2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Februāris – Vislatvijas asinsspiediena mērīšanas mēnesis

Šī gada februārī pacientu biedrība ParSirdi.lv sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību, Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrību un vadošajiem aptieku tīkliem aicina Latvijas iedzīvotājus uz “Vislatvijas asinsspiediena mērīšanu”. Akcijas ietvaros visā Latvijā vairāk nekā 200 aptiekās varēs bez maksas izmērīt asinsspiedienu, saņemt farmaceitu ieteikumus augsta asinsspiediena profilaksei un ārstēšanai, kā arī iegūt bezmaksas informatīvos materiālus.

Inese Mauriņa, pacientu biedrības “ParSirdi.lv” vadītāja: “Tā kā augsts asinsspiediens ir viens no lielākajiem sirds un asinsvadu slimību draudiem un nāves cēloņiem – ik gadu pasaulē paaugstināta asinsspiediena dēļ mirst 9,4 miljonu cilvēku – svarīgi to ne tikai savlaicīgi atklāt, bet arī ārstēt, lai novērstu infarkta un insulta draudus. Arī Latvijas statistika nav iepriecinoša – epidemioloģiskā pētījuma dati* liecina, ka paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu. Tāpēc akcijas mērķis ir pievērst iedzīvotāju uzmanību augsta asinsspiediena riskiem, veicināt pacientu zināšanas par augstu asinsspiedienu un tā ārstēšanas iespējām.”

Doc. Kārlis Trušinskis, Latvijas Hipertensijas un Aterosklerozes biedrības prezidents: “Hipertensija vairs nav tikai senioru problēma, tā skar arvien jaunākus cilvēkus. Līdzās tradicionālajiem riska faktoriem kā palielināts svars, smēķēšana, neveselīgs uzturs, vecums un iedzimtība, hipertensijas izplatību palielina mūsdienīgi riska faktori – “ekrāna laiks”, kas tiek pavadīts pie televizora, datora, planšetes vai veroties tālrunī, arvien pieaugošā steiga un stress, psihoemocionāla pārslodze, nenormētas darba stundas utml. Tāpēc šo akciju mēs lielā mērā gribētu veltīt tieši šiem steidzīgajiem cilvēkiem darbspējīgā vecumā, aicinot uz brīdi nolikt malā savus ikdienas pienākumus un iegriezties tuvējā aptiekā, lai izmērītu asinsspiedienu un saņemtu profesionālu konsultāciju, bet nepieciešamības gadījumā vērstos pie speciālista.

Kā atzīst kardiologs, prakse liecina, ka galvas smadzeņu insulti un miokarda jeb sirds infarkti pietiekami bieži skar jaunus cilvēkus, tāpēc ir tik svarīgi pārbaudīt vismaz šos pamatrādītājus – asinsspiedienu, pulsu un, pirmkārt, novērst tos riskus, ko iespējams ietekmēt. K.Trušinskis: “Veselīgs dzīvesveids, tai skaitā, veselīgs uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes, ir pamatu pamats ikvienam, lai saglabātu labu sirds veselību, tomēr tikpat svarīgi ir apzināties, ka mūsdienās hipertensijas ārstēšanai ir pieejama moderna medikamentoza terapija. Vienkārša un efektīva, bez īpašiem blakņu draudiem.”

Kas jāzina par asinsspiedienu:

  • Ideālam asinsspiedienam jebkurā vecumā vajadzētu būt 120/80 mmHg.
  • Par paaugstinātu asinsspiedienu tiek uzskatīts asinsspiediens virs 140/90 milimetriem dzīvsudraba staba (mmHg).
  • Slimību ar ilgstoši paaugstinātu asinsspiedienu sauc par hipertensiju.
  • Augsta asinsspiediena biežākie simptomi: galvassāpes, reibonis, nervozitāte, sirdsklauves, sāpes sirds apvidū. Tomēr nereti paaugstināts asinsspiediens var neradīt nekādas sajūtas, un cilvēks par to uzzina, kad jau radušās kādas komplikācijas.
  • Neārstēts paaugstināts asinsspiediens var izraisīt insultu un miokarda infarktu.
  • Augsta asinsspiediena profilaksē būtiska loma ir veselīgam dzīvesveidam, tāpēc svarīgi ir veselīgi ēst, samazināt sāls patēriņu uzturā, regulāri fiziski kustēties, samazināt lieko svaru un atmest smēķēšanu.

Asinsspiedienu bez maksas varēs izmērīt aptiekās: Apotheka, Aptieka 1, BENU aptieka, Euroaptieka un Mēness aptieka. Par precīzu aptieku sarakstu un laikiem, kuros tiks veikti mērījumi, lūdzu, jautājiet savā tuvākajā aptiekā vai apskatiet te: www.asins-spiediens.lv

Plašākai informācijai: Inese Mauriņa, ParSirdi.lv vadītāja, [email protected] Tel.29197957

*Latvijas iedzīvotāju kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģiskais pētījums (2010. gads)