2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

DI plāna ietvaros tiek izstrādāti reorganizācijas plāni bērnu sociālās aprūpes centriem Vidzemē

Projekta “Vidzeme iekļauj” deinstitucionalizācijas (turpmāk – DI)  plāna izstrāde norit pilnā sparā. Līdz ar brīdi, kad plāns būs gatavs, uzsāksies jauns un nozīmīgs projekta ieviešanas etaps. Dokuments tiks izmantots par pamatu plānotajiem infrastruktūras ieguldījumiem , lai attīstītu sabiedrībā balstītus sociālos pakalpojumus reģionā. Tāpēc DI plāna izstrādātāji rūpīgi veikuši līdzšinējās situācijas analīzi, apkopojot informāciju par pašvaldībās dzīvojošajām DI projekta mērķgrupām, līdzšinējo pakalpojumu pieejamību, kā arī plānotajām izmaiņām sociālo pakalpojumu piedāvājumā saskaņā ar veiktajiem individuālajiem personu (projekta mērķgrupu pārstāvju) izvērtējumiem.

Viena no DI plāna sadaļām ir deviņi bērnu sociālās aprūpes centru (turpmāk – BSAC) reorganizācijas plāni; no visām iestādēm, sešas ir pašvaldību pārziņā. Saskaņā ar BSAC sniegtajiem datiem, institūcijās pēdējo 4 gadu laikā vērojama pozitīva tendence – bērnu skaits Vidzemes aprūpes centros par 8% ir samazinājies. Reorganizācijas plānos atspoguļota informācija par bērniem, kas šobrīd atrodas institūcijās, izvērtējot arī līdzšinējo aprūpes modeli un pakalpojumus, ko bērni saņem.

Tāpat reorganizācijas plānos ietverta informācija gan par ēku esošās infrastruktūras funkcionālo pielietojumu, gan arī priekšlikumi BSAC reorganizēšanai, kas ietver dažādus iespējamos iestādes attīstības scenārijus tās turpmākajai darbībai.

Deinstitucionalizācijas procesa ietvaros stājušās spēkā prasības ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojuma sniedzējiem, kas ņemtas vērā arī izstrādājot reorganizācijas plānus. Iestādes, kuras līdz 2023. gada 1.janvārim prasības nebūs izpildījušas, savu darbību nevarēs turpināt. Iestāžu reorganizācijas plānos piedāvāti dažādi risinājumi, t.sk. tie neizslēdz arī iespēju iestādes darbību apturēt pavisam. Gala lēmumu pieņems pašvaldība, kuras teritorijā BSAC atrodas. Jāatzīst, ka veiksmīgas ārpusģimenes pakalpojumu sniegšanas rezultātā, rūpējoties par to, lai pašvaldības bērni krīzes situācijās nonāktu ģimenes siltumā nevis institūcijās, Vidzemē ir  pašvaldības, kuras jau šobrīd ir gatavas slēgt šāda tipa institūcijas.

Gadījumā, ja tiks pieņemts lēmums kādu no BSAC slēgt, reorganizācijas plāns piedāvā risinājumu arī šādam gadījumam – pieejams pārdomāts bērnu pārvietošanas plāns un izstrādāti priekšlikumi esošā personāla resursu tālākai izmantošanai un ko darīt ar ēku turpmāk.

Vairāk informācijas: Ineta Puriņa, projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja, [email protected]; mob.t. 26382820