaicīgi izmērīt asinsspiedienu!”

Pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja Inese Mauriņa: “Ar akciju #TāpēcKaEsTāTeicu vēlamies uzrunāt sabiedrību, mudinot izmērīt asinsspiedienu un nepieciešamības gadījumā arī rīkoties. Mums katram ir kāds, kura veselība un labsajūta mums rūp – vecāki, tantes un onkuļi, darba kolēģi utt. Katru no viņiem var skart augsts asinsspiediens, kas neārstēts var novest pie infarkta vai insulta. Tāpēc pirmais solis, lai sevi pasargātu, ir izmērīt asinsspiedienu. Īpaša uzmanība akcijas ietvaros ir bērniem, kurus ar radošām aktivitātēm sociālajos tīklos un skolās izglītojam un mudinām viņus pievērst vecāku un vecvecāku uzmanību augstam asisspiedienam un izmērīt to.”

Kardiologa asoc. prof. Kārļa Trušinska video aicinājums izmērīt asinsspiedienu:

Akcijas ietvaros 17.maijā ieplānotas izglītojošas interaktīvas nodarbības skolās bērniem par augsta asinsspiediena riskiem, skolēni tiks iepazīstināti ar veselas sirds skaitļiem un mudināti ar devīzi “Tāpēc, ka es tā teicu!” pievērst vecāku un vecvecāku uzmanību augstam asisspiedienam un izmērīt to. Savukārt, lai iepazīstinātu iedzīvotājus ar pirmo asinsspiediena aplikāciju “My BP Control” BENU Aptieka aptiekās  tirdzniecības parkā “Alfa”, iepirkšanās centrā “Olimpia”, t/c “Domina”,  t/c “Spice” un t/c “Galerija Centrs” biedrība “ParSirdi.lv” sadarbībā ar LU Rīgas Medicīnas koledžas studentiem no plkst. 16:00 līdz 18:00 konsultēs ikvienu interesentu. Savukārt līdz pat maija beigām iedzīvotājiem ir iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu Apotheka, Benu, Euroaptieka, Mana Aptieka un Mēness Aptieka aptiekās visā  Latvijā.

Vairāk par akciju #TāpēcKaEsTāTeicu un asinsspiedienu uzziniet: www.asins-spiediens.lv.

Uzziņai:

  • Normāls asinsspiediens jebkurā vecumā ir 120/80 mmHg.
  • Arteriālā hipertensija ir slimība, kad asinsspiediens atkārtotos mērījumos ir paaugstināts –  ārsta kabinetā virs 140/90 mmHg, mājās virs 135/85 mmHg.

Papildus informācija:
Inese Mauriņa
Pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja
Tel;. +371 29197957
E-pasts: [email protected]