2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Cik Latvijā ir likumu?

No visiem tiesību aktiem, kas pieejami vietnē Likumi.lv, gadiem visvairāk skatītais ir bijis Darba likums, arī 2018. gadā. Cik Latvijā kopumā ir likumu un Ministru kabineta noteikumu? Cik tapuši pērn? Kurus no tiem iedzīvotāji izmanto visbiežāk?

Latvijas Republikas tiesību aktu vietne Likumi.lv nodrošina pieeju visiem oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēsnesis” (pieejams vestnesis.lv) publicētajiem tiesību aktiem, ieskaitot arī grozījumus.

Tiesību aktu skaits katru dienu mainās – kāds pieņemts no jauna, kāds stājas spēkā, kāds zaudē spēku. Kopumā (situācija 30. janvārī) Latvijā ir 7484 likumi, no tiem spēkā – 5733, no kuriem  4129 ir grozījumi. “Tātad, ja runa ir par likumu pamattekstiem, to skaits ir nedaudz virs pusotra tūkstoša – 1604. Likumu kopskaitu būtiski ietekmē arī tas, ka aptuveni tūkstotis no tiem ir par pievienošanos kādiem no starptautiskajiem līgumiem,” skaidro oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” Oficiālo publikāciju departamenta direktore Inese Luste.

Šobrīd ir spēkā 9945 Ministru kabineta (MK) pieņemtie noteikumi, no kuriem vairāk nekā puse (5780) ir grozījumi. Tātad spēkā ir 4165 MK noteikumi.

2018. gadā iedzīvotāji visvairāk skatījuši Darba likumu (610 487 apmeklējumi; Google Analytics dati). Tā tas bijis arī vairākus iepriekšējos gadus, izvirzot Darba likumu par visu laiku skatītāko tiesību aktu.
2018. gadā visvairāk skatītie likumi:

  1. Darba likums
  2. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss
  3. Krimināllikums
  4. Civilprocesa likums
  5. Pievienotās vērtības nodokļa likums
  6. Kriminālprocesa likums
  7. Civillikums
  8. Par iedzīvotāju ienākuma nodokli
  9. Komerclikums
  10.  Administratīvā procesa likums

Pērn pieņemti 44 jauni likumi, neskaitot grozījumus. Skatījumu skaita ziņā līderis ir jaunais Fizisko personu datu apstrādes likums, kas atvērts teju 40 000 reižu. Iedzīvotāji  interesējušies arī par Administratīvās atbildības likumu, ar kura spēkā stāšanās brīdi (2020. gads) līdzšinējais Latvijas administatīvo pārkāpumu kodekss zaudēs spēku.

Visvairāk skatītie jaunie likumi, kas pieņemti 2018. gadā:

  1. Fizisko personu datu apstrādes likums
  2. Apdrošināšanas līguma likums
  3. Administratīvās atbildības likums
  4. Kooperatīvo sabiedrību likums
  5. Trauksmes celšanas likums

Par Likumi.lv
Latvijas Republikas tiesību aktu vietne Likumi.lv ir daļa no oficiālā izdevēja “Latvijas Vēstnesis” valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platformas. “Latvijas Vēstnesis” nodrošina – oficiālo publikāciju (vestnesis.lv), tiesību aktu pieejamību (likumi.lv), to skaidrošanu (lvportals.lv) un diskusiju tiesiskai domai un praksei (žurnāls “Jurista Vārds”, juristavards.lv).

Papildinformācijai:
Santa Sāmīte
Oficiālā izdevēja „Latvijas Vēstnesis”
Komunikācijas speciāliste
www.lv.lv