2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Balvu par mūža ieguldījumu Smiltenes novada sportā saņems futbola treneris un tiesnesis Jānis Dergačs

11. janvārī Smiltenes pilsētas Kultūras centrā notiks Smiltenes novada Gada balvas sportā svinīgā apbalvošanas ceremonija, kurā tiks pasniegtas balvas 14 nominācijās. Kļuvis zināms, ka balvu par mūža ieguldījumu Smiltenes novada sportā saņems futbola spēlētājs, treneris, kluba vadītājs,  futbola un basketbola tiesnesis, kā arī futbola sacensību organizators Jānis Dergačs.

Balva par mūža ieguldījumu Smiltenes novada Gada balvas sportā svinīgajā apbalvošanas ceremonijā tiek pasniegta jau piekto gadu. Šo apbalvojumu saņem cilvēks, kurš ar savu darbu un entuziasmu daudzu gadu garumā sekmējis Smiltenes novada sporta attīstību, kā arī iedvesmojis uz fiziskām aktivitātēm līdzcilvēkus.

Kļuvis zināms, ka šajā gadā šo nozīmīgo apbalvojumu saņems Smiltenes bērnu un jaunatnes sporta skolas un futbola kluba “Smiltene” treneris Jānis Dergačs. Jānis Smiltenē nonāca 1977. gadā pēc Cēsu 29. arodvidusskolas un Cēsu spora skolas basketbola nodaļas absolvēšanas. Viņš ātri vien sekmīgi iekļāvās Smiltenes sporta dzīvē, galvenokārt futbolā un basketbolā.

Jāņa Dergača nozīmīgākais ieguldījums neapšaubāmi saistāms ar sporta karali – futbolu. Sākumā Jānis bija spēlētājs trenera Gerasimoviča trenētajā Smiltenes komandā. Vēlāk viņš pievērsās trenēšanai, esot arī ilggadējs kluba vadītājs un organizators. Jānis dzīves laikā līdz šim piedzīvojis ļoti daudz. Regulāri braucieni smagās automašīnas kravas kastē uz futbola spēlēm. Viņa trenētā komanda izcīnīja spožu uzvaru Latvijā tik populārajās “Ādas bumbas” finālsacensībās. Dergača vadībā smiltenieši devās arī uz prestižā “Kolosok” grupas turnīru Krievijā.

Ikviens smiltenietis, īpaši futbolisti, augstu novērtē Jāņa ieguldīto darbu agros rītos un vēlos vakaros, lai pienācīgi sakoptu dabīgo Smiltenes stadiona laukumu. Kopā ar domubiedriem – Pēteri Tiļčiku un Uldi Rudzīti – vairāk nekā desmit gadu garumā Jānis Dergačs organizēja populāro “Taizeļa kausa” izcīņas turnīru. Vairāk nekā 40 gadu garumā Jānis aktīvi nodarbojas ar reizēm tik ļoti nepateicīgo, bet svarīgo darbu – futbola un basketbola spēļu tiesāšanu. Paaudzes mainās, sports attīstās, bet labāka tiesneša par viņu basketbolā Smiltenes novadā nav.

Lielākie palīgi šajā fanātiskajā darbā viņam bijuši savi tuvākie. Dzīvesbiedrene Irēna, meita Linda un brālis Andris. Ar gandarījumu varam redzēt, ka Jāņa ilgus gadus attīstītās futbola tradīcijas turpina un attīsta viņa audzēkņi – Andis Rozītis un Raimonds Dūmiņš.

Augsta atbildības sajūta, neatlaidība un apbrīnas vērts entuziasms, noteiktība un liela mīlestība pret sportu. Tā Jāni Dergaču raksturo viņa tuvākie, draugi, paziņas un citi līdzcilvēki.

Informāciju sagatavoja:
Toms Markss
Smiltenes novada Gada balva sportā rīkotājs