2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Balta, balta mana sirds

Ik gadu Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā Smiltenes novadā norisinās ziedojumu vākšanas akcijas “Balta, balta mana sirds” noslēguma pasākums, šogad bērniem veltītie svētki 1.jūnijā nenorisināsies, tomēr vecāki ir laipni aicināti griezties ar savu vajadzību Sociālajā dienestā pēc palīdzības, ja tāda ir nepieciešama.

Visa gada garumā brīvprātīgie gatavojas “Balta, balta mana sirds” labdarības akcijai, kuras mērķis ir atbalstīt Smiltenes novada bērnus ar īpašām vajadzībām. Tiek sarūpētas dāvaniņas, dažādi rokdarbi, mājas ražojumi un  citi darbi, ko varētu akcijas ietvaros pārdot tirdziņā, bērni gatavo savus koncerta uzvedumus  – katrs iesaistās, lai sarūpētu brīnišķīgu dienu ar jautrām aktivitātēm novada mazajiem un viņu vecākiem.

Šogad labdarības akcijas vēstneses dalās iepriekšējo gadu pieredzē nedaudz skumīgā noskaņā, jo šī gada plānotais pasākums tiek atcelts, bet ik gadu tas tiek ļoti, ļoti gaidīts – tā ir sirsnības un mīļuma piepildīta diena, kas atbalsojas visa gada garumā.

Akcija aizsākās 2008. gadā, kuras iniciatore bija Latvijas Sarkanā Krusta Smiltenes nodaļas vadītāja Inguna Apsīte. Ar labdarības sarīkojumu Smiltenes novada Kultūras centrā “Balta, balta tava sirds”, iedzīvotāji tika aicināti uz koncertu par ziedojumu, lai palīdzētu Smiltenes novada smagi slimiem bērniem un īpaši talantīgiem jauniešiem. No 2011. gada labdarības akcijas organizēšanā iesaistījās Smiltenes novada pašvaldība, tika aizsākta jauna tradīcija par noslēguma pasākumu rīkošanu  Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā 1.jūnijā.  Tieši 1. jūnijs kļuvis par labdarības akcijas īpašo dienu, kur visas dienas garumā tiek radīti svētki novada mazajiem iedzīvotājiem.

Šī brīža Latvijas Sarkanā Krusta Smiltenes nodaļas vadītāja Maruta Vīgante stāsta, ka pēdējos gados cilvēki vairāk ir vērsti uz palīdzības un atbalsta sniegšanu līdzcilvēkiem – “Tik aizkustinoši ir redzēt, kad bērniņš, kurš nāk uz pasākumu ar savu piepildītu krājkasīti labprātīgi atdod visu naudiņu ziedojumam. Es taču skaidri zinu, ka ilgi krātā naudiņa arī viņam ir liela vērtība un iespējams lolojis kādu sapni piepildīt. Tieši tik sirsnīgi un brīnišķīgi piemēri padara šo dienu jo īpašāku.”

Šo gadu laikā arī akcijas organizatori ir meklējuši veidu, kā pēc iespējas efektīvāk izmantot saziedotos līdzekļus. Sākotnēji ziedotā nauda tika sadalīta proporcionāli visiem novada bērniņiem, kam bija īpašas vajadzības un nepieciešams atbalsts, vēlāk sociālā dienesta darbinieki izvirzīja vienu bērnu no katra pagasta, bet pēdējos gados vecāki ir aicināti vērsties sociālā dienestā pēc palīdzības un ziņot par savu nepieciešamību.  

Ar saziedotajiem līdzekļiem bērniem ir palīdzēts, gan sarūpējot dāvanu kartes no Smiltenes novada aptiekām, kur iespējams iegādāties nepieciešamos medikamentus, sniegts finansiāls atbalsts speciālistu konsultācijām (kardiologa; osteopāta u.c.), konkrētu situāciju izmeklējumiem un konsultācijām piesaistīti speciālisti no ārvalstīm, sarūpēts ortopēdiskais matracis, pozicionēšanas krēsliņš, optiskās brilles, atmaksātas rehabilitācijas terapijas – masāžas, baseina apmeklējumi, Montesori terapijas ar autismu slimiem bērniņiem; Reitera terapijas, iegādāti medikamenti ādas aprūpei u.c.

Smiltenes novada pašvaldība atbalsta šo brīvprātīgo iniciatīvu, piešķirot finansējumu pasākuma organizēšanai un piesaistot dažādu projektu līdzfinansējumu labdarības akcijas mērķiem. “Balta, balta mana sirds” noteikti ir jāturpina, brīvprātīgie, kas gadu no gada iesaistās, ir aizrāvušies ar idejām, uzņēmušies lielu atbildību par tirdziņa organizēšanu. Ar lielu degsmi pasākuma organizēšanā piedalās Gunta Mežule un Inguna Slapjuma, kuras iesaistījušas bērnudārza audzinātājas, bērnus un viņu vecākus un savus radiniekus – labdarības pasākums  jau ir tradīcija, kas dzīvo pāri visām grūtībām un šķēršļiem.

Smiltenes novada Kultūras centrs, Latvijas Sarkanā Krusta Smiltenes nodaļas vadītāja un citi brīvprātīgie, kas iesaistījušies pasākuma veidošanā vēlās nodot sirsnīgu sveicienu visiem Smiltenes novada bērniem Starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā! Lai arī šogad šis brīnišķīgais pasākums izpaliek, tomēr ar ilgām jau tiek gaidīts nākamā gada 1.jūnijs.

 

Informāciju sagatavoja,
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste