2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Biedrība “Smiltenes pagasta attīstībai” lepojas ar īstenoto projektu

Biedrībā “Smiltenes pagasta attīstībai” darbojas vairāki amatiermākslas kolektīvi (struktūrvienības). Projektā (“Reprezentablu tērpu iegāde biedrības Smiltenes pagasta attīstībai” struktūrvienībām “Trīnis”, “Forever Live”, Nr. 17-09-AL10-A019.2204-000007 kopējais finansējums € 4158,04, no tā ELFLA fonda publiskais finansējums € 3742,24), iesaistījās interešu grupa „Trīnis” un līnijdeju kopa “Forever Live”. Abi kolektīvi LEADER projektā piedalās pirmo reizi.

Interešu grupai “Trīnis”, kuru koordinē Maija Jančevska, kopā ar muižas ļaudīm, top vēsturiski mini skeči par firstu dzīvi Kalnamuižā. Tie lielākoties veidoti no firsta madāmas skatu punkta uz mūsdienām, mūsu gadskārtu svētkiem, dažādiem seno laiku pasākumiem pagastā, pilsētā, novadā.

Muižas dāmas ir piedalījušās velobraucienā “Ieriteņo simtgadē!”, “Handicraft Festival – Transnational cooperation project” izstādes atklāšanā, Kalnamuižas popularizēšanā ekskursantiem, prezentējot vēsturisko Kalnamuižu un tās ļaudis. Vizualizācijai bija būtiski iegādāties 19. gs. modes tendencēm atbilstošus tērpus (skat. bildēs, blūzes – 3, svārkus – 2, bikses – 1,  ziemas kažoku – 1, mufe – 1, cepure – 1 un 1 zābaku pāris).

Līnijdeju grupas “Forever Live”, vadītāja Inguna Rudzīte, šogad uzsākusi savu 8. dejošanas sezonu. Kolektīva dalībnieču pulks ar katru gadu kļūst arvien kuplāks, pašlaik aktīvi darbojas 10 dalībnieces. Līnijdeju grupai “Forever Live” bija nepieciešams tērpu komplekts (svārki, cepure, lakats, zābaki), lai akcentētu skatuves tēlu gan telpā, gan brīvā dabā. Grupā ar šo tērpu ienesām Country stilā sievišķīgo piesitienu – volāniņi, oranži lakatiņi, pieskaņoti svārki.  Dejas ir visām vecuma grupām un gaumēm. Grupa aktīvi iesaistās visos līnijdejotāju prezentācijas pasākumos, festivālos, maratonos un skatēs.

Visas dalībnieces ir ļoti pateicīgas par jaunajiem tērpiem un saka, ka tie ir krāšņi, ērti un praktiski. Tos pēc vajadzības var kombinēt dažādu stilu dejām. Jaunie apģērbi visām piestāv, tajos ir patīkami uzstāties. Tērpi ir svarīgi vienota koptēla veidošanai un uzstājoties palīdz atraisīties un ceļ sieviešu pašapziņu. Viņas var koncentrēties uz būtiskāko – priekšnesumu un pozitīvu neverbālo komunikāciju ar skatītājiem.

Pateicamies visiem, kuri palīdzēja īstenot šo, mums svarīgo projektu, – mikrouzņēmumam no Tukuma “Andrejs Kazancevs”; no Smiltenes IK Iveta Purmale; Individuālā darba veicējai Ausmai Avotiņai, projekta vadītājai SIA “Venso V”, grāmatvedei Ilzei Atlācei un Smiltenes tehnikumam.

Projekta pieteikums sagatavots un guvis atbalstu vietējās rīcības grupas biedrības „Abulas lauku partnerības” sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģijas 2015.—2020. gadam izsludinātajā projektu pieteikumu iesniegšanas 2. kārtā. Projekts īstenots Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.—2020. gadam pasākumā „Darbību īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai finansējumu. Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu administrē Lauku atbalsta dienests(LAD).

Vairāk informācijas par Eiropas Lauksaimniecības fondu lauku attīstībai (ELFLA) pieejams Eiropas Komisijas tīmekļa vietnē šeit.

Vairāk informācijas par atbalsta saņemšanas nosacījumiem biedrības „Abulas lauku partnerība” un LAD mājaslapās.

Informāciju sagatavoja:
Maira Kupriša
biedrības
“Smiltenes pagasta attīstībai”
valdes priekšsēdētāja