2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Deja Smiltenē atnesīs pavasari

22.februārī pulksten 18:00 Smiltenes novada Kultūras centra lielajā zālē norisināsies tradicionālais deju kolektīvu sadraudzības koncerts “Deja atnes pavasari”. Tajā piedalīsies VPDK “Rotaļa XO”, TDA “Rotaļa”, TDK “Banga”, VPDK “Ieviņa” un JDK “Buki”.

Pavasaris Smiltenē jau sesto reizi iesāksies caur deju: tas uzziedēs tautastērpu rakstos, ieskandēsies nemierīgos sirdspukstos, uzvirmos graciozās kustībās un iemirdzēsies dejotāju acīs. Arī šogad Smiltenes Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Ieviņa” uz vienas skatuves pulcēs savus draugus – deju kolektīvus no tuvienes un tālienes. Koncertā piedalīsies:

Vidējās paaudzes deju kolektīvs “Rotaļa XO” un tautas deju ansamblis “Rotaļa”, vadītāja Diāna Gavare;

Liepājas Universitātes tautas deju kolektīvs „Banga”, vadītāja Kristīne Kārkliņa;

Smiltenes Kultūras centra vidējās paaudzes deju kolektīvs “Ieviņa”, vadītājs Reinis Rešetins;

un Smiltenes Kultūras centra jauniešu deju kolektīvs “Buki”, vadītāja Ieva Arnolde.

Kopā ar Smiltenes deju kolektīviem “Ieviņa” un “Buki” uz skatuves kāps arī viņu draugi. VPDK “Rotaļa XO” dalībnieku radošais mūžs ir aizsācies Tautas deju ansambļa “Rotaļa” dejotāju pulkā laikā no 1988. līdz 1991. gadam. Jau ar saviem pirmajiem deju soļiem mākslinieciskās vadītājas Aijas Baumanes vadībā šis kolektīvs veidoja īpašu, tikai šim ansamblim raksturīgu latviešu dejas stilu, kļūstot par vienu no mākslinieciski interesantākajiem un tehniski spēcīgākajiem deju kolektīviem Latvijā un savu varēšanu apliecinot Deju svētku skatēs. Pēc A. Baumanes par TDA ”Rotaļa” māksliniecisko vadītāju kļuva ilggadējs ansambļa dejotājs un šīs grupas izcils solists Gints Baumanis. Arī turpmāk nozīmīgākajos TDA “Rotaļa” koncertos vienmēr kādas dejas bija atvēlētas arī bijušajiem ansambļa dejotājiem. Laikā, kad arvien nozīmīgāku vietu Latvijas dejotāju saimē ieņem vidējās paaudzes deju kolektīvi, kuru sastāvos ir bijušie Tautas deju ansambļu dejotāji, arī bijušie “rotaļnieki” 2012. gadā atkal apvienojās, lai piedalītos 2013. gada XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos kā VPDK “Rotaļa XO”. Abus kolektīvus – VPDK “Rotaļa XO” un TDA “Rotaļa” vada Diāna Gavare.

Liepājas Universitātes tautas deju kolektīvs “Banga” dibināts 2009. gadā, un to vada Kristīne Kārkliņa. Kolektīva mājvieta ir Liepāja – pilsēta, kurā piedzimst vējš un kurā jūra uzbango! Tieši tāpēc kolektīva nosaukums radies pavisam dabīgi un raksturīgi videi, kurā tas strādā, dzīvo un gūst prieku. “Bangas” dejotāju galvenais mērķis ir attīstīt spēcīgu, ambiciozu, vienotu un uz nepārtrauktu attīstību vērstu tautas deju kolektīvu Liepājas pilsētā. Savā darbības laikā kolektīvs aktīvi koncertējis ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē.

Ieeja koncertā par ziedojumiem labdarības akcijai “Balta, balta mana sirds”.

*Pasākuma organizators ir Smiltenes novada Kultūras centrs. Organizators var izdarīt foto un video uzņēmumus pasākuma norises vietā vai tuvākajā apkārtnē (tostarp pie ieejas). Ja Jūs ierodaties pasākuma vietā, Jūs apzināties, ka Jūsu attēls var tikt uzņemts un apstrādāts turpmākajiem publicitātes mērķiem. Organizators ir publiska institūcija, kurai ir pienākums informēt sabiedrību par publisku līdzekļu finansētām aktivitātēm. Organizators neapstrādās Jūsu personas datus, ja Jūs neatradīsieties pasākuma tuvumā.

Informāciju sagatavoja

Madara Mūrniece

Smiltenes novada KC mākslinieciskā vadītāja

[email protected]