2024. gada 19. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Dzejas dienās Smiltenē viesosies Guntars Račs

Septembris Latvijā ir dzejas mēnesis, un tam veltīti pasākumi ik gadu norisinās arī Smiltenē. Šogad Dzejas dienas Smiltenē norisināsies 6. septembrī plkst. 18:00 Smiltenes pilsētas Kultūras centra lielajā zālē, un to ietvaros gaidāma tikšanās ar izcilo latviešu mūziķi, komponistu un dzejnieku Guntaru Raču un viņa dzejas krājuma “365” atklāšana.

Pasākumā skanēs dzejas lasījumi un tautā pazīstamas un iemīļotas G. Rača dziesmas. Piedalās:

pats dzejas un dziesmu autors Guntars Račs (ģitāra, bungas, balss),

ģitārists, grupas “bet bet” dalībnieks Uģis Tirzītis (ģitāra, balss),

basģitārists, grupas “bet bet” dalībnieks Andris Alviķis (bass, balss),

jaunā, daudzsološā dziedātāja, konkursu “Eirodziesma” un “Supernova” dalībniece Katrīna Bindere.

Bija 2017. gads, kad Latvijā iemīļotais komponists un dziesmu autors G. Račs apņēmās katru dienu uzrakstīt vismaz vienu dzejoli. Tā paša gada augustā klajā nāca autora dzejoļu krājuma “365” 1. daļa. Pēc “Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas” datiem tā kļuva par 2017. gada pieprasītāko grāmatu, topā savu vietu saglabājot 40 nedēļas. Tas ir kas nebijis Latvijas grāmatu tirgū – nekad iepriekš par gada pieprasītāko grāmatu nav kļuvis dzejas krājums! Ne mazāk populāra ir arī grāmatas 2. daļa, kas nāca klajā šī gada februārī. Tā pieprasītāko grāmatu topa virsotnē atrodas jau vairāk nekā 26 nedēļas. Jau gadu G. Račs kopā ar saviem muzikālajiem draugiem apceļo Latviju, lai tiktos ar klausītājiem un lasītājiem, iepazīstinātu viņus ar grāmatu “365”, sniegtu muzikālus priekšnesumus un dalītos interesantos stāstos par sadarbību ar Maestro Raimondu Paulu, Ainaru Virgu, Uldi Marhileviču, Jāni Lūsēnu un citiem savu dziesmu līdzautoriem.

Dzejnieks, mūziķis, populāru dziesmu autors un mūzikas izdevējs G. Račs, 20 gadu garumā sadarbojoties ar Maestro Raimondu Paulu, radījis vairāk nekā 200 dziesmu. Viņš ir strādājis ar grupām “Līvi”, “Liepājas brāļi”, “Jauns Mēness”, “Credo” un daudziem citiem kolektīviem un mūzikas autoriem, tostarp, Uldi Marhileviču, Ainaru Virgu, Tomasu Kleinu un citiem. Dziesmas ar G. Rača vārdiem sarakstījuši arī komponisti: Jānis Lūsēns, Imants Kalniņš, Boriss Rezņiks un Zigfrīds Muktupāvels. G. Račs jau 27 gadus darbojas grupā “bet bet”, kur spēlē sitamos instrumentus, ir vairāku dziesmu mūzikas, kā arī visu grupas dziesmu vārdu autors. G. Račs ir “Amerikas Mūzikas Ierakstu Akadēmijas” biedrs ar tiesībām virzīt un vērtēt prestižajai mūzikas balvai “Grammy” iesniegtos ierakstus.

Pirms un pēc Dzejas dienu pasākuma Smiltenē interesentiem būs iespēja par īpašām cenām iegādāties G. Rača dzejas krājumu “365”, kā arī mūziķa CD ierakstus. Pēc koncerta mākslinieks sniegs autogrāfus un labprāt atbildēs uz jautājumiem. Būs iespēja kopīgi nofotografēties.

Ieeja pasākumā ir bez maksas.

Organizē – Smiltenes pilsētas Kultūras centrs un Smiltenes novada bibliotēka.

Informāciju publicēšanai sagatavoja

Madara Mūrniece

Smiltenes pilsētas Kultūras centra mākslinieciskā vadītāja

[email protected]

28688101