2024. gada 28. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Elektrotīkla attīstībā visos Latvijas reģionos “Sadales tīkls” ieguldīs 106 miljonus eiro

Lai nodrošinātu ilgtspējīgu un līdzsvarotu elektrotīklu attīstību, AS “Sadales tīkls” visos Latvijas reģionos turpina realizēt nozīmīgus elektroapgādes investīciju projektus, paaugstinot elektroapgādes drošumu un kvalitāti valsts iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Šogad plānotajos elektrotīkla rekonstrukcijas un uzlabošanas projektos AS “Sadales tīkls” ieguldīs 106 miljonus eiro. Lai stiprinātu sadarbību ar Latvijas pašvaldībām un iepazīstinātu ar investīciju projektiem attiecīgajos reģionos, arī šogad tiks organizētas klātienes tikšanās ar pašvaldību pārstāvjiem.

Regulārs dialogs ar pašvaldībām palīdz strādāt efektīvāk

AS “Sadales tīkls” darbinieki uztur regulāru komunikāciju ar pašvaldībām. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka pašvaldības novērtē klātienes tikšanās kā lietderīgas, jo dalībnieku skaits pieaug un tajās piedalās dažādu pašvaldības struktūrvienību un uzņēmumu vadītāji, pagastu pārvalžu vadītāji un citi speciālisti, kuriem ikdienas darbs ir saistīts ar attīstības plānu izstrādi, būvdarbu veikšanu un kontroli u.c. saimnieciskajiem un ekonomiskajiem jautājumiem.. Jomas, kuras pašvaldībām ir svarīgākās, ir investoru piesaiste, iedzīvotāju elektropiegādes jautājumu sakārtošana, kā arī vienlaicīga būvdarbu veikšana un attīstības plānu saskaņošana.

Ļoti liela nozīme ir savlaicīgai informācijas apmaiņai ar pašvaldībām par plānotajiem ielu, ceļu vai inženierkomunikāciju rekonstrukciju projektiem. Saskaņojot elektrotīkla attīstības darbus ar pašvaldībās plānoto, var iegūt abpusēji pieņemamus risinājumus, saskaņotas darbības vienlaicīgai rekonstrukcijas darbu veikšanai un tādejādi nodrošina optimālu investīciju ieguldījumu, kas veido pamatu teritorijas attīstības ilgtermiņa plāniem un veicina projektu kopējo izmaksu samazināšanos.

Dialogs starp AS “Sadales tīkls” kā elektroenerģijas sadales pakalpojumu sniedzēju un pašvaldībām, kas visprecīzāk zina savās administratīvajās teritorijās izvietotos objektus un infrastruktūru, ir saimnieciski pareizas prakses piemērs, kā rezultātā ieguvēji ir visi pašvaldību iedzīvotāji. Regulāra komunikācija dod iespēju pašvaldībām izprast AS “Sadales tīkls” attīstības pamatvirzienus un galveno procesu norisi, savukārt AS “Sadales tīkls” no pašvaldībām saņem konstruktīvus ierosinājumus par uzņēmuma procesu un pakalpojumu pilnveidošanu.

Visā Latvijā turpinās elektrolīniju un apakšstaciju rekonstrukcija un izbūve

Lai nodrošinātu kvalitatīvu un drošu elektroenerģijas piegādi uzņēmumiem un iedzīvotājiem visā Latvijā, šogad elektrotīkla attīstībā AS “Sadales tīkls” plāno ieguldīt 106 miljonus eiro un atjaunot 873 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, tajā skaitā vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi par zemē ieraktām kabeļu līnijām plānots veikt 203 km garumā, atjaunot zemsprieguma elektrolīnijas 890 km garumā, kā arī rekonstruēt vai no jauna izbūvēt 711 transformatoru apakšstacijas. Aktuālā informācija par lielākajiem investīciju projektiem konkrētos reģionos pieejama AS “Sadales tīkls” mājaslapā http://ejuz.lv/blg

Elektroenerģijas lietotāju prasība ir augsts elektroapgādes drošums, tādēļ pastiprinātu uzmanību AS “Sadales tīkls” pievērš savlaicīgai 110/20/10kV apakšstaciju atjaunošanai un jaunu apakšstaciju izbūvei, jo tās ir drošas elektroapgādes garants. Apakšstacijas nodrošina elektroapgādi vairākiem tūkstošiem iedzīvotāju, uzņēmumiem un valsts nozīmes objektiem, kā arī to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus, un tāpēc šogad turpinās sadales elektroietaišu rekonstrukcija un pārbūve apakšstacijās “Daugavpils”, “Jāņciems”, “Bolderāja II”, “Miezīte” Jelgavā, “Ķemeri”, “Priekule”, “Centrālā”, kas atrodas Rīgā, Lāčplēša ielā, “Viļaka”, “Bišuciems”, „Rūjiena” un sadarbībā ar AS “Augstsprieguma tīkls” jaunu apakšstaciju “Koknese”, “Skrunda”, “Skanste” un  “Stīpnieki” lidostas “Rīga” apkaimē izbūve, kas būs uzņēmējdarbības attīstībai nozīmīgs priekšnosacījums, jo, vērtējot teritorijas nākotnes attīstības plānu, objektiem šajās vietās būs nepieciešami papildus lielas jaudas elektrotīkla pieslēgumi, veicinot būvniecības un uzņēmējdarbības attīstību.

