2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Bibliotēka – iedvesmojoša paaudžu satikšanās vieta

No 19. līdz 25. aprīlim, Bibliotēku nedēļas ietvaros, Smiltenes novada bibliotēkas aicina sabiedrību iesaistīties dažādās virtuālās aktivitātēs un aplūkot izstādes, īpaši mudinot Smiltenes novada iedzīvotājus aizdomāties par bibliotēkas lomu viņu dzīvēs un pasapņot par skaistu, mūsdienīgu bibliotēku Smiltenē.

Mums gribētos, lai bibliotēka Smiltenē pakalpojumu sabiedrībai varētu sniegt mūsdienīgās un laikmetam atbilstošās telpās, lai apmeklētājiem ir patīkami nākt uz pasākumiem, uzkavēties un atgriezties, lai bibliotēkā ir iedvesmojoša vide. Dažādi pētījumi apstiprina uzskatu, ka telpa ietekmē mūsu noskaņojumu un uzvedību; ietekmē to, kā mēs domājam, jūtam, mācāmies un rīkojamies. Smiltenē bibliotēka izvietota divās ēkās: Baznīcas laukumā 13 – Abonements, lasītavas pieaugušajiem un administrācija; Gaujas ielā 1 – Bērnu apkalpošanas nodaļa. Abas ēkas un telpas sākotnēji paredzētas citām funkcijām. Mūsu vīzija – Smiltenes novada bibliotēka ir vieta, kur satiekas paaudzes. Mēs vēlamies veidot vidi, kas veicina apmeklētāju mijiedarbību. Sapnim par bibliotēku Smiltenē ir jākļūst par realitāti jau tagad. Tikai mūsdienīga bibliotēka ir interesanta un aicinoša, un Smiltene ir spējīga tādu nodrošināt, izvirzot šo uzdevumu par prioritāti. Tāpēc šogad Bibliotēku nedēļas laikā piedāvājam vairākas aktivitātes, ar kurām vēlamies sabiedrību rosināt padomāt par bibliotēkas nozīmi mūsu pilsētā un katra dzīvē.

Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, bibliotēkas Smiltenes novadā piedāvā vairākas izstādes, kā piemēram, Māra Aizpurieša karikatūru izstāde “Nenopietni par nopietno”, smiltenieša Arnolda Oskara Pirro 140.dzimšanas dienai veltīta izstāde “Foto zibsnis mūžībai”. Kā arī attālinātas aktivitātes un pārsteigumus bibliotēkas sociālajos tīklos Facebook un Instagram, kur nedēļas laikā publicēsim gan konkursa “Sapnis par bibliotēku” radošo darbu virtuālu izstādi, gan Variņu bibliotēkas grāmatu lasīšanas izaicinājums “Darīt neticamo!”, gan asociāciju akcijas atbilžu apkopojumu, gan lasītāju atbildes uz jautājumu ”Kas ir bibliotēka?”, gan arī muzikālu sveicienu Bibliotēku nedēļas izskaņā. Aicinām sekot līdz Bibliotēku nedēļas aktivitātēm Smiltenes novadā.

Novēlam, lai bibliotēka kļūst par jūsu ikdienas sastāvdaļu, lai jūs lasītu grāmatas pašu prieka dēļ. Lai bibliotēka jums saistās ar vietu, kur ikviens var atrast kaut ko sev patīkamas atpūtas brīdim – grāmatu, filmu, mūzikas ierakstu, galda spēles. Un atgādinām, ka bibliotēkas ir noderīgas sabiedrībai ne tikai atpūtas brīžos, ne tikai apmierinot informācijas vai izglītības vajadzības, bet ka bibliotēkai un sabiedrībai ir iespējams savstarpēji sadarboties ikdienā, darīt neticamo.

Bibliotēku nedēļa kopš 1997. gada, pēc Latvijas Bibliotekāru biedrības ierosinājuma, tiek izsludināta aprīlī. No šī gada 19. līdz 25. aprīlim visā Latvijā norisinās Bibliotēku nedēļa ar moto “Darīt neticamo!”.

Informāciju sagatavoja:
Inta Mežule,
Smiltenes novada bibliotēkas vadītāja