2024. gada 16. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Bibliotēkas logos apskatāma Baltijas ceļa 30.gadadienai veltīta izstāde

No 19.augusta līdz 8.septembrim Smiltenes novada bibliotēkas logos, Baznīcas laukumā 13, apskatāma izstāde “Brīvības ceļš. Baltijas ceļam 30”.

Melnbaltās fotogrāfijas no smiltenietes Guntas Drones personīgā arhīva izstādē “Brīvības ceļš. Baltijas ceļam 30” atsauc atmiņā laiku, kad Smiltenes un tās apkārtnes iedzīvotāji vienoti kopā ar gandrīz 2 miljoniem baltiešu piedalījās vēl nebijušā, nevardarbīgā protesta akcijā pret 1939.gada 23.augustā parakstīto Molotova–Ribentropa paktu, kad PSRS un Vācija sadalīja ietekmes sfēras Eiropas austrumu un ziemeļu daļā.

 Ar šo izstādi vēlamies mudināt novada iedzīvotājus pāršķirstīt ģimenes albumus un atcerēties laiku, kad baltieši ar vārdiem VABADUS, BRĪVĪBA, LAISVE stāvēja plecu pie pleca, paužot visai pasaulei savu gribu un pierādot, ka arī mazas valstis var būt stipras savā vienotībā. Atmodas laika līderis, Latvijas Tautas frontes pirmais priekšsēdētājs Dainis Īvāns ir teicis: “Toreiz mēs domājām tikai par to paaudzi, kas dzīvos šodien – par mūsu bērniem. Ikviens no mums gribēja, lai viņi dzīvo brīvā valstī.”

23.augustā aprit 30 gadi kopš aptuveni divi miljoni Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju sadevās rokās, veidojot cilvēku ķēdi no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai. 2009. gadā akcija Baltijas ceļš iekļauta UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” starptautiskajā reģistrā, tādējādi apliecinot akcijas nozīmīgumu pasaules mērogā.

Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe
[email protected]