2024. gada 29. marts
A- A A+
Viegli lasīt

Festivālā LAMPA interaktīvā veidā rosinās domāt par jēgpilnu energoresursu izmantošanu

Sestdien, 30. jūnijā no plkst. 10:00 Cēsīs sarunu festivāla “Lampa” ietvaros teltī Spuldze notiks diskusija “Kā būt energoefektīvam ikdienā?”, kurā par energoresursu pārdomātu izmantošanu runās gan aktīvi sabiedrības pārstāvji, gan profesionāļi.

Diskusijas laikā, ko organizē Vidzemes plānošanas reģions, interaktīvā veidā pārspriedīs jautājumus, kas skar ikviena ikdienas paradumus dažādas enerģijas lietošanā, sabiedrībā pastāvošus priekšstatus, iespējas ietaupīt naudu par patērēto enerģiju, kā arī jaunākajām tehnoloģijām un viedām ierīcēm mājsaimniecībām.

Nemitīgi notiekošās klimata izmaiņas, kas vērojamas visā pasaulē, ir tieši saistītas ar cilvēka darbību un paradumiem, tai skaitā arī ar energoresursu izmantošanu ikdienā. Nekļūdīsimies apgalvot, ka liela daļa ikdienā mēdzam tērēt vairāk energoresursu, nekā patiesībā tas mums ir nepieciešams. Pastāv iespaids, ka vieniem rūp savi ikdienas paradumi, uzturoties mājās, darbā, skolā, savukārt citi par šiem jautājumiem neaizdomājas vai arī tie nerūp vispār.

Kāpēc tik dažādi attiecamies pret resursu patēriņu ikdienā? Vai trūkst informācijas? Varbūt šie jautājumi tiek nepietiekami aktualizēti? Un kam tas būtu jādara? Kam ikdienā mēdzam nepievērst uzmanību un, ko varam mainīt jau šodien un rīt?  Par cik mazāk varam maksāt par resursu patēriņu savās mājsaimniecībās? Diskusijas ietvaros šos jautājumus apskatīsim dažādos līmeņos.

Sarunā piedalīsies Linda Fībiga, entuziastisks cilvēks, kuram rūp ne tikai vide, kurā dzīvot pašai, bet energoresursu jēgpilna patērēšana vides ilgtspējai, tāpēc savās mājās uzstādījusi energomonitoringa ierīci un uzzinājusi par mājokļa “enerģijas zagļiem”.

Tāpat piedalīsies profesionālis, kurš ir sarēķinājis, aprēķinājis, ar zinātnisku precizitāti un pat interaktīvi pamatos enerģijas patēriņa likumsakarības ikdienā – Anrijs Tukulis, Energoefektivitātes centra „Elektrum“ specialists.

Visbeidzot, paraudzīties uz energoefektivitātes jautājumiem ne tikai no racionāla patēriņa viedokļa, bet arī plašākiem apziņas un katra domāšanas faktoriem rosinās Aldis Kalniņš, bērnu grāmatas “Zili brīnumi / sociālā fizika bērniem” un bērnu zinātnes centru “Zili brīnumi” autors.

Moderatore: Māra Rudīte, radoša personība ar 10 gadu pieredzi komunikācijas vadībā.

Tiekamies sestdien, 30. jūnijā no plkst.10:00-11:30 Cēsu pils parkā teltī SPULDZE. Ieeja – bez maksas!
Pilnu sarunu festivāla LAMPA programmu var atrast festivāla mājas lapā: https://festivalslampa.lv/lv/programma–2018/programma.

LAMPA ir vide un impulss nemitīgai sevis pilnveidošanai mūžīgi mainīgajā pasaulē. Festivāla saturs neatstāj vienaldzīgu – tās ir divas dzīvesprieka pilnas dienas, kurās asināt prātu, paplašināt redzesloku un izaicināt savus priekšstatus. Tā ir iedvesmojoša un aizraujoša platforma visiem, kam ir, ko teikt.

Dalība saruna festivālā īstenota Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020. gadam projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” (SEC) ietvaros. Tā mērķis ir ar dažādu iesaistošu aktivitāšu palīdzību veicināt skolēnu un sabiedrības izpratni par energoefektivitātes jautājumiem, kā arī vērst uzmanību uz izsvērtu enerģijas patēriņa paradumu ievērošanu ikdienā.

Vairāk informācijas: http://www.trea.ee/sec/lv/.
Informāciju sagatavoja:
Ieva Bīviņa,
Projekta “SEC” sabiedrisko attiecību speciāliste,
Vidzemes plānošanas reģions,
Tālr.: +371 28674617,
E-pasts: [email protected].

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.