2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

EKO PUNKTI – TIKAI ŠĶIROTIEM ATKRITUMIEM

SIA “ZAAO” (ZAAO) darbības reģiona pašvaldībās iedzīvotājiem jau gadiem ir pieejama infrastruktūra dalīti vāktu atkritumu bezmaksas nodošanai. Klientu aptaujas un ikdienas komunikācija ar klientiem ļauj secināt, ka atkritumu šķirošanā ir ieinteresēta arvien lielāka iedzīvotāju daļa.

EKO punktu sistēma ir izveidota, lai atbalstītu iedzīvotājus – dotu iespēju samazināt sadzīves atkritumu apjomu, par kura izvešanu jāmaksā mājsaimniecībai, lai cilvēki varētu dzīvot atbilstoši zaļajai domāšanai un realizēt videi draudzīgus paradumus, kā arī lai samazinātu ietekmi uz vidi – samazinātu noglabājamo atkritumu apjomu un nodotu izejvielas otrreizējai pārstrādei.

Tomēr arvien tiek konstatēti gadījumi, kad godprātīgi sašķirotais tiek neatgriezeniski sabojāts ar neatbilstošu saturu. Neatbilstošs ir nevis neatpazīts kāds no pārstrādei derīgiem polimēra veidiem, bet, piemēram, tīšu prāt pieliets konteiners ar nezināmas izcelsmes šķidrumiem, piebērts ar pelniem, saslaukām, zaļajiem atkritumiem un piepildīts ar autiņbiksītēm, medicīnas atkritumiem, nešķirotu sadzīves atkritumu maisiem. Pašvaldības atsevišķos gadījumos ir spiestas pieņemt lēmumu par EKO punktu likvidēšanu, ja ilgstoši neizdodas uzturēt kārtību pie konteineriem vai par to satura tukšošanu ir jāmaksā dēļ tā, ka tas ir pārstrādei nederīgs. Iedzīvotāji par līdzcilvēku negodprātīgas rīcības konstatēšanu ir aicināti nekavējoties informēt pašvaldības policiju vai pašvaldību atbildīgos darbiniekus, jo šāda rīcība ir administratīvi sodāma. Vairākas pašvaldības situācijas uzlabošanai jau ir uzstādījušas pie EKO punktiem novērošanas kameras.

Lai EKO punkti pārstrādei derīgo materiālu bezmaksas nodošanai arī turpmāk būtu pieejami:

  1. Katrai mājsaimniecībai ir jābūt noslēgtam līgumam par nešķirotu sadzīves atkritumu konteineru apsaimniekošanu, tad nebūs nepieciešamība meklēt pilsētvidē vai nomaļās vietās iespēju no atkritumiem atbrīvoties nelegāli. Atbildību slēgt atkritumu apsaimniekošanas līgumu nosaka pašvaldību saistošie noteikumi. Līgumu ar SIA “ZAAO” var noslēgt zvanot pa tālr.64281250 vai rakstot ziņu epastā [email protected], kā arī aizpildot pieteikumu uzņēmuma mājas lapā zaao.lv sadaļā PIETEIKT PAKALPOJUMU.
  2. Ievēro norādes uz konteineriem par tajos ievietojamo saturu. Jebkāda veida maisu novietošana pie konteineriem ir aizliegta. Īpaša vērība pareizai atkritumu apsaimniekošanai jāpievērš valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, lai netiktu apdraudēta līdzcilvēku un atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēju veselība! Šķirošanas konteineros nedrīkst izmest individuālās aizsardzības līdzekļus – maskas, cimdus, arī higiēnas preces, vienreiz lietojamās salvetes, papīra dvieļus un medicīnas atkritumus!

Uz šķiroto atkritumu konteineriem jeb EKO punktiem iedzīvotāji var nogādāt šķirotus atkritumus un izmest tos divos speciāli marķētos konteineros, no kuriem viens paredzēts pudeļu, burku stiklam, bet otrs- papīram, polietilēnam, PET pudelēm, sadzīves ķīmijas un kosmētikas plastmasas iepakojumam, metālam.

Šķiro atkritumus pareizi!

Konteiners papīram, polietilēnam, PET pudelēm, metālam

DRĪKST MEST NEDRĪKST MEST
Papīra un kartona atkritumus
Biroja papīru, avīzes, žurnālus, grāmatas, iepakojuma papīru, kartonu, gofrētu kartonu, pārtikas dzērienu tetrapakas, elopakas. Materiāliem ir jābūt tīriem, bez organisko materiālu (ēdiena atlikumiem, eļļām u.c.) piejaukumiem.
Kartona kastes pirms izmešanas konteinerā ir jāizjauc un jāsaplacina.
Papīra un kartona atkritumi

nedrīkst mest vienreizējās lietošanas traukus, papīra dvieļus un salvetes, folija iepakojuma materiālu (čipsu pakas, saldējuma papīrus), līmpapīrus, fotopapīrus utt.

Polietilēna atkritumus

Polietilēna plēves un plastmasa kannas, spaiņus, kastes, pudeles, sadzīves ķīmijas un kosmētikas plastmasas iepakojums (LDPE; HDPE). Tam ir jābūt tīriem.

Polietilēna atkritumi

nedrīkst mest vienreizējās lietošanas plastmasas traukus, krējuma un margarīna trauciņus, skābbarības ruļļu plēves, rotaļlietas u.c. cietās plastmasas veidu izstrādājumus (PP; PS; PVC).

PET dzērienu pudeles

Visa veida un krāsu izlietotas plastmasas pārtikas dzērienu pudeles. Pudeles var būt ar korķiem un etiķetēm. Dzērienu pudeles nav jāmazgā. Pirms izmešanas pudeles ir jāsaplacina.

PET dzērienu pudeles

nedrīkst mest vienreizējās lietošanas traukus, kečupa un eļļas pudeles un citus plastmasas izstrādājumus.

Metālu

Visa veida metāla iepakojumus un metāla priekšmetus.

Konteiners pudeļu un burku stiklam

DRĪKST MEST NEDRĪKST MEST
Stikla iepakojumu – pudeles un burkas

Stikla iepakojuma atkritumus un lauskas. Visa veida stikla pudeles un burkas. Var būt ar metāla gredzeniem, riņķiem un etiķetēm.

Stikla iepakojums – pudeles un burkas

NEDRĪKST mest  stikla burkas un pudeles ar pārtikas un ķīmisko atkritumu piejaukumu. Nedrīkst mest logu stiklu, spoguļus, lampu kupolus, keramikas izstrādājumus (balzama pudeles), automašīnu logu stiklu, pakešu logu stiklu.

Jautājumu gadījumā konsultējies! ZAAO speciālisti ārkārtējās situācijas laikā konsultē attālināti pa tālr.64281250 katru darba dienu no plkst.8.00 līdz 12.00 un no 13.00 līdz 17.00. Tiklīdz beigsies valstī noteiktie ierobežojumi COVID-19 ierobežošanai, tiks atsāktas uzņēmuma speciālistu klātienes  konsultācijas arī iedzīvotāju forumos un daudzdzīvokļu māju sanāksmēs.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA ZAAO sabiedrisko attiecību speciāliste