2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Dokumentu izsniegšana Smiltenes novada absolventiem

Jūnijs kā ierasts ir eksāmenu un skolu izlaidumu laiks, taču šis gads ir ienesis vairākas izmaiņas. 9. klašu audzēkņiem mācību gads jau ir noslēdzies, 12.klašu audzēkņi sākuši kārtot eksāmenus. Smiltenes novada izglītības iestādes gatavojas svinīgajām dokumentu izsniegšanas ceremonijām, ņemot vērā valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojums.

 

Eksāmenu norise

Ierasti 9. klašu audzēkņiem jākārto četri valsts obligātie eksāmeni –latviešu valodā, matemātikā, Latvijas vēsturē un svešvalodā pēc izvēles, taču,  ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un vīrusa Covid-19 izplatību, 2019./2020. mācību gadā 9. klašu audzēkņiem eksāmeni ir atcelti.

12.klašu audzēkņiem, ņemot vērā to, ka valsts pārbaudes darbu norisē jāievēro veselības drošības pasākumi, tajā skaitā jāierobežo izglītojamo pulcēšanās reižu skaits, tika samazināts obligāto valsts pārbaudījumu apjoms – obligāti eksāmens ir jākārto vienā svešvalodā pēc izvēles, latviešu valodā un matemātikā. Skolēniem ir iespēja kārtot eksāmenu arī kādā no izvēles priekšmetiem, ja tas ir nepieciešams, lai iestātos sevis izvēlētajā augstskolā.

Vēlam veiksmīgu eksāmenu norisi visiem Smiltenes novada skolēniem!

 

2019./2020. mācību gadam noslēdzoties, Smiltenes novada izglītības iestādes ir sagatavojušas grafiku, kādā veidā, ievērojot spēkā esošos piesardzības pasākumus, varēs svinīgi pavadīt skolu absolventus tālākās izziņas un izaugsmes gaitās.

 

Pirmsskolas izglītības iestādēs

Smiltenes novada pirmsskolas izglītības iestādes izglītības apliecinājumus izsniegs augusta mēnesī. Šāds lēmums pieņemts, lai pēc iespējas atbalstītu topošos pirmklasniekus, lai, uzsākot skolas gaitas, bērni būtu sagatavoti pamatizglītības mācību programmai, būtu pārliecināti par savām spējām un pēc iespējas vieglāk adaptētos jaunajā vidē. Jāpiezīmē, ka ierobežojošo apstākļu dēļ, bērni ilgstoši mācību programmu apguva attālināti- mācoties mājas apstākļos. Kopumā šajā mācību gadā pirmsskolas izglītības programmu Smiltenes novadā noslēdz 117 audzēkņi.  

 

Pamatskolās jeb 9.klasēm

Ņemot vērā pasākumu apmeklēšanas ierobežojumus, kā arī faktu, ka devīto klašu absolventiem šogad izpaliek eksāmeni un mācību gads jau ir noslēdzies – visās Smiltenes novada izglītības iestādēs devīto klašu audzēkņi savus izglītību apliecinošos dokumentus saņems  jūnija mēnesī. 2019./2020. mācību gadā Smiltenes novadā devīto klasi absolvē 83 skolēni.

 

Vidusskolas jeb 12.klases

Šogad Smiltenes novadā ir 47 vidusskolēni, kas noslēgs mācību gadu ar unikālu pieredzi – gan eksāmenu laiks, gan svinīgās izglītības apliecinošo dokumentu pasniegšanas ceremonijas tiek organizētas vēl nepieredzētā veidā un jāatzīst, tās būs īpašas atmiņas tikai šī gada  absolventu vidū.

Divpadsmito klašu absolventi izglītības apliecinošo dokumentu saņems jau jūnija mēnesī, savukārt Smiltenes vidusskolas sertifikātus audzēkņi saņems jūlija mēnesī. Vispārizglītojošo izglītības iestāžu abiturientiem ir iespēja kārtot papildus eksāmenus, lai pēc iespējas sagatavotos augstskolas mācību programmām, līdz ar to vidusskolēnu mācību gada noslēgums tiek organizēts ilgākā laika periodā.

Lai nepārklātos svinīgo ceremoniju norises un to apmeklētāju plūsma, visās izglītības iestādēs ir sagatavots grafiks, pēc kura vadīsies iestāžu darbinieki un absolventi.

 

Izlaidumi profesionālās ievirzes izglītības iestādēs 

 

Divdesmit Smiltenes Mūzikas skolas absolventi jau šī gada maijā ir saņēmuši izglītības apliecinošus dokumentus. Svinīgo pasākumu apmeklēja tikai bērni un viņu vecāki, strikti ievērojot izglītības iestādes norādīto katras klases absolventu ierašanās laiku, dokumentus pasniedza skolas direktors Edgars Rosolovs un direktora vietniece. Lai iemūžinātu bērniem tik svarīgo dzīves notikumu, tika pieaicināts fotogrāfs.

Jūlijā norisināsies izlaidumi Smiltenes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolā – šogad tie ir trīsdesmit seši jaunieši, savukārt sešpadsmit Smiltenes Mākslas skolas absolventiem īpašā diena gaidāma augustā. Līdzi ar absolventu uz svinīgo dokumentu izsniegšanas ceremoniju ir aicināti ierasties tikai vistuvākie ģimenes locekļi.

 

Smiltenes tehnikumā

Bez sveicēju lieliem pūļiem un nedaudz klusākiem svētkiem kā ierasts, Smiltenes Tehnikuma audzēkņi jūnija mēnesī saņems savus iegūtās izglītības apliecinājumus. Lai arī kāda ir situācija valstī, skolas absolvēšana ir katra absolventa prieks un lepnums par sevi, par padarītajiem darbiem un pieredzes bagātiem gadiem, kas pavadīti skolas gaitās.

 

Mācību programmu absolvēšanas laiks Smiltenes novadā gaidāms visas vasaras garumā, lai šī svinīgā un ziedu smaržās ievītā laika burvība atbalsojas ik katrā izglītojamā ģimenē!

 

Abiturienti, Jums viss izdosies lieliski!

 

 

Informāciju sagatavoja:
Linda Beitika
Sabiedrisko attiecību speciāliste