2024. gada 23. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Februāra jaunās grāmatas Smiltenes novada bibliotēkā

Februārī Smiltenes novada bibliotēka savus lasītājus iepriecinās ar daudzām jaunām un interesantām grāmatām. Ieskats dažās no tām.

Pieaugušo apkalpošanas nodaļā:

Pirmo reizi Latvijā izdota unikāla enciklopēdija “Muižas Latvijā: vēsture, arhitektūra, māksla”. Enciklopēdijas autors Vitolds Mašnovskis 40 gadu garumā veicis Latvijas muižu kompleksu izpēti. Enciklopēdijas pirmajā sējumā (A–H) apkopotas 179 muižas, tai skaitā arī muižas, kas atrodas Smiltenes novadā – Bānūžu, Brantu u.c. Enciklopēdijas otrajā sējumā (I–K) ir informācija par Jaunbilskas muižu Bilskas pagastā.

Bieži dodamies tālos ceļojumos, lai redzētu dažādus dabas brīnumus, pat nenojaušot, cik daudz interesanta un neparasta ir tepat blakus. Kur Latvijā atrodas Blusu ala, Gūdu kanjons, Velna kalva, lielākais jūrakmens, neparasts ozols, kas augot spējis pārplēst uz pusēm čuguna krustu…- to un vēl daudz citu pārsteidzošu faktu un informācijas uzzināsim Gunta Eniņa grāmatā “Nezināmā Latvija: neparasti ūdeņi, akmeņi, alas un koki.”

Fitnesa treneres Paulas Freimanes “Zelta sastāvdaļa” ir viņas pirmā pavārgrāmata, kurā apkopotas veselīgas receptes. Grāmatas ievadā autore uzsver: “…treniņiem bez sabalansēta uztura patiesībā nav nekādas jēgas… es izaicinu tevi sākt gatavot neparastāk un veselīgāk. Izaicinu tevi katrā ēdienā atrast savu zelta sastāvdaļu!” Vai pieņemsim izaicinājumu?

Bērnu apkalpošanas nodaļā:

Rasas Bugavičutes – Pēces grāmata “Puika, kurš redzēja tumsā” ir uz patiesiem notikumiem balstīts stāsts. Grāmata stāsta par zēnu, kurš dzimis neredzīgu vecāku ģimenē, ir spiests saskarties ar “citādību” visdažādākajās izpausmēs. Rūpes pašam par sevi un par saviem vecākiem kļūst par puikas pieaugšanas un turpmākās dzīves jēgu, liekot arī lasītājam ieraudzīt neparastajā stāstā pretrunas, kas valda sabiedrībā attieksmē pret vājredzīgajiem.

Barts Mūjārts, pavisam neilgu laiku pēc savas jaunākās grāmatas “Tagad visus sauc Sorry” publicēšanas ieguva 2019. gada Astrīdas Lindgrēnes piemiņas balvu. Rakstnieks pievērš uzmanību tam, cik grūti ģimenē ir izvēlēties pareizos vārdus, lai bērns neaizvērtos kā grāmata, lai viņš drīkstētu teikt, ko grib teikt, un darīt to, ko gribētu darīt. Grāmatā zīmēts spraigs, emocionāli uzlādēts divpadsmit gadus vecās Bjankas portrets.

Kāda ir mamma Latvijā? Izpētot šo jautājumu, Elīna Zelčāne secina, ka vidusmēra latvietes prasības pret sevi ir pārāk augstas, lai viņa sevi atzītu par labu mammu. Viņas grāmata “Arī labas mammas drīkst kļūdīties jeb Kāpēc teorija ne vienmēr strādā praksē” ir aicinājums pārstāt sevi nosodīt un uzdrīkstēties būt nevis ļoti, bet pietiekami labai. Tādai, kas rūpējas par sava bērna vajadzībām, taču mēdz arī kļūdīties, nogurt vai sadusmoties.

Grāmatas lasītājiem pieejamas no 21.februāra. Ar pilnu jauno grāmatu sarakstu var iepazīties šeit.
Gaidīsim Jūs Smiltenes bibliotēkā, Baznīcas laukumā 13, Bērnu apkalpošanas nodaļā, Gaujas ielā 1, kā arī bibliotēkās novada pagastos, kur atradīsiet grāmatas, kas dos iespēju uzzināt daudz ko interesantu un aizraujošu!

Informāciju sagatavoja:
Alda Liuke,
Smiltenes novada bibliotēkas bibliogrāfe,
Sanita Lārmane,
Smiltenes novada bibliotēkas vecākā bibliotekāre
Foto: E.Kubuliņa-Vilne