2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Bibliotēka aicina Lieldienu brīvdienās doties dabā

Klausījosi, brīnījosi,
Kas aiz kalna gavilēja:
Lieldieniņa braukšus brauca,
Asnus veda vezumāi. (L.t.dz.)

Smiltenes novada bibliotēka aicina ikvienu Lieldienu brīvdienās 4.un 5.aprīlī izrotāt “Lieldienu koku” pie bibliotēkas un kopā ar ģimeni izstaigāt Smiltenes tuvākās un tālākās vietas, aiziet līdz īpašām, sen aizmirstām vietām, izpētīt Smiltenes dabu un ieraudzīt to no jauna.

Lai pastaiga būtu aizraujošākā un azartiskāka, bibliotēka piedāvā veikt dažus uzdevumus, izmantojot mūsu sagatavoto darba lapu “Pastaiga ar uzdevumiem”. To var izdrukāt ŠEIT, var saņemt bibliotēkā, kā arī tā 4. un 5. aprīlī būs pieejama ārpusē pie bibliotēkas Baznīcas laukumā 13. Atrodot vienu no pastaigas uzdevumiem – “Lieldienu koks” – pie bibliotēkas, Baznīcas laukumā 13, aicinām ne tikai to atzīmēt darba lapā vai nofotografēt, bet arī izrotāt ar pašu veidotu dekoru. Kopīgi izrotāsim “Lieldienu koku” un iepriecināsim gan sevi, gan citus!

Lieldienu koks ir atdzimšanas un jaunas dzīves simbols. Sākotnēji šī tradīcija parādījās Vācijā. Lieldienu koks parasti tiek dekorēts ar krāsainām olām, lentēm, svaigiem ziediem, putnu spalvām un jebkuru citu piemērotu dekoru. Uzskata, ka tas palīdz pavasarim uzvarēt ziemu!

Aicinām iemūžināt fotogrāfijās mirkļus no Lieldienu pastaigas un dalīties ar tām sociālajos tīklos, pievienojot mirkļa birku #SmiltenesNovadaBiblioteka vai #Lieldienas2021Smiltene. Iespējams, ka tieši tu laimēsi balviņu!

Smiltenes bibliotēkā pieejamas vairākas grāmatas, kurās var uzzināt vairāk par Lieldienu svinēšanu un tradīcijām. Ja interesē kāda no tām, aicinām reģistrētos bibliotēkas lietotājus tās iepriekš rezervēt, rakstot uz bibliotēkas e-pastu, zvanot vai pieslēdzoties Valkas, Smiltenes, Strenču novada kopkatalogam sadaļā “Mana bibliotēka”. Šim pakalpojumam nepieciešami autorizācijas dati, kurus var saņemt, sazinoties ar bibliotēkas darbiniekiem.

Astroloģiskais pavasaris, kad diena un nakts ir vienādā garumā, šogad atnāk 20.martā. Šajā laikā latvieši svin Lielo dienu. Mūsdienās šie svētki ir cieši savijušies ar kristīgās pasaules Lieldienu tradīcijām. Lieldienas ir nozīmīgākie svētki kristiešu kalendārā, kuros piemin Jēzus Kristus augšāmcelšanos. Šos svētkus svin pirmajā pavasara svētdienā pēc pilnmēness iestāšanās. Šis ir laiks, lai gatavotos jaunam darba ciklam, tiek godināta saule, notiek virzība pretī gaismas kulminācijai vasaras saulgriežos.

Smiltenes novada bibliotēkas kolektīvs vēl priecīgas un saulainas Lieldienas!

Informāciju sagatavoja:
Zane Indriksone,
Smiltenes bibliotēkas vecākā bibliotekāre