2024. gada 20. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

Gads pēc jaunās terapijas ieviešanas – pozitīvas tendences ar vietu uzlabojumiem

Piektdien, 28. jūlijā, visā pasaulē tika atzīmēta Pasaules Hepatīta diena. Arī Latvijā šajā dienā norisinājās jau par tradīciju kļuvusī diskusija “Par dzīvi bez C hepatīta”.

Diskusijā, ko rīko C hepatīta pacientu apvienība un Latvijas infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācija, piedalījās vairāku nozīmīgu valsts institūciju pārstāvji, kā arī hepatologi un infektologi. Pasākumu klātienē apmeklēja arī bijušais Veselības ministrs Guntis Belēvičs, kura pilnvaru laikā tika uzsāktas būtiskas pārmaiņas C hepatīta pacientu ārstēšanā.

Noklausoties kolēģu teikto, Belēviča kungs atgādināja par vairākām iespējām palielināt finansējumu C hepatīta ārstēšanai: “Eiropas dalībvalstīm šīs slimības apkarošanai ir atļauts izmantot ES struktūrfondu līdzekļus. Latvijā nākamajam plānošanas periodam ES struktūrfondu nauda ir sadalīta, taču nākamos 3 gadus mēs varam veikt veselības reformas uz budžeta deficīta palielinājuma rēķina. Sākot ar 2021. gadu mums tādas iespējas vairs nebūs. Vai šobrīd, kad naudas ir daudz un visi uz to piesakās, C hepatīts Veselības Ministrijai vēl aizvien būs tik liela prioritāte, kāda tā ir šogad?”

Jāpiebilst, ka nākamā gada budžetā slimības ārstēšanai ir paredzēts būtisks samazinājums, tomēr Veselības Ministrija iesniegusi pieprasījumu budžetu palielināt. Šogad C hepatīta ārstēšanai atvēlēts divkāršs valsts budžeta finansējums, tādejādi arī otrajā pusgadā jaunu pacientu ārstēšana varēs tikt turpināta. Pērn Pasaules Hepatīta dienā tika konstatēts, ka gada budžets ir izsmelts. Infektoloģe Velga Ķūse uzskata, ka nākamgad valsts apmaksātu terapiju varētu sākt saņemt arī F2 fibrozes stadijas pacienti. Šobrīd uz valsts apmaksātu terapiju var pretendēt vien pacienti ar F3 un F4 – smagākajām slimības stadijām. Arī 3. genotipa pacienti vēl gaida jaunās terapijas ieviešanu.

Bez budžeta sadalījuma diskusijas uzsvars tika likts arī uz C hepatīta ārstēšanas reformu, kuru Latvija sāka ieviest pagājušajā gadā. Dati ir iepriecinoši: salīdzinot ar novecojušo inteferona terapiju, kas pacientam radīja mokošas blaknes, jaunā terapija ir ērta, jo blaknes nerada un norit trīsreiz ātrāk. Ieviešot mūsdienīgas ārstēšanas metodes, efektivitāte ir kāpusi no 50% uz gandrīz 97% – ārstēšanas beigās pacients tiek uzskatīts par veselu un brīvu no vīrusa. Kā minēja infektoloģe Ieva Tolmane, šī statistika iepriecina gan pašus pacientus, gan arī ārstus, jo tādejādi tiek novērsti jauni inficēšanās gadījumi. Tā kā C hepatīts daudzos gadījumos izraisa arī aknu vēzi, slimības apkarošana būtiski samazina arī onkoloģisko pacientu un nāvējošo aknu slimību gadījumu skaitu. Viņasprāt, ar moderniem medikamentiem un stabilu valsts atbalstu ir iespējams C hepatītu Latvijā izskaust pavisam.
Diskusijas dalībnieki atzinīgi novērtēja jaunizveidoto C hepatīta pacientu reģistru, kas ļauj sekot līdzi ārstēšanas procesam neatkarīgi no tā, vai tiek lietotas valsts apmaksātas, vai pacienta paša iegādātas zāles. Reģistrā tiek iekļauti arī  pacienti, kuriem ir konstatēta infekcija, bet šajā stadijā ārstēšana vēl netiek uzsākta. Labi sakārtots reģistrs ļaus labāk plānot ārstēšanas stratēģiju un budžetu nākotnē.

Runājot par plāniem, jāsecina, ka arī turpmāk C Hepatīta izplatības ierobežošanai jāatrodas prioritāšu sarakstā. Pēc Gunta Belēviča teiktā, 5. jūlijā Eiropas Parlaments pieņēmis īpašu rezolūciju par C hepatīta, HIV/AIDS un tuberkulozes ierobežošanu. Šajā rezolūcijā teikts, ka EP aicina Eiropas Komisiju un Eiropas Padomi vērsties ar stingriem politiskiem un ekonomiskiem paņēmieniem pret Austrumeiropas un Vidusāzijas valstīm, kurām nav šo slimību apkarošanas plānu un ilgtspējīga finansiāla nodrošinājuma. Latvijai plāns ir gandrīz gatavs, tomēr finansējuma jautājums ir atvērts.

Ik gadu pasaulē no C hepatīta mirst aptuveni 400 000 cilvēku. Pasaules Veselības organizācija ir pieņēmusi cēlu un ambiciozu mērķi – līdz 2030. gadam izskaust C hepatītu. Lai arī oficiāli Latvija šai rezolūcijai nav pievienojusies, pašreizējās ārstēšanas tendences lielā mērā atbilst PVO vadlīnijām. Jācer, ka labi uzsākto izdosies turpināt.

Plašākai informācijai:
Kristaps Kaugurs
C hepatīta pacientu apvienības pārstāvis
Tālr. 28321777, E-pasts: [email protected]