Ik gadu jāatjauno vismaz 2% no elektrotīkla
“AS „Sadales tīkls” ilgtermiņā ir izvirzījusi prioritātes, kas saistītas ar elektroenerģijas sadales sistēmas drošuma un kvalitātes paaugstināšanu. Katru gadu pilnībā jāatjauno vismaz 2% no kopējā elektrotīkla apjoma un ik gadu nepieciešams rekonstruēt un atjaunot elektrolīnijas vidēji 1600 km garumā. Atbilstoši pieejamajam finansējumam tas ir minimālais apjoms, kuru AS “Sadales tīkls” ir novērtējusi kā kompromisa variantu starp iedzīvotāju un uzņēmumu maksātspēju un objektīvu nepieciešamību tīkla atjaunošanā,” skaidro AS “Sadales tīkls” izpilddirektors Andis Pinkulis. “Aptuveni 50%  no valsts kopējā elektrotīkla vēl aizvien ir “padomju laika mantojums” un tas vairs neatbilst ne klientu mūsdienu vajadzībām un prasībām pēc kvalitatīvas elektroenerģijas piegādes, ne arī iedzīvotāju apdzīvotības blīvumam un elektroenerģijas patēriņa apjomam – tur, kur bija padomju saimniecības un lielas rūpnīcas, šobrīd bieži vien vairs ir tikai pamestas ēkas, bet kādreizējo pļavu vietā piepilsētās tagad ir plaši jauno projektu ciemati vai arī attīstījusies uzņēmējdarbība. Tādēļ atbilstoši pieejamajam finansējumam AS “Sadales tīkls” turpina plānveidīgi atjaunot un rekonstruēt elektrotīklu, veikt vadu un balstu nomaiņu, zemsprieguma un vidējā sprieguma gaisvadu līniju pārbūvi kabeļu līnijās, veikt elektrolīniju trašu attīrīšanu no kokiem un krūmiem, kā arī turpina attīstīt elektrotīkla digitalizāciju. Tas, cik daudz un efektīvi tiek ieguldīts elektrotīkla pārbūvē šobrīd, noteiks, kāda būs elektroapgādes kvalitāte un izmaksas turpmākajos 30-50 gados, jo tas ir laiks, kādu vidēji kalpo elektrotīkla elementi,” norāda A. Pinkulis.

Efektīvi investējot, bojājumu gadījumos elektroapgāde tiek atjaunota ātrāk

Tautsaimniecības attīstību būtiski ietekmē elektroapgādes drošums un kvalitāte. Klienti vēlas, lai elektroapgāde būtu nepārtraukta un atbilstošā kvalitātē, turklāt katra elektrības pārtraukuma minūte vai sprieguma svārstības ietekmē konkrēta uzņēmuma darbību un sagādā neērtības iedzīvotājiem. Lai elektrotīkls būtu drošs, efektīvs un klienti saņemtu kvalitatīvu un nepārtrauktu elektroenerģijas piegādi, ikdienā tiek veikts nozīmīgs preventīvs tehnisko pasākumu kopums. Rūpīgi izvērtējot katra investīciju projekta nozīmīgumu klientu elektroapgādes uzlabošanā, AS “Sadales tīkls” ik gadu iegulda elektrotīkla attīstībā.

Iepriekšējos gados paveiktā darba efektivitāti apliecina elektroapgādes kvalitātes rādītāji, kas ietekmē ikvienu Latvijas iedzīvotāju – neplānoto  elektroapgādes pārtraukumu skaits (nozares rādītājs – SAIFI) un ilgums (nozares rādītājs – SAIDI). Tiecoties sasniegt Eiropas vidējo līmeni, AS “Sadales tīkls” ir samazinājusi SAIDI koeficientu vienam klientam teju trīs reizes – no 293 minūtēm 2011.gadā uz 104 minūtēm 2016.gadā, savukārt elektroapgādes pārtraukumu skaits samazināts no 5,6 reizēm uz vienu lietotāju 2011.gadā uz 2,2 reizēm 2016.gadā. Rezultāti atspoguļo ieguldīto darbu iepriekšējos gados, tādēļ AS “Sadales tīkls” turpina mērķtiecību darbu, lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti un sasniegtu Eiropas valstu vidējo līmeni. Savukārt, lai elektroapgādes pārtraukumi pēc iespējas mazāk ietekmētu lietotājus, uzņēmumā nepārtraukti tiek pilnveidoti un uzlaboti darba procesi, paaugstināta darbinieku profesionālā kompetence, veiktas personāla un kvalificēto būvdarbu veicēju apmācības.

AS “Sadales tīkls” ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā, un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometru.

Papildu informācija:
Tatjana Smirnova
AS „Sadales tīkls”
Preses sekretāre
Tālr. 67728823
[email protected]