2024. gada 18. apr.
A- A A+
Viegli lasīt

“Garage48 Wood” koksnes hakatonā Cēsīs jaunu produktu prototipus palīdzēs izstrādāt jomas eksperti no Latvijas un Igaunijas

No 23. līdz 25. novembrim Cēsīs notiks starptautiskais koksnes hakatons “Garage48 Wood 2”, kurā aicināti piedalīties kokrūpnieki no Vidzemes. Pasākums jau otro reizi vienkopus pulcēs kokrūpniecības nozares pārstāvjus no Latvijas un Igaunijas – uzņēmējus, dizainerus, arhitektus, inženierus, galdniekus un saistīto jomu studentus, kuri ekspertu vadībā 48 stundu intensīvā komandu darbā izstrādās jaunu koksnes produktu prototipus, šoreiz meklējot risinājumus kokmateriālu izmantošanai publiskajās telpās un nozarē kopumā.

Hakatonā Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskolā piedalīsies un komandām prototipu izstrādē palīdzēs asociētā profesore un dizaina pēcdoktorantūras pētniece Aija Freimane no Latvijas Mākslas akadēmijas, arhitekts un dizaineris, vecākais pētnieks Igaunijas Mākslas akadēmijā – Renee Puusepp, kā arī kompānijas “Meliorad” arhitekts un dizaineris, Igaunijas Mākslas akadēmijas Arhitektūras fakultātes 3D laboratorijas direktors Martin Melioranski. Tāpat dalību apstiprinājuši koksnes inženierijas un būvniecības jomas mentori – profesors, maģistra studiju programmas “Koksnes, plastmasas un tekstila tehnoloģija” vadītājs Tallinas Universitātē – Jaan Kers, Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta MeKA laboratorijas inženieris – Nauris Grandāns, kā arī kokrūpniecības jomas attīstības vadītājs Kokapstrādes un mēbeļu ražošanas centrā Igaunijā (Tsenter) Jörgen Dobris.

Pasākumu moderēs vienas no oficiālajām jaunuzņēmumu (start-up) intereses pārstāvošajām organizācijām Igaunijā “Startup Estonia” vadītāja Maarika Truu, kurai ir vairāk nekā 10 gadu pieredze, darbojoties kā pārdošanas un projektu vadītājai start-up sektorā starptautiski, tāpat organizējot līdzīgus nedēļas nogales hakatonus, veidojot vietējās start-up kopienas. Viņa regulāri piedalās hakatonos un tic komandas darba nozīmei. Maarika sevi piesaka šādi: “Esmu radusi strādāt mainīgos apstākļos, vienmēr meklēju veidus, kā lietas darīt efektīvāk. Esmu ļoti uz rezultātu orientēta un organizēta, ar dabīgi attīstītu domāšanas manieri rast risinājumus dažādām problēmām.”

Reģistrācija uz pasākumu vēl noris, tomēr jau šobrīd zināms, ka vairs nav pieejamas vietas uz arhitektu un industriālo dizaineru lomām komandās. Aicinām pieteikties kokrūpniecības jomas pārstāvjus, uzņēmējus, galdniekus, inženierus šeit.

Kā uzsver projekta “Koksne un mēbeles” vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā Laima Engere, pirmais koksnes hakatons, kas norisinājās pirms gada Igaunijā, aktivizēja kokrūpniecības nozari. “Jau pērn pasākuma laikā redzējām šīs idejas efektivitāti un vērtību – 48 stundu laikā komandas radīja patiešām inovatīvas idejas ar augstu potenciālo pievienoto vērtību. Virkne no hakatonā dzimušajām idejām šobrīd jau ir pārtapušas ļoti konkrētos projektos. Vairāki pagājušā gada hakatona dalībnieki pieteikušies dalībai arī šogad, kas liecina, ka pasākuma koncepts strādā un ir noderīgs!”

Koksnes hakatons tiek organizēts sadarbībā ar atpazīstamo Garage48 komandu no Igaunijas. Tā koncepts paredz, ka hakatona dalībnieki 48 stundu laikā, darbojoties starpdisciplinārās komandās mentoru vadībā, izstrādā reālus koksnes produktu prototipus. Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskola ir aprīkota ar nepieciešamajiem instrumentiem un iekārtām (t.sk. būs pieejami vairāki 3D printeri). Turpat dalībniekiem nodrošināta izmitināšana, ēdināšana. Plašāka informācija par hakatonu, tai skaitā bezmaksas transporta pakalpojumu uz pasākuma norises vietu un atpakaļ- ŠEIT..

Vēl iespējams pievienoties iesildošajos pasākumos Cēsīs, Rīgā un Tallinā, lai attīstītu idejas, saņemtu padomus ideju prezentēšanai, kā arī tiktos ar citiem dalībniekiem. Reģistrēšanās šeit.

Papildu informācija – [email protected].

“Garage48 Wood” hakatons īstenots Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Koksne un mēbeles” ietvaros (estlat.eu/en/estlat-results/wood-and-furniture.html). Projektu līdzfinansē ERAF, atbalsta Cēsu Tehnoloģiju un Dizaina vidusskola.

Augstākminētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Bīviņa
Vidzemes plānošanas reģions
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: [email protected]