2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Dots starts Lielo augu medību aktivitātēm šajā pavasarī

27. martā vebināra formātā ar jaunu sparu un enerģiju tika atklāta projekta „Lielās augu medības” pavasara aktīvā sezona. Šogad, neskatoties uz jauniem izaicinājumiem un darba formām, projektā iesaistīsies 67 skolas un pirmsskolas no dažādām Latvijas pašvaldībām. 

Šajā gadā, kas ir arī projekta noslēdzošais gads, pirmsskolēni un sākumskolēni no visas Latvijas izzinās dabu un tās daudzveidību, mācīsies atpazīt augus, kukaiņus un citas sugas, darbosies, pētīs un eksperimentēs. Tikai šogad atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad bērni darbojās skolā, aktivitātes notiks savās mājās, terasēs un pagalmos, mazdārziņos un citās tuvumā esošajās teritorijās. Šogad būtiska loma dabas izzināšanā būs bērnu vecākiem un citiem ģimenes locekļiem, kas ikdienā ir blakus mazajiem dabas pētniekiem. Ņemot vērā šī brīža apstākļus un attālinātās mācības, pedagogu uzdevums būs attālināti, izmantojot dažādus tiešsaistes kanālus un rīkus, veikt bērnu sākotnējo zināšanu aptaujāšanu, sagatavot un nodot skolēniem un viņu tuviniekiem nodarbību plānus, sekot līdzi to izpildei, regulāri saņemot paveiktā foto vai video, kā arī noslēgumā vēlreiz noskaidrot, vai bērnu zināšanas un izpratne pēc darbošanās dabā un caur dabu ir uzlabojušās. Papildus nodarbībām, skolēni un viņu vecāki ir aicināti veikt kādas konkrētas praktiskas rīcības savā apkārtnē, piemēram, ieviest nepļauta zāliena stūrīti, uzmeistarot putnu būri, kuru iekārt dārza ābelē vai ieviest taureņu ziedu pļavu u.c. Paralēli projekta aktivitātēm visas Ekoskolas ir aicinātas piedalīties konkursā, kurā ir iespēja tikt pie jaukām balvām. Lai piedalītos, skolas tiek aicinātas iesūtīt savus visa gada ietvaros īstenoto labāko nodarbību plānus, kas papildināti ar labām fotogrāfijām, vai arī aprakstus no savām aktivitātēm dabā, kas veicina bioloģisko daudzveidību skolas un tuvākā apkārtnē.

Dalībnieku (izglītības iestāžu) saraksts pieejams šeit

Detalizētāka informācija par konkursu pieejama šeit

Visi interesenti ir aicināti sekot jaunumiem arī “Lielo augu medību” Facebook lapā !
Projekts “Lielās augu medības” paredzēts sākumskolas un pirmsskolas vecuma bērniem vienkāršā un aizraujošā veidā iepazīstinot ar skolas apkārtnē sastopamajiem augiem un to mijiedarbībām ar apkārtējo dabu. Lai atbalstītu pedagogus, tiks sagatavoti mācību materiāli, kas palīdzētu skolotājiem iekļaut bioloģisko daudzveidības tēmu mācībās.

Informāciju sagatavoja:

Agnese Lorence

 

Lielās augu medības balstītas Vides izglītības fonda (FEE) izglītības principos un Kjū karaliskā botāniskā dārza (KEW) resursos. KEW ir mājvieta pasaulē lielākajai un daudzveidīgākajai augu un sēņu kolekcijai.
Projekts īstenots ar Toyota Fund for Europe finansiālu atbalstu.